fbpx

Gordana Tadić ostaje na mjestu glavne bh. tužiteljice

Autor: Dnevno.ba

Drugostupanjska disciplinska komisija u postupku protiv Gordane Tadić nije donijela odluku, što znači da Tadićeva i dalje ostaje na mjestu glavne bh. tužiteljice – potvrđeno je RTRS-u iz VSTV BiH.

Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca prvostupanjska disciplinska komisija donijela je odluku o smjeni koja će biti pravosnažna samo ako je potvrdi drugostupanjska komisija. Rušenjem Tadićeve želi se spasiti Osman Mehmedagić, ali konačni cilj je da SDA zagospodari kompletnim pravosuđem na nivou BiH – kaže za RTRS bivši predsjednik VSTV Milan Tegeltija.

Smjenom Gordane Tadić s mjesta glavne bh. tužice bila bi uklonjena i posljednja prepreka da SDA ovlada bh. pravosuđem. Prethodno je iz Sarajeva, združenom obavještajno-medijskom hajkom, protjeran Milan Tegeltija i VSTS je stavljen pod kontrolu te stranke.

Po oprobanom receptu, prvo su mediji bliski OSA pokrenuli priču o propustima u radu Gordane Tadić da bi joj prvi u Bošnjaka otvoreno zaprijetio jer se drznula da tuži ratne bošnjačke generale i otvori predmet Respiratori.

“Svilen gajtan” konačno je namaknut kada je u Sud i Tužiteljastvo, kao optuženi, počeo da dolazi Osman Mehmedagić Osmica.

– To Tužietljstvo koje je vodila Gordana Tadić se bavilo isključivo Bošnjacima i to s fokusom na Bošnjake iz SDA. To je neprihvatljivo – govorio je Bakir Izetbegović.

Zna li Izetbegović da će biti potvrđena odluka prvostupanjske disciplinske komisije pa o Tadićevoj govori u prošlom vremenu? Da li mu je to potvrdio glavni javni tužitelj Republike Srpske Mahmut Švraka koji je prema pisanju Avaza bio u prostorijama SDA u Sarajevu. Navodno, obećano mu je da bira novu poziciju ako kao član drugostupanjske disciplinske komisije potvrdi mjeru protiv Tadićeve.

– Ne vidim da je iko demantirao te napise u medijima koji govore o sastancima pojedinim članova VSTV s rukovodstvom SDA. Niko to nije demantirao – kaže Tegeltija.

Švraka nije odgovarao na naše pozive, a u Republičkom javnom tužiteljstvu Republike Srpske također bez reakcije. U VSTS kažu da će sastav drugostupanjske disciplinske komisije tek biti određen, mada su pojedini federalni mediji već objavili da su, osim Švrake, izabrani federalni tužitelj Slavo Lakić i sudac federalnog Vrhovnog suda Mustafa Šabić.

Drugostupanjska komisija u navedenom predmetu određena je putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima, ali imajući u vidu da postoje zahtjevi za izuzećem, još uvijek nije potvrđen konačan sastav komisije – priopćeno je iz VSTV.

Prolongiranje je potvrda da je u tijeku podzemna obavještajno-medijska akcija kako bi se odredio sastav drugostupanjske komisije na koju SDA ima utjecaj i koja bi potvrdila navodne grijehe Gordane Tadiće, a jedan od njih je što je predmete tužiteljima raspoređivala mimo automatskog sistema raspodjele.

– Glavni tužitelj po zakonu ima pravo da u svakom trenutku od svakog tužitelja uzme bilo koji predmet i dodijeli drugom ili samom sebi. Zbog toga što je glavni tužitelj primjenjivala zakon, sada nju razrješuju. Mislim da je to jedna vrlo opasna politička zamka – naglasio je Milan Tegeltija.

Neslužbeno, drugostupanjska komisija će tek u rujnu donijeti odluku. Ako bude smijenjena, Gordana Tadić bit će četvrti glavni bh. tužitelj koji nije dočekao kraj mandata.

Nakon smjene uslijedit će otvoreni obračun s Republikom Srpskom u čemu će se maksimalno koristiti kapaciteti Tužiteljstva i Suda BiH, kaže Tegeltija.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI