fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Gradsko vijeće Tuzle osudilo djelovanje četničkog pokreta u Višegradu

Autor: S. Horić

TUZLA - U Višegradu su 14. ožujka 2015. godine sljedbenici Draže Mihailovića ponovo marširali gradom, sa već prepoznatljivom ikonografijom, zastavama i četničkim uniformama, poručujući tako žrtvama ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i njihovim porodicama, kao i svim neistomišljenicima i antifaštima, da nisu poželjni na "njihovoj teritoriji".

Parada Ravnogorskog pokreta RS organizirana je na dan kada je 1946. godine uhićen Draža Mihailović, dokazani ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata, kojeg sada retrogradne snage pokušavaju rehabilitirati.

Malobrojni povratnici u Višegrad, iz godine u godinu trpe ova okupljanja sljedbenika fašističke politike i žive u strahu, razočarani zbog izostanka efikasne reakcije naših službenika i institucija.

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 Gradskog vijeća Grada Tuzla osuđuje organizirano okupljanje fašističkih sljedbenika i isticanje fašističkih obilježja u gradu Višegradu, jednom od prvih gradova žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, gradu u kojem su počinjena masovna strijeljanja i progoni civilnog nesrpskog stanovništva, prvenstveno Bošnjaka, navodi se u današnjem priopćenju GV-a Tuzla.

Izražava se ozbiljna zabrinutost zbog ignoriranja i indolentnosti međunarodne zajednice prema slobodnom paradiranju fašističkih sljedbenika u četničkim uniformama i sa kokardama i slavljenju i veličanju četničkog generala, jednog od najvećih osuđenih zločinaca Drugog svjetskog rata, te traži od međunarodne zajednice da spriječe djelovanje fašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 traži od SIPA-e i drugih organa sigurnosti hitno djelovanje na suzbijanju ugrožavanja sigurnosti građana, osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i drugih povratnika i sprečavanju nacionalne i vjerske mržnje, ne samo u Višegradu, nego i u svim drugim bosanskohercegovačkim gradovima gdje ovakve aktivnosti izazivaju strah i uznemirenje u javnosti.

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 upozorava da je krajnje vrijeme da i Bosna i Hercegovina donese Zakon o zabrani neofašističkog djelovanja i organizacija i upotrebe fašističkih i neofašističkih obilježja, te će u tom smislu urgirati na realizaciji svoje ranije inicijative za donošenje ovog Zakona kao i na realizaciji inicijative za donošenje Zakona o zabrani poricanja genocida i ratnih zločina.

Autor: S. Horić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});