fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HANNADI BUDNJO ZA DNEVNO.BA: Pobjegla sam u Njemačku, da spasim živu glavu!

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - Duže smo već vrijeme pokušavali stupiti u kontakt sa Hannadi Budnjo, gospođom koja je žrtva obiteljskog nasilja i o čijem slučaju je i šira javnost upoznata, međutim do sada ona sama nije imala medijske istupe. No, ipak je odlučila o svom slučaju krajnje otvoreno govoriti za Dnevno.ba.

DNEVNO.ba: Dugo smo pokušavali stupiti s Vama u konatkt i znamo, da Vam nije nimalo lako, obzirom, da su mediji pisali o nasilničkoj prošlosti Vašeg supruga Muamera Budnje, a čija ste zapravo žrtva istoga, a s kojim evo, već dvije godine ne živite zajedno, obzirom, da ste podnijeli zahtjev za razvod braka, koji još formalno na Sudu nije riješen. Ukratko, za sami početak, kada zapravo upoznajete Muamera Budnju, i kada ta Vaša veza prerasta u nešto ozbiljnije, a koja je kasnije i svoj vrhunac doživjela u zarukama?

HANNADI BUDNJO: “Od srca se zahvaljujem Vama na izdvojenom vremenu, kao i prilici, da konačno nešto kažem iz prve ruke o nasilničkoj prošlosti svoga, nažalost, još uvijek supruga Muamera Budnje s kojim sam proživjela preko pet godina. Maumera Budnju sam upoznala 2010. godine, dok smo 2011. godine zajedno sklopili brak. Naše viđanje je bilo veoma intezivno, a svakog tjedna smo dolazili u Sarajevo”.

DNEVNO.ba: Da li ste u vrijeme, dok ste se zabavljali, pa i kasnije, kada ste brak zajedno sklopili, znali uopće nešto o Muameru Budnji?

HANNADI BUDNJO: “Kada sam upoznala Muamera, znala sam, da je u dobrom imovinsko – financijskom statusu, odnosno, da je financijski dobrostojeći, dok sam tek nakon tri mjeseca zabavljanja i hodanja s istim, upoznala detaljnije tko je i što je zapravo”.

DNEVNO.ba: Sami ste rekli, da ste Muamera Budnju upoznali 2010. godine, dok ste 2011. godine sklopili zakoniti brak. Da li ste tijekom 2010. godine, a koja godina je i Vašeg upoznavanja s Muamerom Budnjom, i kasnije imali saznanja, da je Vaš suprug dolazio u sukob sa zakonom?

HANNADI BUDNJO: “Upoznata sam bila o nasilničkom ponašanju svoga supruga Muamera Budnje, još kada sam imala pripreme za studije, kao i to, da je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine uvjetno zbog nasilničkog ponašanja, a onda je kasnije na ne definiran način, prilagao potvrde, da nikada nije osuđivan. Također sam dobro upoznata, da je u 2011. godini, u vrijeme, dok mu je trajala uvjetna osuda dana 22. 06. 2011. godine na Marijin Dvoru počinio novo krivično djelo nokautiravši vozača u prometnoj nesreći, koju je faktički skrivila njegova sestra Amina Budnjo, o čemu postoje i svjedoci i dokazi. Preko policajaca nokautirao je čovjeka, što je on meni kasnije sve to objasnio. A prethodno je bio osuđen na dvije godine uvjetno, zbog toga što je udario dva mladića s pištoljem, o čemu mi je Muamer također pričao”.

DNEVNO.ba: Da li se Vaš suprug Muamer Budnjo tada bojao, da će mu biti opozvana uvjetna osuda, i ista biti zamijenjena zatvorskom kaznom, obzirom, da je počinio novo krivično djelo u vrijeme trajanja uvjetne osude?

HANNADI BUDNJO: “Maumer se nije bojao, zato što je imao svoga oca Aliju, koji je odmah došao na lice mjesta i bio s policajcima, inspektorima, tužiteljima i sve završio”.

DNEVNO.ba: U vrijeme dok ste bili u vezi, ali kasnije i braku, da li ste imali saznanja, da Muamer Budnjo ima pištolj, odnosno, da li ima dozvolu za nošenje oružja?

HANNADI BUDNJO: “Znam da ima oružje, ali za dozvolu ne znam, da li ju ima”.

DNEVNO.ba: Da li Vas je suprug Muamer Budnjo tukao?

HANNADI BUDNJO: “Naravno. Događalo se to češće, a već nakon šest mjeseci od sklopljenog braka to je njegovo nasilje prema meni sve bilo učestalije, tako da sam znala gotovo svaki mjesec trpjeti fizička maltretiranja, šamare i udarce, a onda redovno sam znala primati šamare gotovo svako dva tjedna”.

DNEVNO.ba: Jeste li se obraćali nadležnim organima: policiji, tužiteljstvu…?

HANNADI BUDNJO: “Njegovo nasilničko ponašanje, koje je sprovodio nada mnom nisam ranije prijavljivala, jer sam pokušala, da spasim obitelj i brak, sve do onoga trenutka, dok nije prevršio svaku mjeru, kada me 09. 11. 2015. godine oko 23 sata krvnički pretukao u našem zajedničkom stanu u Novom Gradu, u kojem smo živjeli zajedno sa svojim malodobnim sinom”.

DNEVNO.ba: Jeste li se bojali da prijavite policiji nasilje u obitelji, obzirom, da Muamer Budnjo i njegov otac Alija imaju utjecaj u svim segmentima društvenog uređenja od policijskih do pravosudnih struktura?

HANNADI BUDNJO: “Da, naravno da sam se bojala”.

DNEVNO.ba: Što se zapravo točno dogodilo 09. 11. 2015. godine oko 23 sata? Znamo možda, da Vam je teško o tome govoriti, ali ako možete s nama podijeliti?

HANNADI BUDNJO: “Te noći, krvnički sam pretučena pred svojim malodobnim sinom od strane svoga supruga Muamera Budnje. Bila je to kraća prepirka između mene i Muamera, koja je eskalirala na način, da me Muamer fizički napao, udaravši me stisnutim pesnicama u predjelu lica, te me u jednom momentu uhvatio rukama za vrat i počeo daviti, kojom prilikom sam zadobila tjelesne povrede u vidu krvnog podliva u predjelu lijevog oka, krvnog podliva ispod donje vilice i krvnog podliva u predjelu koljena. Jedva sam se tada uspjela istrgnuti iz Muamerovih ruku i zaključati u sobu, nakon čega sam samo svome svekru Aliji poslala poruku: „Pomozite“! Tek sam oko dva ujutro izašla iz sobe, kada se Muamer smirio. Ovaj sam događaj prijavila Trećoj policijskoj upravi Sarajevo, a obaviješteno je tada bilo i Tužiteljstvo u Sarajevu”.

DNEVNO.ba: Da li Vam se tada javio Vaš svekar Alija Budnjo, nakon što ste mu poslali poruku „Pomozite“ i da li je došao, da vidi što se događa?

HANNADI BUDNJO: “Nakon toga me svekar Alija nazvao i ja sam mu rekla, da ako ne dođe večeras, da čisto sumnjam, da ću ostati živa. Alija tu noć nije došao, ali je pokušavao da sa Muamerom priča govoreći mu, da me pusti na miru. Nakon toga mu je Muamer rekao, da ne dolazi, da se ne vidi i ne pravi ciganluk i u tome, Alija nije ni došao. Tu večer 09. 11. 2015. godine Muamer bi me zaista ubio, da se nisam istrgla, pobjegla i zaključala u sobu”.

DNEVNO.ba: Nakon što Vas je suprug Muamer Budnjo brutalno pretukao u Vašem zajedničkom stanu u Sarajevu 09. 11. 2015. godine oko 23 sata, gdje ste nakon toga otišli?

HANNADI BUDNJO: “Odmah ujutro nazvala sam svoje roditelje i prvi puta im objasnila, šta se zapravo događa u našem braku, da ne mogu više trpjeti udarce, šamare, vrijeđanja i zlostavljanja. Oni su mi savjetovali, da dođem u njihovu kuću o Odžaku, međutim, kako sam imala više prijetnji, najprije sam modra otišla za Tuzlu, gdje su moji roditelji i došli. Poslije toga sam također otišla do Orašja, prijavila i tamo policiji i otišla do bolnice, da me pregledaju”.

DNEVNO.ba: Što se događa nakon što odlazite za Odžak?

HANNADI BUDNJO: “Nakon toga, Sud je izrekao mjere zabrane prema mome suprugu Muameru na način, da mi se ne smije približavati niti uznemiravati. Ovime želim napomenuti, da se Muamer nije pridržavao sudskih mjera, jer je već nakon mjesec dana stojao sa odžačkom policijom ispred moje obiteljske kuće u Odžaku, a što ima zabilježeno i na kamerama. O prekršenim mjerama sam obavještavala Sud i policiju, ali Muamer je imao zaštitu i policije i Suda”.

DNEVNO.ba: Da li Vas je suprug Muamer Budnjo tukao i fizički maltretirao u vrijeme dok ste bili trudni? Ako jest, koliko puta?

HANNADI BUDNJO: “Jeste tukao me čak i u 9 mjesecu trudnoće, i to je bilo svega oko dva puta”.

DNEVNO.ba: Ipak ste odlučili, da povučete neke konkretne, odvažne i hrabre poteze, te ste u tijeku 2015. i 2016. godine podnijeli nekoliko kaznenih prijava, kako Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, tako i Kantonalnom tužiteljstvu KS protiv svoga supruga Muamera Budnje, opisujući ne tako laku situaciju, boli i patnje, koje ste pretrpjeli nasiljem u obitelji. Nakon što Vas je suprug Muamer Budnjo brutalno pretukao 09. 11. 2015. godine, da li Vas je nakon toga kontaktiralo Tužiteljstvo KS, da date svoj iskaz u svojstvu svjedoka i oštećene?

HANNADI BUDNJO: “Od tada me Tužiteljstvo KS nije nikada kontaktiralo. Tek sam u siječnju 2018. godine preko svoje odvjetnice Belme Balijagić Džuho saznala, da je protiv Muamera krajem 2016. godine podignuta i potvrđena optužnica za nasilje koje je nada mnom izvršio 09. 11. 2015. godine oko 23 sata, kojom prilikom me, kao što sam ranije gore istakla krvnički pretukao”.

DNEVNO.ba: Da li ste Vi, kao žrtva nasilja u obitelji obraćali Tužiteljstvu KS, interesirajući se o sudbini krivičnog predmeta protiv Vašeg supruga Muamera Budnje?

HANNADI BUDNJO: “Naravno da sam se obraćala. To je bilo zadnji puta 09. 12. 2016. godine, da sam se obratila glavnoj tužiteljici KS Dalidi Burzić, obzirom, da ovaj proces traje neobično dugo. Gospođa Dalida Burzić mi je poslala odgovor broj: A-1354/16 od 22. 12. 2016. godine u kojem me izvještava, da se predmet nalazi još uvijek u fazi istrage, do donošenja konačne tužiteljske odluke. Međutim, kasnije ću saznati preko svoje odvjetnice Belme Balijagić Džuho, da je zapravo toga istoga dana, kada mi je i odgovorila glavna tužiteljica KS Dalida Burzić „tvrdeći, kako se predmet navodno nalazi u fazi istrage“, zapravo bila podignuta optužnica protiv moga supruga Muamera, čime mi je glavna tužiteljica KS Dalida Burzić podnijela lažne informacije. Također, pratila sam i web stranicu Tužiteljstva KS na kojoj nije bila oglašena nikakva informacija o podignutoj i potvrđenoj optužnici protiv moga supruga Muamera”.

DNEVNO.ba: Zašto mislite, zbog čega Vam je glavna tužiteljica KS Dalida Burzić podnijela lažnu informaciju?

HANNADI BUDNJO: “Osobno mislim, da mi je glavna tužiteljica KS Dalida Burzić podnijela lažne informacije, kako bi zaštitila moga supruga Muamera od procesuiranja, jer u protivnom, da nisam navedene informacije na vrijeme saznala preko svoje odvjetnice Belme Balijagić Džuho, ne bih bila niti uredno obavještena niti znala za termin svjedočenja pred Općinskim sudom u Sarajevu. Ukratko, to bi značilo, da bih propustila priliku, da svjedočim pred Sudom o krvničkom nasilju, koje je nada mnom sprovodio moj suprug Muamer”.

DNEVNO.ba: Da li ste protiv glavne tužiteljice KS Dalide Burzić podnosili kaznene prijave ili se obraćali Uredu disciplinskog tužitelja pri VSTV-a BiH?

HANNADI BUDNJO: “Da, jesam. Podnosila sam više kaznenih prijava”.

DNEVNO.ba: Nakon dvije godine, otkako Vas je suprug Muamer Budnjo krvnički pretukao u Vašem zajedničkom stanu u Sarajevu pred malodobnim djetetom, Tužiteljstvo KS je podiglo optužnicu protiv Vašeg supruga zbog nasilja u obitelji, da li ćete svjedočiti protiv svoga supruga? Da li se bojite?

HANNADI BUDNJO: “Da naravno! Dana 15. 03. 2018. godine previđeno je moje saslušanje kao svjedoka optužbe protiv Muamera, i želim istaći da se bojim, ali da nemam druge mogućnosti, nego da se pojavim, a sve radi svoga dijeteta, jer ne želim, da dijete odgaja nasilnik”.

DNEVNO.ba: Kakav epilog suđenja očekujete? Da li očekujete osuđujuću ili oslobađajuću presudu?

HANNADI BUDNJO: “Nemam nikakva očekivanja, jer sam izgubila svako povjerenje u pravosuđe u BiH, gdje pravdu i vladavinu zakona pobjeđuje moć, utjecaj i novac”.

DNEVNO.ba: Nakon neformalnog razvoda sa suprugom Muamerom Budnjom, kome je dijete dodijeljeno na brigu?

HANNADI BUDNJO: “Dijete je trenutno po privremenoj mjeri Općinskog suda u Sarajevu po sucu Elvisu Zorlaku dodijeljeno ocu Muameru, ali te privremene mjere suca Elvisa Zorlaka je Kantonalni sud u Sarajevu dva puta ukidao, i trenutno još uvijek nije riješen status, kome dijete treba pripasti”.

DNEVNO.ba: Živite evo dvije godine u Njemačkoj, da li bi u Njemačkom pravosudnom sistemu bilo moguće, da se dijete dodijeli na privremeno starateljstvo osobi, koja je pravomoćno presuđivana za nasilničko ponašanje, a koja pored toga, ima trenutno podignutu i potvrđenu optužnicu za nasilje u obitelji?

HANNADI BUDNJO: “To nije moguće niti u jednom pravosudnom sistemu, niti u jednoj pravno uređenoj državi, a osobito ne u Njemačkoj! To je moguće samo u BiH gdje sudovi svoju vjeru više poklanjaju onima, koji su višestruki povratnici u krivičnim djelima, nego akademski uglednim građanima!”

DNEVNO.ba: Da li Vam je nakon odlaska u Njemačku suprug Muamer Budnjo slao prijeteće poruke?

HANNADI BUDNJO: “To nisu više bile prijeteće poruke, nego napadne poruke s izraženim intenzitetom prepucavanja”.

DNEVNO.ba: Jeste li upoznati iz medijski natpisa, da javnost Vašeg supruga Muamera Budnju sumnjiči za ubojstvo Dženana Memića i da li ste bili zgroženi takvom informacijom putem medija?

HANNADI BUDNJO: “Da, to mi je poznato, zato što cijela Bosna i Hercegovina o tome bruji. Bila sam zgrožena tim saznanjima putem medija”.

DNEVNO.ba: Da li mislite, da li je Vaš suprug Muamer Budnjo sposoban da počini ubojstvo?

HANNADI BUDNJO: “Naravno da smatram, da je sposoban, da počini ubojstvo, jer sam to najbolje osjetila na svojoj koži. Dakle, ja sam se za dlaku izvukla živa”.

DNEVNO.ba: Obzirom, da ste nekoliko godina bili član obitelji Budnjo, da li smatrate, da ta obitelj kontrolira pravosudni i policijski sistem?

HANNADI BUDNJO: “Ta obitelj Budnjo kontrolira sve policijske i pravosudne strukture u Kantonu Sarajevu i šire. Bila sam 4 godine s Muamerom u braku i vidjela sve, šta se radi, s kim se zna, kako se stvari rješevaju. Osobito napominjem, da je moj svekar Alija Budnjo dobar sa svim čelnim ljudima, koji sjede u pravosudnim i policijskim strukturama. Znači sa SIPA-om, predsjednicima, premijerima, ministrima…”.

DNEVNO.ba: Kakvu poruku možete poslati onima, koji se nalaze ili eventualno prolaze sličnu situaciju kao Vi?

HANNADI BUDNJO: “Želim samo reći, da svaka žena, koja prolazi kroz sličnu situaciju, kroz koju sam ja prošla, jest, da ne smije šutjeti, mora se boriti, i nikada ne smije čekati, jer ja sam zaista sreće imala, što sam uopće i živa”.

DNEVNO.ba: Gospođo Hannadi, hvala Vam na izdvojenom vremenu.

HANNADI BUDNJO: “Hvala Vama”.

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});