fbpx

GALIĆ: Tragedija u Tribistovu nam je bila najteži zadatak u karijeri. Neki od nas imaju djecu tog uzrasta

Autor: dnevno.ba

Brojni policajci na prvi dan nove godine bili su na odmoru ili izvan županije. Na poziv da dođu u mjesto Tribistovo, gdje je preminulo osmero mladih, odmah su se odazvali.

Ravnatelj policije Županije Zapadnohercegovačke Milan Galić kaže za Večernji list da je policija svoj posao napravila profesionalno.

“Kada je riječ o tragediji koja se dogodila prvog dana ove godine u Tribistovu, a u kojoj je smrtno stradalo osmero mladih s područja Posušja i Rakitna, policija je završila svoj dio posla. Istragu u ovom predmetu vodi Tužiteljstvo ZHŽ-a. Djelatnici Uprave policije MUP-a ZHŽ-a, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva ZHŽ-a, izvršili su očevid, obavili veći broj obavijesnih razgovora, kao i niz drugih mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja okolnosti ove tragedije te utvrđivanja točnog uzroka smrti četiri djevojke i četiri mladića. Također, izvršena je obdukcija na tijelima stradalih. Uzorci krvi poslani su na toksikološko vještačenje u Sarajevo i dok ne dobijemo rezultate tog vještačenja, ne možemo govoriti o točnim uzrocima smrti. Postoje nagađanja da je riječ o trovanju ugljičnim monoksidom, međutim, sve dok ne dođe nalaz vještačenja, to se smatra špekulacijama”, izjavio je Galić.

Kazao je kako je zadovoljan radom svojih djelatnika u takvoj situaciji.

“O radu policijskih službenika možda najbolje govori činjenica da je određen broj njih, u trenutku kad je u Upravu policije MUP-a ZHŽ-a dojavljeno da je u vikendici u Tribistovu pronađeno osmero mladih koji ne daju znakove života, bio izvan granica naše županije. Budući da je riječ o dočeku Nove godine, neki od njih su u privatnom angažmanu bili udaljeni kilometrima, međutim, na poziv su se odmah odazvali. Nisu postavljali pitanja rade li prekovremeno, izvanredno…, svi su se stavili na raspolaganje i ovom prilikom na tome im još jednom zahvaljujem. Navest ću samo primjer jedne policijske službenice iz Širokog Brijega, koja se u trenutku dojave zatekla privatnim poslom u Livnu. Nakon što je pozvana, odmah se uputila prema Tribistovu. Budući da sa sobom nije imala odoru i opremu, njezin otac iz Širokog Brijega krenuo je prema njoj da joj dostavi sve potrebno. Presvukla se negdje usput i došla osiguravati mjesto nesreće. Također, u trenutku dojave o stradanju mladih, velik broj djece naših djelatnika koji su krenuli na teren bio je upravo na vikendicama u Tribistovu. Sjeli su u vozila i krenuli na mjesto događaja ne znajući je li u pitanju njihovo dijete. U svemu tome, ostali su pribrani i profesionalno odradili posao”, naveo je Galić.

Kaže kako se još ne može tvrditi da je mlade ubio agregat..

“U ovom slučaju u Tribistovu ne možemo govoriti da je mlade ubio agregat jer, kao što sam već ranije rekao, čekamo nalaze toksikoloških vještačenja. No, sve ide u prilog tome da ih je usmrtio ugljični monoksid. Je li on došao iz agregata ili iz nekog drugog izvora u kući, pokazat će istraga. Javnosti je poznato da je ugljični monoksid jedan od vodećih uzroka nesretnih slučajeva u svijetu sa smrtnim ishodom. Ne mogu i ne smijem špekulirati ništa u ovom konkretnom slučaju tko je načinio propust. No, iz razgovora vođenih s velikim brojem ljudi nakon ove tragedije vidljivo je da dosta njih nije upućeno u opasnosti koje ovaj plin može izazvati. Odnosno, velik broj njih nije upućen u izvore ugljičnog monoksida i koji ga sve aparati, toplinski uređaji ispuštaju te kako treba njima postupati. Mišljenja sam da bi, kako bismo ubuduće pokušali izbjeći ovakve tragedije, nadležne institucije trebale razmisliti o načinima edukacije kako mladih tako i odraslih o svim opasnostima te prevencijama trovanja ugljičnim monoksidom.”

Dodao je da je istraga još uvijek u tijeku i da nije primjereno više informacija iznositi u javnost.

” Iskoristio bih priliku da još jednom izrazim sućut roditeljima, rodbini i prijateljima stradalih djevojaka i mladića”, poručio je ravnatelj policije ŽZH.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI