fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Hasanbegović o Dodiku: “Spominje se zabrana ulaska Dodika u EU. On želi stvoriti Veliku Srbiju”

Autor: dnevno.ba

Hrvatski saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, koji je jedan od najpoznatijih hrvatskih desničara prokomentarisao je posjetu Milorada Dodika Zagrebu kazavši da nikome nije jasna svrha njegovog dolaska, osim predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

O apsurdnosti situacije, gdje desničar poput Hasanbegovića kritikuje prijem Dodika u političkom vrhu Zagreba samo za sebe dovoljno govori jer ovaj političar u ovom kontekstu postaje neko ko iznosi konstruktivnu kritiku. Hasanbegović je podsjetio hrvatsku javnost da je Milorad Dodik pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, gdje mu je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina.

“U februaru ove godine Visoki predstavnik u BiH je izvjestio javnost da Evropska unija razmatra i mogućnost zabrane ulaska Milorada Dodika na području Evropske unije. Ako je to istina, mogu tek primjetiti da koristi prigodu da nakon uvođenja tih sankcija posjeti najbližu članicu EU Bosni i Hercegovini”, mišljenja je Hasanbegović.

On je kazao kako je vlada u proteklom mandatu na čijem je čelu Andrej Plenković bila prva i posljednja vlada na svijetu koja je sa entitetom RS, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik, potpisala međunarodni ugovor.

“Ponavljam, prva i posljednja vlada na svijetu”, naglasio je.

Hasanbegović smatra i da je više od simbolike Dodikova posjeta samo dan nakon obilježavanje novog srpskog praznika u Beogradu i Banjoj Luci koji je opisan kao dan srpskog nacionalnog ujedinjenja i srpske zastave.

“Jasno je rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije što prevedeno na geopolitički jezik znači stvaranje velike Srbije pred vratima grada Zagreba. Siguran sam da će Milanović i Plenković podijeliti misli s Dodikom i na koji način, u kojim fazama, misli oživotvoriti tu iluziju o ujedinjenju entitet RS i Srbije te mu iznijeti hrvatske poglede na taj plan, koji je nulti izvor svih problema od 1990. do danas”, poručio je.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});