fbpx
Foto: Screenshot/ Twitter

Gazprom nije prijetio Europi! Iza objavljenog videa ne stoji ruska kompanija

Autor: Dnevno.ba

Brojni portali u regiji izvijestili su da je Gazprom objavio snimak u kom najavljuje obustavu isporuke plina i hladnu zimu u Evropi. Ipak, činjenice upućuju na to da iza snimka ne stoji ova ruska kompanija.

Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuje dovod plina i barometar koji prikazuje pad tlaka na nulu.

Snimke su popraćene ruskom pjesmom Zima će biti duga, koja sadrži stih: “Gle, preko rijeke, tiho umire jesen… A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg.” Autor pjesme je slavni ruski pjesnik Jurij Vizbor, a verziju koja se pojavljuje u spotu pjeva njegova unuka Varvara Vizbor.

U prvoj verziji ovog teksta bila je objavljena informacija kako je video objavio Gazprom. No, kako je upozorilo Raskrinkavanje.ba to nije točno. Opširnije o tome možete pročitati OVDJE.

Prema riječima Dmitrija Peskova, glasnogovornika Kremlja, sankcije Zapada su jedini razlog za potpuni prekid opskrbe i zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1.

Krajem kolovoza predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je da su skladišta plina u Europskoj uniji popunjena 80 posto, što je bolje od očekivanja.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova okrivila je Sjedinjene Države za energetsku krizu. Rekla je da je SAD gurnuo europske čelnike na, kako kaže, “samoubilački put” prekida gospodarske i energetske suradnje s Moskvom.

Ugašeni plinovod Sjeverni tok 2 čiji rad je u sklopu sankcija Rusiji obustavila Njemačka također se pojavljuje u videu.

Zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 1 znači da su isporuke ruskog plina pale za 89 posto u odnosu na prošlu godinu. Rusija je nekada opskrbljivala 40 posto prirodnog plina u Europi, a još više Njemačkoj, gdje je jeftina energija bila jedan od nosivih stupova gospodarstva.

Dio ruskog plina još uvijek stiže u Europu kroz plinovode koji prolaze kroz Ukrajinu i Slovačku, te preko Crnog mora u Tursku i Bugarsku.

Rusija je isporuku plina počela smanjivati ​​još prošlog ljeta, prije nego što je počeo rat u Ukrajini. To je značajno povećalo cijene plina.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI