fbpx
Foto: Fena

HAAG GA JE PROGLASIO LEGITIMNIM VOJNIM CILJEM Skokom bez aplauza obilježena godišnjica rušenja Staroga mosta

Autor: Fena

Bacanjem cvijeća u Neretvu i skokom bez aplauza u utorak je obilježena 28. godišnjica rušenja Staroga mosta.

Klub skakača u vodu “Mostari”, kao i svake godine obilježio je godišnjicu rušenja Starog mosta simboličnim skokom bez aplauza točno u 10.16 sati, kada se prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. godine srušio u Neretvu.

Uime Koordinacijskog tima za organizaciju obilježavanja 28. godišnjice rušenja Starog mosta Seada Kustrić kazala je kako su ove godine u obilježavanje godišnjice uključene osnovne škole od Stoca do Prozora.

– Tada se dogodio zločinački pothvat koji je prepoznao Međunarodni sud u Haagu, a danas djeci govorimo o povijesti Mostara, Balkana i svijeta, te ih učimo da se teroriziranje i etničko čišćenje ne smije više nigdje dogoditi. Intencija nam je također i to da se djeca u 21. stoljeću brane znanjem, kulturom te uvažavanjem drugog i drugačijeg – poručila je Kustrić.

Naglasila je, također, da se godišnjica ovog događaja i njeno obilježavanje ne smiju zaboraviti.

– Ovo mora biti opomena, ali isto tako treba se pronaći snage za svjetliju budućnost mladim generacijama – kazala je Kustrić.

Predsjednik Kluba skakača u vodu “Mostari” Lorens Listo istaknuo je kako mu puno znači obilježavanje ove tužne godišnjice.

– Došlo je puno djece i to je važno, njih treba biti, ali po meni je nekako previše zastava i svega, ispada kao da je neko slavlje, a ne obilježavanje tužne godišnjice rušenja Starog mosta – kazao je Listo.

Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. i 1566. godine.

Početkom rata, 1992. godine Stari most oštetile su srpske vojne snage i JNA, a 9. studenoga 1993. godine Stari most srušio se nakon što je oštećen topničkim hicima ispaljenim s položaja HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. godine rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI