fbpx

Gordana Tadić nije se smjela sastati sa Sabinom Sarajlijom, koja zataškava ubistvo Dženana Memića i aminuje radnje Seada Kreštalice!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Čudni su stavovi i mjerila Gordane Tadić, koja se sastaje sa Murizom Memićem poručujući mu da razumije njegovu bol zbog ubijenog sina Dženana Memića, a u isto vrijeme sastanči sa onima koji su Murizu Memiću bol nanijeli??!!

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastala se 04. 11. 2020. godine sa glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabinom Sarajlijom. Sastanak je održan u prostorijama Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ovu je vijest koju se „ekskluzivno“ bh. mediji prenijeli, a nakon što je Tužilaštvo BiH vijest na web stranici oglasilo.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, zajedno sa svojim saradnicima i tužiocima iz tužilačkog tima koji radi na predmetu Memić, sastala se sa Murizom i Arijanom Memić, kao i pravnim zastupnikom porodice Ifetom Feragetom. Na sastanku su članovi porodice informisani da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv određenih osoba, zbog krivičnog djela organiziranog kriminala, te da se rad na ovom predmetu nastavlja. Iz Tužilaštva BiH navode da zbog interesa istrage više detalja u ovom trenutku ne mogu saopćiti javnosti.Tužilački tim nastavit će intenzivne istražne aktivnosti u narednom periodu – navodi se u saopćenju od prije godinu dana.

U to vrijeme krivičnom prijavom Muriza Memića, koju je podnio Tužilaštvu BiH protiv 45 lica iz policijskog i pravosudnog establišmenta na Kantonu Sarajevo, na čelu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo nalazi se Sabina Sarajlija, koja je aminovala radnje prijavljenih, da i dalje nastave sa zataškavanjem i prikrivanjem ubistva Dženana Memića. Shodno prijavi Muriza Memića, Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage.

Prijavljeno je 45 lica, a prijavu duži tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić. Među prvoprijavljenim i glavnoosumnjičenim su: Dalida Burzić, nekadašnja Glavna tužiteljica Kantona Sarajevo, danas sudija Suda BiH; Aida Topalović, zamjenica Glavne kantonalne tužiteljice KS; Sead Kreštalica, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojemu je već dokazana suradnja sa osobama iz podzemlja i koji je disciplinski kažnjavan zbog povezanosti sa osobama sa policijskim dosjeom; Mladen Furtula i Ivana Petković, bivši tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji su u međuvremenu zbog svoje nečasne uloge u predmetu „Dženan Memić“, kao i Dalida Burzić nagrađeni pozicijom tužioca u Tužilaštvu BiH; Meris Ćato, bivši tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji je zbog predmeta „Memić“ dao ostavku na poziciju tužioca, te prešao u advokate; Amina Ruždić, tužilac u Tužilaštva Kantona Sarajevo; Dragan Slijepčević, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo; Mladen Vukojičić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo; Sabina Sarajlija, aktuelna Glavna kantonalna tužiteljica Kantona Sarajevo ona je nastavila tamo gdje stala Dalida Burzić; Šejla Heljić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo; Zdravko Knežević, bivši glavni tužilac Federalnog tužilaštva F BiH (u mirovini), koji je iz mirovine preko posrednika poručio Murizu Memiću, ocu ubijenog Dženana Memića: „Šta ću, nisam ništa mogao učiniti. Mafija je u predmetu „Memić“ bila jača“; Tihomir Jurko, v.d. Glavnog tužioca F BiH; Vlado Mišković, tužilac Federacije BiH – svi su oni obuhvaćeni krivičnom prijavom Muriza Memića, koju duži tužilac Ćazim Hasanspahić.

Dakle, među prijavljenim je i Sabina Sarajlija, koja je nastavila tamo gdje je stala Dalida Burzić, da zataškava ubistvo Dženana Memića!

Prethodno je, dana 19. 05. 2020. godine, na sjednici Skupštine KS glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija dala je truda u odbrani imenovanja kompromitiranog tužioca Seada Kreštalice za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju. Sarajlija je prvobitno Kreštalicu predložila za v.d. jednog od svojih zamjenika što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo i ocijenilo nepotrebnim pored već dvije zamjenice. Nije dugo prošlo Sarajlija je napravila rotaciju šefova odjela i imenovala Kreštalicu na obećanu poziciju. Ako danas odete na web stranicu Tužilaštva Kantona Sarajevo vidjet ćete da je Sead Kreštalica Odlukom Sabine Sarajlije imenovan za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kreštalica je posljednje četiri godine radio na predmetu Dženan Memić, a oni koji su pratili redovno sudske procese Ljubi i Bekriji Seferoviću znaju da je Kreštalica prekoračio svoje ovlasti kao tužilac i zastupao lažnu optužnicu u predmetu „Dženan Memić“ protiv Ljube i Bekrije Seferović, koji su dva puta presudom Kantonalnog suda u Sarajevu oslobođeni od optužbe za smrt Dženana Memića.

Protiv Kreštalice je podnesena i krivična prijava Tužilaštvu BiH kao i protiv još 40-ak osoba koje su povezane sa slučajem Memić i koje su učestvovale u sakrivanju i podmetanju dokaza sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića. Na osnovu te krivične prijave Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet, a kasnije i istragu za organizirani kriminal. No za tužiteljicu Sarajlija to nisu dovoljni dokazi o Kreštalicinoj umiješanosti u nečasne radnje nespojive sa funkcijom jednog tužioca, pa ga je u inat Memiću postavila Kreštalicu za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužilac Sead Kreštalica nije potpisnik optužnice u predmetu oštećenog Dženana Memića. Negativne konotacije koje zastupnica (Arijana Memić op.a.) pominje u vezi njegovog imenovanja ne mogu promijeniti moj stav jer nisam čula nijedan dokaz o toj njegovoj umiješanosti u neke nezakonite radnje. Radilo se uvijek o paušalnim navodima. Moj stav je da se radi o iskusnom i dobrom tužiocu koji ima rukovodnog iskustva i za kojeg sam smatrala da svojim znanjem i iskustvom može pomoći u radu Tužilaštva KS”, kazala je Sarajlija na Skupštini KS braneći Kreštalicu.

Danas Sead Kreštalica važi za čovjeka od povjerenja glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije. Ide Sabina Sarajlija dalje, pa tužioca Seada Kreštalica koji važi za jednog od najomraženijeg i najkorumpiranijeg tužioca hvali kao „dobrog tužioca“, koji je već jednom bio pod suspenzijom zbog bliskih veza za kriminalnim podzemljem.

“To što je tražila Sabina Sarajlija da dostavim dokaze o smrti djeteta, dijete je davno sahranjeno. Dijete je ubijeno. Mene zanima ko su ubice i pomagači. Ovim pismom meni Sabina Sarajlija se svrstala na stranu pomagača. Ona štiti Dalidu Burzić. Na sastanku koji sam tražio želio sam da joj kažem da ona pomaže Dalidi Buzić. Dalida Burzić je kriminalac. Ako se svrsta na tu stranu, a izgleda da se svrstala, dobiće krivičnu prijavu”, rekao je Muriz Memić za Fokus.ba prošle godine. Memić je dalje tada kazao, da se: „Tužiteljica Sabina Sarajlija svrstala na stranu pomagača ubice“.

I jest, jer do dana današnjega nije kao glavna tužiteljica Kantona Sarajevo poduzela ništa, da odustane od montirane optužnice u predmetu „Dženan Memić“ protiv Ljube i Bekrije Seferovića, koji su dva puta oslobođeni od optužbi za smrt Dženana Memića!

Ovo se prije svega ogleda u činjenici, da se Tužilaštvo Kantona Sarajevo, na čelu sa Sabinom Sarajlijom, ponovno žalilo na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom su Ljubo i Bekrija Seferović po drugi puta oslobođeni montirane optužbe za smrt Dženana Memića, što samo pokazuje malicioznu namjeru Tužilaštva kojim rukovodi Sabina Sarajlija, da po svaku cijenu ustraju u svojim nezakonitim radnjama, koje zadobivaju pravni standard organiziranog kriminala.

Kao što je javnosti poznato, u predmetu „Dženan Memić“ na Kantonu Sarajevo od strane tužioca Kantona Sarajevo (Seada Kreštalice, Dalide Burzić i dr.) izvršena je destrukcija vladavine pravde i zakona, a što je u tome svijetlu više puta i Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko spomenuo u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a slučajeve ubistva dva mlada studenta Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke, ukazujući da još uvijek nema nikakvog napretka u istrazi, a kada su u pitanja ova dva slučaja, koja su potresla region, a pravosuđe BiH dekadentnim učinilo.

Stoga je sasvim jasno, da se ovdje radi o krivičnim djelima organiziranog kriminala i korupcije, i to: u predmetu „Dženan Memić“ postalo je evidentno, da je u predmetu „Memić“, pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem neotkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je presudom dva puta i utvrđeno, i pored neoborive činjenice, da je i Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko tri puta  ukazao u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijski djelatnika, koji su svojima radnjama involvirani bili u predmet „Dženan Memić“.

Sve je ovo jako poznato novoj glavnoj kantonalnoj tužiteljici Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji, koja je u međuvremenu licemjerno i sa podsmjehom poručila Arijani Memić, sestri ubijenog Dženana Memića, da se navodno “u međuvremenu nisu pojavili dokazi koji bi nas uvjerili da treba odustati od optužnice.”

Sabina Sarajlija podmuklo laže, ali potrebno je razotkriti njezine prave prevrtljive namjere.

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo još za mandata Dalide Burzić optužilo je Ljubu i Bekriju Seferović za smrt Dženana Memića, te shodno lažnom priznanju Ljube Seferovića, optužbu konstruiralo, tvrdeći, da je „Ljubo Seferović nailaskom na pješake Dženana Memića i Alisu Mutap, koji su se kretali sredinom kolovoza u pravcu kretanja vozila, skrenuo pogled s kolovoza na muzički uređaj u vozilu, da bi promijenio muziku, i udario u pješake, usljed čega je lijevim čeono-bočnim dijelom svoga vozila na zaobljenju prednjeg branika s lijeve strane po vertikali u području lijevog fara vozila udario pješaka Memić Dženana koji je u tome momentu iskoračio ulijevo, s osloncem na lijevu nogu, a pri tome je zadnji donji dio pješaka ispod pojasa bio izložen naletu lijevoga fara i plastičnih dijelova oko ovoga ruba kao i prednjeg poklopca s lijeve strane, dok je usljed brzine kretanja vozila glava Memić Dženana inercijom snažno zamahnuta unazad i sa lijevim potiljačnim dijelom ostvarila kontakt sa ramom prednjeg vjetrobranskog stakla sa lijeve strane vozila…“.

Slijedom navedenog proizlazi, da su optužnicom optuženi za izazivanje saobraćanje nesreće na štetu Dženana Memić, iako će se kasnije pokazati, da je Dženan Memić ubijen na jedan podmukao način.

Odjeknula je vijest: Otac i sin, Bekrija i Ljubo Seferović, ponovno su oslobođeni u ponedjeljak (13. januara 2020.) krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je 8. februara 2016. godine stradao mladić iz Sarajeva Dženan Memić. Riječ je o ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje gotovo četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana u organizaciji porodice stradalog mladića, koji su od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Predsjedavajući sudija Igor Todorović rekao je kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo “van razumne sumnje da su optuženi krivi” navodeći i dijelove nalaza vještaka Centra za vještačenje Zenit iz Banjaluke, čiji su vještaci rekonstrukcijom utvrdili da optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo ne odgovara činjeničnom stanju. Pozvao se i na vještaka medicinske struke koji je, kako je Todorović naveo u sudnici, rekao kako povrede na Dženanovom tijelu ne odgovaraju onima koje bi izazvala saobraćajna nesreća, nalet vozila na pješaka.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zastupalo stav da su za Dženanovu smrt odgovorni Ljubo i Bekrija Seferovići, koje je teretilo za izazivanje saobraćajne nesreće i bijeg sa mjesta nesreće, ali ih je sud dva puta oslobodio krivice.

Od samoga početka Muriz Memić i odvjetnik Ifet Feraget tvrdili su, da Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, već da je ubijen na jedan podmukao način. U zaključku presude stoji, da je Sud došao do zaključka, da nema pouzdanih dokaza, da su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović počinili krivičnopravnu radnju, koja im je optužnim  aktom stavljena na teret“. Svi vještaci koji su vještačili, zaključili su u svojim nalazima, da Dženan Memić nije nastradao u prometnoj nesreći!

Kaže alapača Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija Arijani Memić: “u međuvremenu se nisu pojavili dokazi koji bi nas uvjerili da treba odustati od optužnice.”

Ta zar ni svi nalazi vještaka prometne i medicinske struke, koji su jednoglasno, decidno i jasno kazali: „nema saobraćajne nesreće, te da povrede na Dženanovom tijelu ne odgovaraju povredama naletu vozila na pješaka, kako to optužba tvrdi“ nisu dovoljne, da odustanu od montirane optužnice?!

Vještaci prometne i mašinske struke prof. dr. Mirsad Kulović i Jasmin Bijedić su u svojim nalazima isključili bilo kakvu mogućnost, da je Dženan Memić stradao u prometnoj nesreći, odnosno, da se u predmetu Dženan Memić ne radi o prometnoj nesreći.

Da Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći potvrdio je opširno i temeljito u svome nalazu vještak dr. Mirsad Kulović, koji je imao zadatak, da sačini nalaz i mišljenje na okolnosti vjerovatnosti prometne nezgode, koja se dogodila 08.02.2016. godine oko 22,30 sati na kolovozu ulica Velika Aleja, te je iznio u svome zaključku, da postoji izrazito velika vjerojatnost, da predmetni događaj nije prometna nezgoda tipa suda vozila i pješaka, jer od ukupno analiziranih 9 elemenata, rezultati za 7 u cijelosti ne podržavaju tezu, a od navedenih 7 elemenata, 3 elementa imaju izuzetan značaj, 3 veliki značaj i 1 element manji značaj, da nepostojanje bilo kakvih materijalnih tragova na kolovozu koji bi određivali mjesto sudara, ili pak asocirali na mjesto kontakta vozila i pješaka, ne podržava tezu, da je predmetni događaj prometna nezgoda tipa sudara vozila i pješaka, da oštećenja na vozilu dominantno su locirana na lijevoj strani vozila, i to na prednjoj čeonoj strani, lijevi far, i na bočnoj lijevoj strani, prednji lijevi blatobran, da osim oštećenja na vozilu nisu nađeni nikakvi drugi tragovi, koji bi ukazivali na kontakt vozila sa pješacima.

Vještak Kulović je izjavio da ne postoji korelacija između nađenih oštećenja vozila i povreda pješaka koje bi odgovarale povredama nastalim u prometnoj nesreći tipa sudar vozila i pješaka, da rezultati analize ovog elementa i odsustvo korelacije između ovog elementa i elementa povrede pješaka, ne podržavaju tezu da je predmetni događaj prometna nezgoda tipa sudar vozila i pješaka.

Vještak Jasmin Bijedić, koji je analizirajući uzorke deformacije A stuba na vozilu izjavio, da je deformacija nastala djelovanjem vanjske mehaničke sile manifestirane kao udarna sila, da profil deformacije osnovni i srednji profil je oblika koji ne može potvrditi teoriju navoda vozila na pješaka pri čemu pješak udara glavom u A stub.

Nalazima vještaka prof. dr. Mirsada Kulovića i Jasmina Bijedića, Kantonalni sud u Sarajevu donoseći prvi puta presudu u cijelosti je poklonio vjeru! Novo vještačenje po vještacima prometne struke u ponovljenom suđenju urađeno je u Banja Luci.

Nakon ponovljenog suđenja po uputi i Rješenju Vrhovnog suda Federacije BiH urađeno je novo timsko vještačenje po vještacima prometne struke, koje je prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu provedeno u Banjaluci, i koje je pokazalo da Dženan Memić nije poginuo u saobraćajnoj nesreći, kako je to opisano u spisima prvobitnog suđenja, odnosno u optužnici, iz čega proizlazi da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo izmislilo saobraćajnu nesreću.

Zbog svega navedenog smatram, da se glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić nije smjela niti mogla sastati sa glavnom tužiteljicom Kantona Sarajevo Sabinom Sarajlijom, jer je i ona među prijavljenima, jer je Tadićeva svojim susretom sama sebe diskreditirala. To je kao da se sastala Al Caponeom!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI