fbpx

GAY BIH: Financijska podrška SAD-a u provođenju Istanbulske konvencije

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o realizaciji Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i o utrošku grant sredstava za period siječanj-prosinac 2018. godine.

Provođenje aktivnosti u okviru ovog projekta značajno doprinosi provođenju Istanbulske konvencije koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2013. godine i obavezala se da će poduzeti pravne i druge mjere da osigura pravni, institucionalni i organizacijski okvir za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava i sankcioniranje počinitelja.

Jedna od aktivnosti proistekla iz ovog sporazuma u izvještajnom periodu je dodjela grant sredstava u iznosu 160.000 KM za devet nevladinih organizacija za efikasniju prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i bolju zaštitu žrtava rodno zasnovanog nasilja, kao i formiranje Odbora za praćenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u Bosni i Hercegovini.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI