Grabar-Kitarović i sa Junckerom o stanju u BiH

Autor: Dnevno.ba

BRUXELLES - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera o ostvarivanju Inicijative triju mora pred skori, treći sastanak na vrhu te inicijative u septembru u Bukureštu, saopćio je u četvrtak Ured predsjednice.

Prema priopćenju, Juncker je naglasio da Europska komisija prepoznaje ulogu Inicijative čiji je cilj jačanje povezanosti, a to je nešto što i sama Komisija zagovara, te je podržao stvaranje sinergija s energetskom unijom i politikom ublažavanja klimatskih promjena, kao i jedinstvenim digitalnim tržištem.
Predsjednica Hrvatske je u Bruxellesu s Junckerom razgovarala i o značaju povezanosti za digitalno gospodarstvo i društvo, ali i za regionalnu suradnju. Također ga je pozvala na summit Inicijative na jesen.
Prilikom susreta razgovaralo se i o prijedlogu Komisije za budući višegodišnji proračun Europske unije te su sugovornici naglasili kako je osim tradicionalnih politika, posebice kohezijske i zajedničke poljoprivredne, potrebno uzeti u obzir izazove s kojima se Europa trenutačno suočava – od migracija i sigurnosnih izazova do digitalne revolucije i obrane.

Predsjednica Hrvatske istaknula je i pitanje nacionalnog sufinanciranja projekata iz evropskih fondova, što bi u slučaju povećavanja stope moglo imati dodatne negativne posljedice na provođenje projekata na razini hrvatskih županija, općina i gradova.
Osvrnuvši se na stanje u jugoistočnom susjedstvu, Grabar-Kitarović je izrazila snažnu podršku Hrvatske daljnjem individualnom napredovanju svih država na putu prema članstvu u Uniji, uz ispunjavanje poznatih kriterija. Posebice se osvrnula na stanje u Bosni i Hercegovini i važnost brze izrade mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo.
O čemu su sve pričali
Predsjednik Juncker izrazio je zadovoljstvo hrvatskom podrškom Strategiji za zapadni Balkan i pristupnom procesu te u tom smislu izrazio nadu kako će Hrvatska iskoristiti svoju stratešku poziciju u svrhu postizanja pomirenja i regionalne suradnje.
Na sastanku je bilo riječi i o planovima Hrvatske za vrijeme njenog prvog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, stoji u priopćenju.
Predsjednica Grabar Kitarović u srijedu i četvrtak boravila je u posjetu Bruxellesu. Prvi dan razgovarala je s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te održala predavanje u Centru za europsku politiku.
Drugi dan sastala se s glavnim tajnikom NATO-a i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Nakon tog susreta nije bilo izjava za novinare.
Glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva poručila je preko Twittera da su Juncker i Grabar-Kitarović imali prijateljski razgovor, da su se složili da je potreban brzi dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru, da je zapadnom Balkanu potrebno više povezanosti i stabilnosti, čemu može pridonijeti i Inicijativa triju mora.
Također se razgovaralo, dodala je Andreeva, o pripremama za hrvatsko predsjedanje EU-om 2020. godine.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI