fbpx
Twitter

GUTERRES O NUKLEARNOM NAORUŽANJU: Eliminirajmo to oružje prije nego što ono eliminira nas

Autor: dnevno.ba

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na nuklearno razoružanje na početku trodnevne konferencije u Beču na kojoj sudjeluje oko 80 zemalja koje su potpisale međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

– Eliminirajmo to oružje prije nego što ono eliminira nas, rekao je Antonio Guterres u poruci konferenciji putem video veze. Trenutni globalni nuklearni arsenal koji broji oko 13.000 bojevih nuklearnih glava recept je za moguće uništenje planeta, s obzirom na svijet sukoba i nepovjerenja, rekao je u utorak čelnik UN-a.

Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer opisao je Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (TPNW) kao “prekretnicu”. Sporazum koji je stupio na snagu u siječnju 2021. obvezuje zemlje da se ne upuštaju u bilo kakve aktivnosti povezane s nuklearnim oružjem i poziva da se uzmu u obzir humanitarne posljedice.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je hitnost potpunog nuklearnog razoružanja. Austrija je bila jedan od inicijatora sporazuma.

TPNW je dosad potpisalo 86 zemalja, a ratificiralo 65. Cilj mu je proširiti Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koji je stupio na snagu 1970. godine. Postoji devet zemalja koje posjeduju nuklearno oružje. Ove zemlje, zajedno s NATO-m, nisu sudionice TPNW-a. To su Kina, Francuska, Indija, Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, SAD i Velika Britanija.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI