fbpx

Hadžifejzović na FACE TV Čovića skoro pa proglasio Svetim Ocem!

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

SARAJEVO - Svakakvih se čudesa nagledasmo, naslušasmo, doživjesmo u Bosni i Hercegovini, državi koje više nema nego ima. Dolini suza iz koje stanovništvo bježi glavom bez obzira, gdje su ateisti postali najveći vjernici, gdje su prijeratni gologuzani danas milijunaši i "krema društva", gdje isti ti milijunaši sjede u prvim vjerskim redovima/safovima, gdje se ne može dobiti niti posao portira bez partijskih iskaznica, državi u kojoj se 2019. godine još ne zna koje je godine početkom 90-ih prošlog stoljeća (i tisućljeća) započeo rat, gdje i dalje vladaju kadrovi jugo-obavještajnih tajnih službi, gdje se iz komunizma naslijeđeni šefovi partija pred TV kamerama "verbalno šamaraju" a nakon toga sjede i skupa prežderavaju (naravno, o državnom trošku),..., ali informacija koju je u svom CD-u od 13.04.2019.godine plasirao Senad Hadžifejzović, spada u rubriku "Može li niže?"

Senad Hadžifejzović je odličan novinar, svojim poslom se bavi i previše dugo da bi mogao plasirati smiješne vijesti iz “svojih izvora”, koje su provjerljive samo jednim jedinim e-mailom.

Privatnu posjetu Dragana Čovića negdašnjem apostolskom nunciju u BiH Alessandru D’Erricu dovoditi u vezu s odlaskom Dodika u Vatikan je tragikomično. Iz nekoliko razloga koje je vrlo lako provjeriti. Navedimo najbitnije:

1. Ubrzo nakon konstituiranja Predsjedništva BiH, sukladno propisima Svete Stolice sa kojom BiH ima bilateralne odnose Predsjedništvo BiH je uputilo zamolbu za audijenciju.

2. U odgovoru koji je stigao u Predsjedništvo BiH, decidno su ponuđena tri datuma: 24., 25. ili 26.04. 2019. godine, a da Predsjednik BiH (u ovom slučaju Milorad Dodik) sam izabere jedan od navedenih datuma.

3. Prigodom audijencije, suprotno promišljanjima većine neupućenih kojih je u BiH, na žalost, i previše, Dodik i Franjo I mogu razgovarati isključivo o važnosti ekumenizma, tolerancije, poštivanju, suživotu,…. Uopće se neće razgovarati o političkoj situaciji u BiH. O tim stvarima se, eventualno, razgovara s državnim tajnikom Vatikana,kardinalom Pietrom Parolinom. Da bi lakše razumjeli, državni tajnik je Premijer Svete Stolice.

4. Već unaprijed, sa stopostotnom sigurnošću možemo ustvrditi, da Milorad Dodik niti bilo tko iz njegove delegacije, ni na koji način neće moći lobirati za politička događanja u BiH, niti se Sveta Stolica miješa u te stvari. Eventualno može pokušati, kao svojevremeno Tomislav Nikolić, otvoriti teme kojima bi “politički poentirao” u razgovoru s kardinalom Parolinom, ali će (kao i Nikolić) biti “kulturno ohlađen”.

5. Vrlo bitno za pripomenuti je činjenica da je BiH za Svetu Stolicu jedan od bitnijih prioriteta. Ne može i ne smije se zaboraviti da je BiH u Svetoj Stolici i njezinim poglavarima, uvijek imala iskrene prijatelje i saveznike. Od priznanja BiH do posjeta vrhovnih poglavara iz Vatikana…!

Nakon svega navedenog i vrlo lako provjerljivog, pozivati se na “izvore” koji tvrde da je (odnedavno katolik i vjernik) Dragan Čović, u pratnji svojeg privatnog fratra, preko bivšeg Veleposlanika Svete Stolice u BiH “isposlovao” Dodiku posjet Svetoj Stolici, osim što je neozbiljno je i zločesto.

Obzirom da je Senad Hadžifejzović uistinu vrhunski novinar, ova blamaža mu doista nije trebala. A ako već želi na važnosti dati opskurnim likovima koje možemo nazvati “Ekipa s Malte”, donosimo mu ekskluzivu.

Otac apostolskog nuncija Alessandra D’Errica je jedan od osnivača Mussolinijeve stranke u svom rodnom mjestu. Potpuno je nebitno hoće li netko povjerovati ili ne ali hrvatski biskupi su, lobiranjem u Vatikanu na jedvite jade s ovih prostora “odstranili” ovog kontroverznog katoličkog službenika.

Nije ni čudo da Čović posjećuje upravo D’Errica. Obojica su vrlo sličnih pogleda na vjeru i katoličanstvo općenito. Hadžifejzović bi u obzir trebao uzeti i vrlo moguć scenarij, a taj je da Dodikov posjet Svetoj Stolici po njega samog niti neće biti učinkovit. Poglavito u kontekstu trenutne situacije u Srbiji, Republici Srpskoj i geopolitičkim zbivanjima u JI Europi.

Sjetimo se srpske mantre o “belosvetskoj zaveri Vatikana, Nemačke,…, protiv golorukog i napaćenog srpskog naroda…!”

Milorad Dodik , definitivno, već ima probleme sa “knedlama u grlu” i sigurno žali zbog činjenice da je trenutno na čelu Predsjedništva BiH.

Još ako napravi gaf kao i njegov veliki prijatelj Čović, pa poljubi prsten Svetom Ocu, to će biti još jedna potvrda da ne razumije osnovno pravilo u Vatikanu. Isto kao i Čović.

Predsjednici država (pa i ovih “trojstvenih”), kada su u službenoj audijenciji, Svetom Ocu nikada ne ljube prsten. Zato jer predstavljaju državu i sve njezine građane.

Dobro, zna i Franjo I za “skromnost” Milorada Dodika kao i Dragana Čovića pa nije isključeno da prsten neće niti biti na ruci. Ne zbog higijene već “sigurnosti” samog prstena.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI