fbpx

GO SDP-A: SDA uništila mogućnost koalicije i jačala HDZ i SNSD

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon 15 sati zasjedanja u Sarajevu, Glavni odbor SDP-a BiH donio je odluku da neće ulaziti u pregovore o formiranju vlasti, odnosno da ova stranka u naredne četiri godine ostaje opozicija.

Protiv ulaska u vlast bio je 61 član Glavnog odbora, 31 za, 6 suzdržanih.

U nastavku pročitajte zaključke koje je usvojio Glavni odbor SDP-a:

  1. Glavni odbor SDP BiH donio je Odluku da SDP BiH neće u koaliciju s etnonacionalnim strankama (SDA, HDZ, SNSD).
  2. Glavni odbor SDP BiH smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP BiH u vlast na državnom i federalnom nivou, presudnom podrškom delegatima iz reda HDZ-a i SNSD-a u domove naroda FBiH i BiH, čime im je omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u BiH. Glavni odbor SDP BiH smatra da je SDA sve vrijeme igrala dvostruku igru, s jedne strane pozivajući SDP i BH blok u vlast, da štitimo državu, a u isto vrijeme koristila svaku priliku da jača poziciju HDZ-a i SNSD-a.
  3. Glavni odbor SDP BiH će putem svojih zastupnika na svim nivoima afirmirati i podržavati put BiH u EU i NATO, jednakopravnost građana i naroda na području cijele BiH te ekonomske i socijalne reforme.
  4. Glavni odbor SDP BiH zadužuje Predsjedništvo SDP BiH da pokrene pitanje formaliziranja BH bloka, pa i ujedinjenja lijevo orijentisanih političkih partija te da o tome informira  GO SDP BiH.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI