fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Guardian piše o kupovini puški i ruskom utjecaju

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska posljednjih mjeseci česta je tema u svjetskim medijima koji uglavnom izražavaju zabrinutost zbog stanje u koje je dovela politika Milorada Dodika.

List Guardian je danas objavio članak u kojem navodi kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a kupilo 2.500 automatskih puški. Ovakav potez britanski mediji smatra zabrinjavajući zbog evidentnog utjecaja Rusije na manji bh. entitet.

“Kupovina 2.500 novih automatskih puški od policije bosanskih Srba izazvala je zabrinutost zbog separatističkih namjera regionalne vlade i produbljivanja ruskog utjecaja u podijeljenoj i ekonomski deprimirajućoj zemlji”, piše Guardian.

Dalje se navodi kako će oružje RS isporučiti Srbija i to u martu, odnosno sedmicu prije otvaranja Centra za obuku MUP-a RS-a u kojem će obuku entitetskih specijalaca vršiti operativci iz Rusije.

Britanski mediji navodi da oružje stiže u trenutku kada je upitna dugoročna stabilnost BiH pri tome podsjećaju na ustavno uređenje naše zemlje koje je određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Nacionalne stranke čvrste se drže na vlasti na dijelu teritorije koje kontroliraju, zemlja je prepuna korupcije, a usto ima i najvišu službenu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu”, piše Guardian.

Ističu kako srpski aktivisti, centralna vlada u Sarajevu i zapadni diplomati vjeruju da će “separatistički čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik” koristiti teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao opoziciju pred izbore u oktobru.

“Dugoročno, postoji strah da bi se sila mogla iskoristiti i za dodatne ciljeve poput Dodikovih težnji ka nezavisnosti pod rizikom novog rata u regiji. Rusija, koja vidi Dodika kao nekoga ko brani članstvo BiH u NATO-u, dala je snažnu potporu srpskom separatisti koji je najmanje šest puta bio kod Vladimira Putina od 2014. godine”, navodi Guardian.

Bh. entitet Republika Srpska, zbog postupanja aktivnosti vladajuće strukture na čelu sa Miloradom Dodikom, prije samo nekoliko sedmica našao se pod lupom svjetskih medija. Naime, pažnju stranih novinara privuklo je prisustvo paravojne jedinice “Srbska čast” u RS-u.

I taj put navedeno je kako plaćenici koji su obučavani u Rusiji pomažu uspostavljanju paravojne jedinice koja služi srpskom separatističkom lideru u BiH. Talijanski mediji prenijeli su kako je stanje u BiH uznemirujuće jer postoje “paravojne snage podržane od Moskve”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});