fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HALILU I SDA NEĆEMO HALALITI GORDANU Šest članova VSTV-a podržava rad glavne tužiteljice Gordane Tadić!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i njezin branitelj Vlado Adamović, po žalbi u Drugostepenom disciplinskom postupku, zatražili su izuzeće dva člana Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, jer postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njihovu nepristranost.

Zatraženo je također i izuzeće samog predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije, kao i njegove dvije zamjenice Biljane Simeunović i Sanele Gorušanović Butigan.

Izuzeće Švrake, prema Adamoviću, zatraženo je zbog činjenice da je bio zajedno sa Osmicom u centrali Stranke demokratske akcije (SDA), o čemu, kako tvrdi, postoje materijalni dokazi, a što je, dodaje, i javno objavljeno. Drugi član, Šabić, ne bi trebao biti u komisiji, smatra on. Izuzeće Švrake je zatraženo, nakon što su mediji otkrili, da je zajedno sa Osmicom bio u Centrali SDA stranke, gdje mu je nuđeno, da bira novu poziciju u bh. pravosuđu, samo kako bi digao ruku i potvrdio odluku Prvostepene komisije, kojom je glavna tužiteljica Gordana Tadić premještena sa pozicije glavne tužiteljice na poziciju tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Izuzeće predsjednika Vijeća Halila Lagumdžije zatraženo je iz razloga, što je isti u prethodnom periodu u prostorijama VSTV-a primio Osmana Mehmedagića – Osmicu, koji je pod istragom Tužiteljstva BiH, slušajući najgore bljuvotine o glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koje je na tome sastanku izgovorio Osmica.

Portal Dnevno.ba je u prethodnim pisanjima jasno ukazivao na to, da je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, za koje upućeni tvrde, da ga Osmica uspio približiti Bakiru Izetbegoviću, „štelio“ podobne disciplinske komisije protiv glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao kaznu što se drznula otvoriti istrage protiv funkcionera SDA.

Svi se sjećamo, kada je tadašnji predsjednik  Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) Milan Tegeltija, dana 10. 12. 2020. godine, u 15,15 sati, sazvao press konferenciju u Banja Luci, informirajući javnost kazao, da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a BiH i člana VSTV-a!

Prema njegovim riječima, koje je tada kazao, „dobivao je upozorenja da će na njega krenuti lavina u slučaju izbora Gordane Tadić na tu poziciju, ali da on nije podlegao pritisku“.

Tegeltija je tada na toj press konferenciji (u prisustvu svih medija) od prije 7 mjeseci kazao: „Skrećem pažnju javnosti da pomno prati rad VSTV-a. Vrlo brzo nakon današnjeg dana, pokušat će se izvršiti smjena glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i svih ljudi koji su na neki način radili predmete vezano za ljude koji su u vezi sa SDA“, tvrdio je Tegeltija.

Od te press konferencije nije prošlo ni 4 mjeseca, a krenulo se u operaciju rušenja glavne tužiteljice, da bi dana 2. travnja 2021. godine – Ured disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Između ostalog Tadić je na samome početku disciplinskog procesa ustvrdila da se „protiv nje vodi montirani disciplinski postupak upravo iz razloga što Tužilaštvo BiH radi na predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala“, a tu su prije svega predmet Dženan Memić i dr., a prije nekoliko dana oglasio se i Muriz Memić navodeći, kazao da „svi pokušavaju da smijene Gordanu Tadić, da bi se ovaj postupak zaboravio“!

No, nije se samo stalo na montiranom disciplinskom procesu u režiji UDT-a, nego se, kako bi se Tadićeva definitivno uklonila sa funkcije glavne državne tužiteljice, krenulo u formiranje podobne Prvostepene jednonacionalne disciplinske komisije. Čitav postupak oko Prvostepene disciplinske komisije koja je formirana za vođenje postupka protiv Glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić odiše odmazdom članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine koji su simpatizeri SDA, jer se glavna tužiteljica drznula otvoriti istragu protiv najviših SDA funkcionera Fadila Novalića, Osmana Mehmedagića zvanog Osmica i drugih funkcionera BiH.

Već počev od formiranja povjereništva (disc. Komisije) bilo je jasno kako će to povjereništvo, koje je skoro jednonacionalno, osuditi Glavnu tužiteljicu. U sastavu tog povjereništva je bila Sanela Butigan Gorušanović, koja je po majci Bošnjakinja, a otac joj je Hrvat Pero Butigan. Sanela je udata za Bošnjaka. Pored Sanele Butigan Gorušanović u radu Prvostepene komisije / povjereništva je sudjelovala i Berina Alihodžić, koja je Bošnjakinja, inače bliska Dalidi Burzić, i koja je disciplinski procesuirana jer je dozvolila da zastari preko 20 predmeta, a koja u posljednje vrijeme očito ispunjava želje članova SDA. Treći član Prvostepene komisije bio je Mirza Đozo, tužitelj Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo i isti je Bošnjak, koji je prijavljen ranije zbog korupcije. Nevjerojatno je da je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, koji je također Bošnjak, odredio u povjereništvo tužitelja koji dolazi iz tužilaštva RS, a koji je Bošnjak, umjesto da stavi Srbina jer se povjereništva u pravilu tako i određuju.

Posebno je zanimljiv Mirza Đozo, koji je unaprijeđen!

Naime, prema informacijama portala Dnevno.ba, u vrijeme dok je još tekao disciplinski postupak protiv glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić pred Prvostepenom disciplinskom komisijom VSTV-a BiH, odnosno nakon što je Đozo saznao, da će sjediti u prvostepenoj komisiji, isti je u međuvremenu, ili oko toga perioda konkurirao na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, gdje mu je – prema informacijama portala Dnevno.ba – osobno od predsjednika Vijeća u prostorijama VSTV-a obećano, da će biti imenovan, ali da zauzvrat mora glasati za onu opciju / kaznu koju predsjednica Prvostepene komisije Berina Alihodžić predloži, u konkretnom slučaju razrješenje Gordane Tadić sa funkcije glavne tužiteljice, na što Đozo i pristaje.

Pa je tako Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) tokom drugog dana sjednice, koja se održavala 23. i 24. juna 2021. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini. Pa je na nivou F BiH imenovan Đozo Mirza, na poziciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu. Đozo je stupio na dužnost 16. 08. 2021. godine.

Na ovaj način, Lagumdžija je uspio, da vuci budu siti, a sve ovce na broju!

Samo mjesec dana od imenovanja, mediji su objavili, da je Tadić nepravomoćno razriješena dužnosti. Komisija je jednoglasno glasala za razrješenje, jer se od početka znalo, da će povjereništvo (disc. Komisija) koje je skoro jednonacionalno, osuditi Glavnu tužiteljicu.

Šta je i Švraki, koji je član Drugostepene komisije VSTV-a, obećano da glasa za konačno razrješenje glavne državne tužiteljice?

Plan rušenja Gordane Tadić s pozicije glavne državne tužiteljice dobio je svoju završnu fazu. Krenulo se, kako saznajemo, u ozbiljnu ofanzivu kako bi se potvrdila odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH kojom je Tadić prije nekoliko sedmica nepravomoćno razriješena dužnosti. Prema pisanju Dnevnog avaza sastanku je, u centrali SDA, pored Švrake i Izetbegovića prisustvovao i Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e. Navodno, Švraki je obećano da bira novu poziciju koju želi a da prethodno potvrdi mjeru protiv Tadićke.

Osim Bakira Izetbegovića, koji mjesecima javno kudi rad glavne tužiteljice jer “procesuira Bošnjake iz SDA” i traži njenu smjenu, njenim uklanjanjem najviše bi profitirao i njegov Brus Vilis, kako voli da mu tepa, Osman Mehmedagić Osmica, koji je pod istragom ove institucije u aferi “Diploma” ali i još najmanje tri istrage.

Avaz je Švraku kontaktirao više puta. Međutim, nije odgovarao na njihove pozive i              poruke.  Šta je član VSTV-a BiH, sve i da nije imenovan za člana Drugostepene komisije VSTV-a BiH radio u Centrali SDA? Da li će i Švraka, kao i Đozo biti nagrađen, ostaje da vidimo!

U tome smjeru, mediji su, dana 12. 08. 2021. godine, objavili, da je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, imenovao je Drugostepenu komisiju VSTV-a BiH koja treba da odlučuje o žalbi Gordane Tadić, pa je u Drugostepenu komisiju imenovao: Mahmuta Švraku, Slavu Lakića (baš ona lica, za koja je četiri dana prije u svome članku od 08. 08. 2021. godine, Avdić najavio da će biti), te Mustafu Šabića. Dakle, ponovno nema Hrvata u komisiji! Nevjerojatno izgleda, da Lagumdžija umjesto Mustafe Šabića nije imenovao Hrvata.

Nakon objave ove informacije bilo je jasno, da je predsjednik VSTV-a i ovoga puta „štelio“ podobne komisije protiv Gordane Tadić. Nakon što je Prvostepena komisija protiv Gordane Tadić bila jednonacionalno sastavljena od Bošnjaka, Lagumdžija je u Drugostepenu komisiju imenovao dva Bošnjaka i jednoga Srbina, pa se tako došlo u situaciju da Bošnjaci i u prvostepenoj i drugostepenoj komisiji uvijek imaju većinu, eliminirajući Hrvate iz tih komisija.

Kada je igra postala providna, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) Halil Lagumdžija, dana 13. 08. 2021. godine, izdao je panično priopćenje za javnost, tvrdeći, da su „Disciplinske komisije VSTV-a BiH unaprijed određene, te da on kao predsjednik formira iste“!

Lagumdžija je tada navodio u svome priopćenju: „Nakon završetka postupka pred prvostepenom disciplinskom komisijom, u slučaju uložene žalbe i dostavljanja žalbe na odgovor suprotnoj strani, inicira se drugostepeni disciplinski postupak te i tada DKCMS vrši odabir – dodjeljuje u rad predmet jednoj od drugostepenih disciplinskih komisija“ – navodi se u saopćenju.

Ako Lagumdžija tvrdi da DKCMS dodjeljuje predmet po žalbi jednoj od Drugostepenih disciplinskih komisija (ima ih više), kako je Avdo Avdić znao, već 08.08.2021. godine, da će žalba glavne tužiteljice Gordane Tadić biti dodijeljena jednoj od Drugostepenih komisija (ima ih više) čiji sastav čine baš Lakić i Švraka, i prije nego li je DKCMS sistem to odlučio, iako je to bilo poznato tek 12. 08. 2021. godine.

U VSTV-u sjedi 15 članova, i od tih 15, 6 je članova, koji podržavaju rad glavne tužiteljice Gordane Tadić, a to su: Duška Bogojević, Jadranka Stanišić, Željka Radović, Davor Martinović, Srđan Forca i Aleksandra Obradović. Međutim, niti jedno od ovih vrhunski pravnika nije imenovano u disciplinske komisije, a iako je imenovano, predsjednik Vijeća „štelio“ je tako komisije, da se isti uopće ne pojave u disciplinskim postupcima protiv Gordane Tadić.

Avaz je pisao, da iz Drugostepene komisije je, iako iz VSTV-a tvrde da su članovi komisije unaprijed određeni, planski izbačena Radović, jer su pojedinci iz režimske vlasti dobro upoznati s tim da na nju nitko u VSTV-u, niti izvana ne može utjecati kako da glasa u postupcima. Radi se o profesionalcu i vrsnom pravniku.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});