fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić: Nema nedodirljivih!

Autor: Dnevno.ba

Dana 14. 07. 2021. godine, postupajući po Naredbi Tužiteljstva Nosne i Hercegovine, pripadnici MUP-a Županije Sarajevo lišili su slobode Osmana Mehmedagića zv. Osmica, direktora OSA-e BiH, zbog osnova sumnje, da je počinio kaznenog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Po ispitivanju istoga u MUP-u KS, isti je prebačen u Jedinicu za zadržavanje MUP-a SŽ, u prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode, gdje će 15. 07. 2021. godine, biti predat u daljnju nadležnost Tužiteljstvu BiH.

Od dolaska Gordane Tadić na poziciju glavne državne tužiteljice BiH, vidna je znamenita i odlučna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, u svim sferama političkog, policijskog i pravosudnog establišmenta.

Najveće koruptivne i kriminalne afere trenutno su u prioritetu rada Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić od predmeta „Respiratori“ u kojemu su već optuženi federalni premijer Fadil Novalić i dr., zatim predmeta „Dženan Memić“, i naposljetku direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić, koji već od ranije pod obradom Tužiteljstva BiH zbog korupcije.

Posljednjih mjeseci, Tužiteljstvo BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, formiralo je predmete i pokrenulo ili obnovilo istrage i podiglo optužnice protiv najmanje deset dužnosnika iz bh. sigurnosnog sektora, i institucija za sprovođenje zakona. Širok je spektar inkriminisanih radnji, koje su im stavljene na teret – od krivotvorenja diploma i drugih dokumenata, pranja novca, zloupotrebe položaja, nezakonitog presretanja komunikacija, odavanja tajnih podataka, miješanja u istrage,…pa do krivičnog djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela.

Kako god, glavna tužiteljica Gordana Tadić više je puta pokazala, da nema nedodirljivih.

Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić jedina je tužiteljica u Bosni i Hercegovini, koja se uhvatila u koštac sa organiziranim pravosudno-policijskim kriminalom u predmetu „Dženan Memić“ i „David Dragičević“, a bude li razriješena u disciplinskom postupku, borba protiv kriminala i korupcije bit će stornirana.

Kako je izvjesna borba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine protiv korupcije u pravosudnom (Dženan Memić), političkom (respiratori) i sigurnosnom sektoru (istrage i optužnice protiv čelnih ljudi i sigurnosnom sektoru), sve su veći napadi na Tužiteljstvo BiH i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Duga je lista na koji način su se mnogi „trudili“, da se otarase glavne državne tužiteljice Gordane Tadić od montiranog disciplinskog postupka, ugrožavanja sigurnosti glavne tužiteljice dva puta kod Olova do fingiranih informacija i OSA-inih dokumenta potpisanih od strane Osmana Mehmedagića, koji su dostavljeni predsjedniku VSTV-a BiH Halilu Lagumdžiji, a u kojima se navodno spominju nezakonitosti u rade glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Sve je propalo, no Tužiteljstvo BiH ne odustaje od borbe protiv kriminala i korupcije, a to pokazuje i najnoviji slučaj podizanja optužnice protiv Alise Ramić ranije Mutap, Zijada Mutapa, Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića, kojima Tužiteljstvo BiH na teret stavlja krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima: protivzakonito posredovanje, pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza, a u vezi sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe, ali i na svim drugim predmetima iz oblasti kriminala i korupcije.

Josip Šimić-Đinđić

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});