Hasanbegović o Dodiku: “Spominje se zabrana ulaska Dodika u EU. On želi stvoriti Veliku Srbiju”

Autor: dnevno.ba

Hrvatski saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, koji je jedan od najpoznatijih hrvatskih desničara prokomentarisao je posjetu Milorada Dodika Zagrebu kazavši da nikome nije jasna svrha njegovog dolaska, osim predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

O apsurdnosti situacije, gdje desničar poput Hasanbegovića kritikuje prijem Dodika u političkom vrhu Zagreba samo za sebe dovoljno govori jer ovaj političar u ovom kontekstu postaje neko ko iznosi konstruktivnu kritiku. Hasanbegović je podsjetio hrvatsku javnost da je Milorad Dodik pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, gdje mu je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina.

“U februaru ove godine Visoki predstavnik u BiH je izvjestio javnost da Evropska unija razmatra i mogućnost zabrane ulaska Milorada Dodika na području Evropske unije. Ako je to istina, mogu tek primjetiti da koristi prigodu da nakon uvođenja tih sankcija posjeti najbližu članicu EU Bosni i Hercegovini”, mišljenja je Hasanbegović.

On je kazao kako je vlada u proteklom mandatu na čijem je čelu Andrej Plenković bila prva i posljednja vlada na svijetu koja je sa entitetom RS, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik, potpisala međunarodni ugovor.

“Ponavljam, prva i posljednja vlada na svijetu”, naglasio je.

Hasanbegović smatra i da je više od simbolike Dodikova posjeta samo dan nakon obilježavanje novog srpskog praznika u Beogradu i Banjoj Luci koji je opisan kao dan srpskog nacionalnog ujedinjenja i srpske zastave.

“Jasno je rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije što prevedeno na geopolitički jezik znači stvaranje velike Srbije pred vratima grada Zagreba. Siguran sam da će Milanović i Plenković podijeliti misli s Dodikom i na koji način, u kojim fazama, misli oživotvoriti tu iluziju o ujedinjenju entitet RS i Srbije te mu iznijeti hrvatske poglede na taj plan, koji je nulti izvor svih problema od 1990. do danas”, poručio je.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI