fbpx

Fra Ma Fu festival i ove godine ukazao na značaj reportaže u medijima

Autor: Dnevno.ba

Dodjelom nagrada za reportažu i humanost u novinarstvu u Daruvaru je u nedjelju završen 7. Fra Ma Fu festival.

Prvu nagradu strčnog žirija dobila je novinarka Jutarnjeg lista Tena Šarčević za reportažu “Ispovijesti reporterke: Petrinja mi je u trenu nestala pred očima”

Drugu nagradu dobio je novinar 24sata Denis Mahmutović, a treću Andreja Topić iz Slobodne Dalmacije. Regionalnu nagradu za humanist dobila je novinarka makedonske novinska agencija MIA, Angela Rajčevska, za istraživanje urbane mafije u Makedoniji, dok je nagrada za humanost u Hrvatskoj dodijeljena Danielu Pavliću, novinaru i aktivistu iz Hrvatske Kostajnice, za humanitarni rad na području Banije.

Osim dodjele nagrada, ovogodišnji festival koji je okupio više desetaka novinara iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine obilježili su brojni zanimljivi događaji. Između ostalog, upriličena je izložba fotografija Milana Pavića “Dva velikana ponovno u Daruvaru”, promovirana knjiga “Kad je život bio novi val” Edija Jurkovića te organiziran okrugli stol na temu “Reportaža katastrofa”, na kojem su medijski profesionalci podijelili iskustva o izvještavanju iz kriznih situacija, kao što su poplave, potresi i teroristički napadi.

Fra Ma Fu festival pokrenuli su 2015. godine Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, upriličivši ga u Virovitici. Festival je posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), novinaru prepoznatljivom po reportažama.

Glavni organizator Fra Ma Fu festivala Goran Gazdek rekao je da je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim izdanjem te je zahvalio brojnim sudionicima i gostima, a za iduću godinu najavio “još bolji festival” u Daruvaru, gradu koji je izravno podržao organizaciju i 7. Fra Ma Fu festivala.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI