fbpx
Foto: Cropix

Grlić Radman o ulasku u Schengen: “Važan dan za Hrvatsku. Ovo je rezultat marljivog rada”

Autor: Hina

Jučerašnja odluka o ulasku u šengenski prostor važan je dan za Hrvatsku i rezultat marljivog rada svih institucija, uključujući Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), rekao je u petak šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Jednoglasnom odlukom na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u četvrtak u Bruxellesu Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora i 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na njezinim kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće u zračnim lukama.

Ulaskom u šengen Hrvatska je ostvarila svoje strateške ciljeve i vanjskopolitičke prioritete što je rezultat “marljivog” rada svih nadležnih institucija, rekao je i posebno pohvalio svoje ministarstvo..

Od ukupno 281 dobivene preporuke, njih 54 se odnosilo na provedbu zajedničke vizne politike, rekao je.

Posebnu provjeru su prošla hrvatska veleposlanstva u Moskvi i Prištini gdje se tada izdavao velik broj viza.

Iz EU fondova dodijeljeno je tri milijuna eura MVEP-u kako bi se ispunile tri važne zadaće, kazao je nadalje Grlić Radman.

To su unapređenje hrvatskog informacijsko-viznog sustava i njegovo povezivanje s takvim sustavom EU, zatim prilagodba standarda fizičke i tehničke sigurnosti (riječ je o opremi) diplomatsko-konzularnih predstavništava radi usklađivanja sa šengenskim standardima, a treća se odnosi na unapređenje znanja i vještine konzularnog osoblja.

Danom pristupanja šengenskom prostoru hrvatska veleposlanstva i konzulati počet će izdavati viza koje će vrijediti za sve države šengenskog prostora, rekao je.

Riječ je o prvom proširenju šengenske zone u zadnjih deset godina i poklapa se s desetom godišnjicom pristupa Hrvatskoj EU koja će se obilježiti 2023., rekao je.

“Ulazimo u krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a EU, europodručja, šengena čime svrstavamo Hrvatsku u najuži krug europskih integracija”, zaključio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI