fbpx
FOTO: FENA /Denis Leko

GRLIĆ RADMAN: Trenutno je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini obespravljen

Autor: dnevno.ba

Ovaj sukob u Ukrajini se mora u nekom trenutku završiti. Mi smo posjetili Kijev, a taj put je premijer planirao već neko vrijeme. Posjet je ostvaren uoči Dana pobjede nad fašizmom i nacizmom, rekao je u Dnevniku HRT-a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Komentirao je i slučaj Hrvata zarobljenog u Ukrajini.

Grlić Radman je naglasio kako je nečuveno u 21. stoljeću, kada smo prihvatili vladavinu prava, te da sukladno tome jedna suverena zemlja napada drugu suverenu zemlju. Kako kaže, to je eklatantno kršenje međunarodnog prava, ali i svjetskog poretka.

Na pitanje što je sa zarobljenim hrvatskim borcem, ministar je rekao kako diplomacija mora učiniti sve zato što je to njena ustavna obveza.

– Gdje god su ugrožena prava izvan RH, mi nastojimo pomoći, a u ovom slučaju računamo na oslobađanje, istaknuo je ministar.

Premijer je posjetio Ukrajinu 8. svibnja kako bi poslao još snažniju poruku. Ukrajina očekuje od premijera Plenkovića koji ima veliki ugled među članicama EU na savezništvo i članstvo u EU.

Na pitanje kakva je europska perspektiva BiH nakon neuspjelih pregovora oko izbornog zakona, Grlić Radman je rekao da je Hrvatskoj u interesu europska perspektiva BiH, ali ne bilo kakva BiH.

– Ona mora biti neovisna, teritorijalno cjelovita i funkcionalna, što ona na žalost nije. Propušteno je da se dođe do izbornog zakona koji je jedan od 14 kriterija koje je Ek poslala BiH, naglasio je Grlić Radman.

Izborni zakon se provodi protuustavno, jer u njega nisu unešene presude Europskog suda za ljudska prava.

Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH moraju imati ista prava.

– Trenutno je hrvatski narod u BiH obespravljen, naglasio je ministar Grlić Radman.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI