fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GJENERO OTKRIVA ONO O ČEMU SE NE GOVORI: ‘Ovo je dosad najveća greška Milanovića, Dodiku je jedina briga razbijanje jedinstva’

Autor: dnevno.ba

Dolazak Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, u Hrvatsku podignuo je prašinu. Iz Sarajeva su uslijedile oštre kritike.

Što njegov dolazak znači za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Hrvate u BiH komentirao je politički analitičar Davor Gjenero koji je odmah istaknuo kako ovaj potez u Sarajevu nitko neće prihvatiti niti shvatiti dobronamjernim.

To potvrđuje i nedavna prijeteća izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako će Bošnjaci Hrvatima na sljedećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim razinama.

Gjenero navodi da je Željko Komšić politički projekt SDA te da su spremni djelovati na način da uskrate biračka prava jednom od etničkog naroda.

Smatra kako je davanje legimiteta Miloradu Dodiku dosad najveća greška Zorana Milanovića kada je u pitanju BiH.

“Milanović ne reagira kao odrastao čovjek već kao čovjek koji prima Dodika dan nakon zapaljivog govora. To je neoportuno te ponižavanje vlastite političke pozicije, u tom smislu to je greška”, naglašava.

Dodaje kako je Dodiku izborni zakon najmanja briga, “njegova briga je destabilizacija i cijepanje BiH, odnosno razbijanje jedinstva“.

Naime, Milorad Dodik je tijekom obilježavanja 15. rujna kao novoutemeljenog praznika pod nazivom ‘Dan srpskog jedinstva’ izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći.

“Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država”, rekao je.

Iako Milanović sastanak s Dodikom objašnjava kao uvod u širu perspektivu u pomirenju u BiH, to ne može počinjati od Dodika “jer on nije akter s kojim se to može raditi”, zaključuje analitičar.

“Hrvati svoje odnose u BiH moraju prvo rješavati u BiH”, poručio je i dodao da je važno što kreću od rješavanja problema izbornog zakona.

Za Vladu navodi kako je vrlo u suženom prostoru u ovom slučaju, pa je posegnula za svojevrsnom strategijom smanjivanja štete, odnosno poslali su poruku da je Hrvatska spremna razgovarati sa svakim iz BiH da bi se kriza tamo smanjila.

Podsjetimo, Milorad Dodik sastaje se s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Kako su poručili iz Ureda predsjednika vođa bosanskih Srba stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH.

Istaknuli su da se radi o široj inicijativi Zorana Milanovića za obnovu dijaloga o budućnosti BiH.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});