fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HARALI HERCEGOVINOM: U pljačkama uzeli više od milijun maraka

Autor: Dnevni list

MOSTAR – Tri mjeseca od operativne akcije ‘Orca’ koju su proveli pripadnici Federalne uprave policije protiv osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala i razbojstava, Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije je podiglo, a Županijski sud Mostar potvrdio optužnicu protiv ukupno 12 osoba, dok je istragom na samom početku bilo obuhvaćeno ukupno 15 osumnjičenih osoba.

Iz Županijskog tužiteljstva doznajemo da je optužnica potvrđena protiv Rahmana Begluka (32), Joze Markića (36), Alena Begluka (35), Mugdima Omanovića (35), Zorana Mikulića (47), Harisa Zuke (29), Radislava Gavrića (39), Enisa Mandala, Nermina Lete, Skendera Čerkića (41), Fadila Pozdera (33) i Nermina Čolakovića. Svi su optuženi za kaznena djela ‘Organizirani kriminal’ i ‘Razbojstvo’. U međuvremenu je Županijsko tužiteljstvo od nadležnog suda zatražilo i produženje mjere pritvora za optužene Jozu Markića, Alena Begluka, Zorana Mikulića, Harisa Zuku, Radislava Gavrića i Enisa Mandala. Odluku o produženju pritvora za navedene, Županijski sud će donijeti naknadno.

Podsjećamo, navedeni su bili obuhvaćeni akcijom Federalne uprave policije kodnog naziva ‘Orca’ kada je dokumentirano više teških kaznenih djela počinjenih na području cijele Federacije BiH.

Navedena grupa je u periodu od 2014. do dana uhićenja, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila 29 kaznenih djela razbojstva i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske crpke, transporti novca, te drugi privredni subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 maraka, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilijunsku štetu.

– Radi se o grupi kojoj smo dokumentirali kaznena djela počinjena od 2014. do danas, a riječ je o 29 kaznenih djela. Riječ o napadima na bankomate, benzinske crpke, transporte novca i drugo. Tri osobe nalazile su se na izdržavanju zatvorskih kazni, a predmetna kaznena djela činili su u vrijeme korištenja dopusta, rekao je nakon provedene akcije na konferenciji za novinare Nurudin Hafizović, načelnik istražne federalne Službe kriminalističke policije FUP-a. Tijekom pretresa pronađene su veće količine novca koji potječe iz kaznenih djela, petnaest kilograma eksploziva koji se koristio u razaranju bankomata, ometači alarmnih sustava, oružje i municija, policijska uniforma, te podesni alat koji je korišten za izvršenje kaznenih djela, te drugi predmeti koji će biti korišteni u dokaznom postupku.

Bankomati su bili primarni cilj

Dizanje bankomata u zrak, raznim vrstama eksploziva, nije nikakva nepoznanica na području Hercegovine obzirom da je nekoliko takvih slučajeva registrirano proteklih nekoliko godina.

U listopadu prošle godine, raznesen je bankomat u sklopu Binga u mostarskom naselju Centar 2. Nepunih mjesec dana kasnije na području Zapadnohercegovačke županije eksplozivom su raznesena dva bankomata iz kojih su razbojnici pokupili novac. Oba bankomata nalazila su se u sklopu tržnih centara Namex koji su pretrpjeli znatna oštećenja.

Osim što su tada raznijeli bankomat, u Grudama su razbojnici i pucali iz vatrenog oružja. Tom prilikom propucan je automobil građanina koji je slučajno naišao.

Pljački bankomata na ovaj način bilo je i ranije u BiH, a upravo bankomat UniCredit banke „ispražnjen“ je u prosincu 2016. godine u Vitini kod Ljubuškog. Tada su tri  pljačkaša eksplozivom raznijeli bankomat i iz njega ukrali oko 100.000 maraka. Sličan slučaj zabilježen je u siječnju 2015. godine u naselju Trn kod Širokog Brijega kada su nepoznate osobe raznijele „drive-in bankomat“ i pobjegli s većim iznosom novca.

U studenom 2017. godine u noći 27/28. studenog, u 03.55 sati miniran je bankomat UniCredit banke u krugu benzinske crpke ‘OIL AC’ u naselju Ortiješ.

Sredinom svibnja 2018. godine u 04.25 sati miniran je i bankomat u Blagaju, južno od Mostara. U ožujku ove godine raznesen je bankomat u sklopu tržnog centra Bingo na Bišće polju. Početkom svibnja ove godine, nepoznati počinitelji su iz ležišta izvadili bankomat u poslovnici “Namexa” u mjestu Knešpolje kod Širokog Brijega.

Nakon što su teški bankomat izvukli iz ležišta, oni su ga sajlom vezali za vozilo i vukli cestom.

Nakon 200-tinjak metara, otkačili su i odbacili bankomat, te automobilom pobjegli bez plijena. Krajem svibnja ove godine, razbojnici su onesposobili i vezali zaštitara u tržnom centru Robot u Mostaru i eksplozivom raznijeli bankomate te iz istih pokupili novac.

 

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});