fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FRA MARIO KNEZOVIĆ KOMENTATOR IZBORA: Što HDZ može naučiti od birača?

Autor: Dr. sc. fra Mario Knezović / Dnevno.ba

ZAGREB - Završen je proces izbora za EU parlament. Analizirajući trezveno i nepristrano može se tvrditi kako su ovaj put birači pobjednici. Nisu na izbore izišli samo članovi stranaka. Poražene su velike stranke HDZ-SDP. To što su te dvije stranke na temelju 41% glasova dobili 66% mandata (njih 8) trebaju zahvaliti sustavu Dont. Pobjednici ovih izbora su oni koji su u raznim anketama nisko stajali. Poražene su ankete i istraživanja o rejtingu stranaka, za koje se još jednom pokazalo da su manipulacija i alat u rukama onih koji imaju moć.

Gledajući s osobne – personalne strane pobjednici su Mislav Kolakušić i Marijana Petir, premda je Marijani za ulazak u parlament nedostajalo 0,60% glasova. Pobjednici su Suverenisti koji su se približili postotku od 9%. Neovisni za hrvatsku nisu poraženi jer su bili jako blizu ostvarenju jednoga mandata. Poraženi su oni kojima su mainstream mediji puhali u leđa, tu prije svega mislim na Daliju Orešković i njezin Start, te Puljak i njezino Pametno. Ne treba ni spominjati kako su izbori pokazali da HNS nikad iza sebe nije imao birače, ali je imao novac i moć. Tzv. Amsterdamska koalicija također se može smatrati poraženom – sedam stranaka je jedva prešlo izborni prag. Njima je pao Mrak (Taritaš) na oči! Poražen je i Most koji je vrludao oko svoje liste. Dečki iz Mosta ne radi se to tako! Živi zid je dobio znatno manje od anketnoga rejtinga. Njihov zid je maksimalno do 6%.

KAKO SU „MARGINALCI“ OČITALI LEKCIJU HDZ-U

Ima li HDZ snage, bolje rečeno volje, naučiti išta iz ovih izbora. Do sada su nas oni poučavali: Dubravka Šuica poučavala biskupe o Istanbulskoj i vjeri, Lovro Kuščević poučavao kako se potpisati, Davor Božinović poučavao kako brojati ljude po trgovima. Hoće li konačno početi sebe nešto poučiti. Na ovim izborima su, budimo iskreni, na svojevrsan način, „potučeni“. Ankete i očekivanja su im davali znatno više. I dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još nedavno govorila o „šačici marginalaca“ ti, po njoj „marginalci“ su skupa osvojili oko 18% glasova. Kad bi se njima pridružio i Most, jer je po retorici bliže desno, osvojili bi više nego HDZ. Ako će biti nepotkupljene pameti na izborima za Sabor, te ako se te domoljubne opcije ujedine, moći će računati na oko 40 mandata. Hoće li Plenković naučiti da se na put ne kreće bez goriva. Na liste je stavio dvojicu svojih mladića (nisu loši) – on ih je fabricirao, te dvije dame koje su gurale kola da se izglasa Istanbulska konvencija. Tu je teško razaznati tko je kome više štetio na listi: Šuica i Zovko Rassleru i Sokolu ili obrnuto. Ne ide Plenkoviću, ne ide takvo kadroviranje kod birača na koje pledirate. Valjda će Plenković imati vremena otići na sate poučavanja kod svojih stranačkih istomišljenika. Valjda će ovi u HDZ-u shvatiti da se ne može protiv vjerskih uvjerenja svojih birača osvajati pobjeda. Vratite se istinskome, a ne izričajnome, demokršćanstvu! Ne vjerujte samo u sebe, marketing i ankete: Vjerujte u Boga!

Što možemo naučiti od glasača SDP-a koje vodi Davor Bernardić, „politički maloljetnik“. Pokazalo se kako „crveno“ opredijeljenima, onima koji su uz SDP, ne treba racionalan razlog kako bi glasovali za tu, gotovo urušenu stranku. Dok SDP priča o samosvjesnosti svojih birača, sad se pokazalo da imaju jedino u svijesti biraj „crveno“ pa kud puklo da puklo.

Izbori su pokazali da se može glasom, izlaskom na izbore, stvarati jedan novi pogled na vođenje države. To budi nadu kako će doći dan pravde, zakonja, poštivanja Božjih zapovijedi i istinske zaštite nacionalnih interesa.

Autor: Dr. sc. fra Mario Knezović / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});