fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Antonio Guterres, United Nations High Commissioner for Refugees speaks during a press conference at the Launch of the Regional Flash Appeal Following recent events in Libyan Arab Jamahiri
UN
+ AAA -

GUTERRES: Rusija mora dopustiti siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

Autor: dnevno.ba

U New Yorku o svjetskoj prehrambenoj krizi raspravlja 30-ak šefova diplomacija. A u podzemlju čeličane Azovstalj u Mariupolju još se nalazi nepoznat broj ukrajinskih vojnika, koji su prestali pružati otpor. Istodobno, ruske snage napadaju duž cijele bojišnice na istoku zemlje.

Nastavlja se nesmiljeni informacijski rat. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku u kojoj se ukrajinskim borcima iz čeličane Azovstalj pruža bolnička pomoć.

– Pružili su mi prvu pomoć, doktor mi je stavio zavoje. Dali su mi hranu. Ne mogu se žaliti, govori ukrajinski borac.

– Sada smo u bolnici u Novoazovsku. Prema meni se odnose dobro. Nitko me fizički ili psihički ne maltretira, rekao je borac.

Ukrajinska strana objavljuje snimku miniranja mosta koji povezuje Sjeverodoneck i Lisičansk, a kojom se nastoji spriječiti rusko napredovanje u Luhanskoj oblasti. Za to vrijeme, službeni Kijev ruske tvrdnje o korištenju nove generacije snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova smatra jasnim znakom potpunog kraha kremaljskih planova u Ukrajini.

– Propaganda nacističke Njemačke upotrebljavala je izraz wunderwaffe ili čudesno oružje. Nakon što je postajalo sve jasnije da Njemačka gubi rat, propaganda je sve više govorila o čudesnom oružju, toliko moćnom da može preokrenuti tijek tog rata. Sada vidimo da u trećem mjesecu rata u Ukrajini Rusija pokušava pronaći svoj wunderwaffe. Navodno laserski. Sve to jasno upućuje na potpuni neuspjeh ruske invazije, naglašava Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

U Pentagonu doček švedskog ministra obrane, uvod je to u današnji sastanak švedske premijerke i finskog predsjednika s prvim stanarom Bijele kuće. Joe Biden u priopćenju je snažno podupro ulazak nordijskog dvojca u Savez, obećao punu potporu i zaštitu u prijelaznom razdoblju.

– Švedska je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u NATO-u. To pokazuje našu predanost transatlantskoj sigurnosti i suradnji, kao i namjeru da svoju sigurnost još više vežemo uz transatlantske saveznike. Rusija ne priznaje naše pravo da sami donosimo odluke kada je u pitanju naša sigurnost. Štoviše, odlučila je staviti veto na naše izbore. To je neprihvatljivo. Sami donosimo odluke, računajući pritom na punu potporu NATO-a i SAD-a, istaknuo je Peter Hultqvist, švedski ministar obrane.

– SAD snažno podupire švedski zahtjev za punopravno članstvo u NATO-u. Naše dvije vojske rutinski vježbaju zajedno. Švedska vojska je moderna i raspolaže znatnim sposobnostima, vaš ulazak u Savez učinit će njegovu obranu jačom. Posebno je važan u ovom ključnom trenutku. Ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu, slobodnog, suverenog i demokratskog susjeda, jasno pokazuje prijetnju koju Putin predstavlja za europsku sigurnost, rekao je Lloyd Austin, američki ministar obrane.

Na East Riveru sastanak američkog državnog tajnika i šefa turske diplomacije. Jedna od ključnih tema – turski veto na širenje NATO-a.

– Turska je podupirala NATO-ovu politiku otvorenih vrata i prije rata u Ukrajini. Kada je riječ o ulasku u Savez Švedske i Finske imamo, međutim, legitimne sigurnosne interese. Te dvije zemlje podržavaju terorističke organizacije, a ograničile su i izvoz vojne industrije u Tursku. Već sam našu zabrinutost izrazio u iskrenom razgovoru s dvoje kolega ministara u Berlinu. Dakle, razumijemo njihove sigurnosne interese, ali treba voditi računa i o našima. To je jedno od pitanja o kojem trebamo nastaviti razgovore s prijateljima i saveznicima, uključujući i SAD, govori Mevlut Savusoglu, turski ministar vanjskih poslova.

U New Yorku o svjetskoj prehrambenoj krizi raspravlja 30-ak šefova diplomacija. Raspravu su inicirali Amerikanci, koji su preuzeli predsjedanje Vijećem sigurnosti. Njemačka ove godine u sigurniju globalnu opskrbu hranom ulaže četiri milijarde eura. Jasno upire prstom u krivca za krizu.

– Rusija je pokrenula rat žitaricama, potičući globalnu prehrambenu krizu. To čini u vrijeme kada milijunima već prijeti glad, posebice na Bliskom istoku i u Africi, istaknula je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

– Rusija mora dopustiti siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih luka. Mogu se istražiti alternativni dobavni pravci, iako znamo da oni neće biti dovoljni za rješavanje problema. Ruska hrana i gnojiva moraju imati neograničen pristup svjetskim tržištima. U intenzivnom sam kontaktu s visokim dužnosnicima Rusije, Ukrajine, Turske, SAD-a, Europske unije i još nekoliko drugih ključnih zemalja. Gajim nadu u pozitivan ishod tih razgovora, ali još je dug put pred nama, rekao je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Svjetska banka objavljuje da u sveobuhvatnu borbu s globalnom krizom hrane ulaže do 30 milijardi dolara.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});