fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FRANJO TUĐMAN: Nedopustivo je da nas u BiH vodi čovjek koji se potpisivao Jugoslavenom i ćirilicom!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Kako je Čović nepouzdan da predstavlja Hrvate u BiH nekoć je smatrao i prvi predsjednik nezavisne Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Na sastanku s Jadrankom Prlićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH, 20. lipnja 1998. u Zagrebu, ostalo je zapisano da je Tuđman negodovao protiv ideje da Čović bude predsjednik HDZ-a, podsjeća danas Slobodna Bosna.

Da u posljednje vrijeme vuče sve neinteligentnije političke poteze i da ga slijepa odanost i savezništvo vodi putem političke samodestrukcije predsjednik HDZ-a i bivši član Predsjendištva BiH Dragan Čović demonstrirao je i nakon što je izazvao pravi mali diplomatski skandal odlaskom na proslavu Dana Republike Srpske.

Tako je svojim prisustvom Čović uveličao skup na kojem je između ostalih odlikovan i ratni zločinac osuđen za zločine u Hrvatskoj Slavko Lisica i kojim je još jednom simbolično obilježen početak projekta kojim su etnički Hrvati gotovo izbrisani s 49% teritorije BiH. Na ovo uvlačenje hrvatske politike u događaje na kojima se veličaju tekovine i vrijednosti ratnih zločina, burno je reagirala i susjedna Hrvatska, uključujući kako predsjednicu države i premijera iz Čovićeve sestrinske stranke, tako i kompletna politička scena s lijeva nadesno, koja je u nevjerici komentirala Čovićevu sramotu u Banjoj Luci. Epilog svega je današnja smjena ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, koji je 9. siječnja također prisustvovao Dodikovoj proslavi.

Da je Čović nepouzdan da predstavlja Hrvate u BiH nekoć je smatrao prvi predsjednik nezavisne Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Iako bivši veliki navijač Veleža i Jugosloven koji se potpisivao ćirilicom, Čović je kao vječni oportunist iskoristio ratne prilike u BiH da se priključi HDZ-u, uključi u ratni projekt Herceg-Bosne i preko noći vrtoglavo uznapreduje u svojoj karijeri.

Ipak, Tuđman je sumnjao u njegovo hrvatstvo. Na sastanku s Jadrankom Prlićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH, 20. lipnja 1998. u Zagrebu, ostalo je zapisano da je Tuđman negodovao protiv ideje da Čović bude predsjednik HDZ-a. Tuđman je tada između ostalog rekao:

“Mišu Brajkovića niste afirmirali, niste priznavali, a onda ste mi najedanput došli s prijedlogom da Čović bude predsjednik HDZ-a, a potpisivao se Jugoslovenom i ćirilicom itd. To bi bilo politčko samoubojstvo da smo napravili. Tu da sudim Šakića (osuđenog ustaškog zločinca, upravnika logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, op.a.) u Hrvatskoj, a tamo da takvog čovjeka biramo”.

Sudeći po posljednjim potezima Čovića, stiče se zaključak da je Tuđman mnoge ljude očigledno znao dobro procijeniti.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});