fbpx
Foto: Cropix

GRLIĆ RADMAN U BERLINU: Posebno ću istaknuti krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promjene izbornog zakona

Autor: Hina

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu u Berlinu kako vjeruje da će se na ministarskom sastanku NATO-a otkloniti dvojbe Turske koja se protivi ulasku Švedske i Finske u Savez.

“Naravno da moramo vidjeti koji je Turski stav po tom pitanju. Ali siguran sam da će na kraju prevladati zajedništvo kada je u pitanju pristupanje Finske i Švedske, s kojima dijelimo iste vrijednosti i da ćemo naći zajednički jezik”, rekao je Grlić Radman uoči sastanka u Berlinu.

Neformalni dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a bit će podijeljen u tri bloka: u subotu bi se trebalo raspravljati o najavama Švedske i Finske o aplikaciji za punopravno članstvo, a a u nedjelju o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu te o strateškom konceptu NATO-a koji bi trebao biti usvojen na samitu u Madridu krajem lipnja.

Na sastanku u Berlinu sudjeluju i ministri vanjskih poslova Finake i Švedske.

“Ono što je bitno je da glede ruske agresije na Ukrajinu zauzmemo jasan stav kao NATO i da definiramo odnose saveza prema Rusiji”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova najavio je da će sudionicima sastanka naglasiti potrebu jačeg angažmana NATO-a i na području zapadnog Balkana.

“Ja ću naglasiti potrebu jačeg angažmana NATO-a u jugoistočnoj Europi odnosno zapadnom Balkanu kada su u pitanju demokratski i svi ostali reformski procesi u tim zemljama kako bismo i te zemlje ohrabrili u njihovom nastojanju za članstvo u NATO-u”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da će posebno istaknuti krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promjene izbornog zakona koji bi trebao “odražavati usvajanje onih važnih izmjena kojima bi se regulirala ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda sukladno Dejtonskom i Pariškom sporazumu”.

“Jedino institucionalno funkcionalna Bosna i Hercegovina koja počiva na tim temeljima ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana može biti prosperitetna i može ostvariti europsku perspektivu i NATO članstvo”, rekao je Grlić Radman.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI