fbpx
Foto: Fena

HDZ-ova imena za državni, federalni i županijske parlamente

Autor: Dnevno.ba

Uz tri javno objavljena imena Borjane Krišto, koja će biti HDZ-ova kandidatkinja za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, Darijane Filipović Katić i Marinka Čavare, koji će biti na čelu lista za državni Parlament, Večernji list donosi sve nositelje i drugoplasirane kandidate HDZ-a BiH u utrci za tri razine vlasti, državni i federalni Parlament te županijske skupštine u Federaciji BiH.

Na listama ove stranke bit će još nekoliko stranaka sastavnica HNS-a BiH. Uz nekoliko stranačkih veterana, na listama je dosta novih imena, a posebice iz zajednice mladeži te zajednice žena.

Za državni Parlament u izbornoj jedinici 511 koja pokriva Unsko-sansku županiju nositeljica je Mira Vujeva iz Livna koja je na čelu tamošnjeg područnog odjela Zavoda za statistiku. Odmah iza nje je Tomislavgrađanin Jozo Bagarić, koji je na čelu tamošnjeg HDZ-a BiH i bivši je prvi čovjek Ureda za veterinarstvo.

U izbornoj jedinici koja pokriva Hercegovačko-neretvansku i Zapadnohercegovačku županiju na čelu liste je Darijana Filipović Katić, koja je kao i Predrag Kožul u zadnjem mandatu bila u državnom Zastupničkom domu. Iz Sarajevske županije i Goražda u utrku za državni Parlament idu Nada Spasojević iz Zajednice žena te Marijan Rajić. U izbornoj jedinici 514 uz aktualnog predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru, koji je nositelj, na drugome mjestu slijedi Marina Pendeš, bivša ministrica obrane i izaslanica u Domu naroda. Zamjenik ministra obrane Mijo Krešić nositelj je u izbornoj jedinici 515 koja obuhvaća Posavsku i Tuzlansku županiju te Distrikt Brčko otkuda je na drugome mjestu Tea Ružić, savjetnica tamošnjeg gradonačelnika. Iz Izborne jedinice 521 u Republici Srpskoj za državni Parlament natječu se Ljiljanka Došen i Nedeljko Perić, a iz 522 Željko Arambašić i Danijela Zirdum iz Dervente koja se dugo godina bavila povratkom prognanika iz Bosanske Posavine. Za Zastupnički dom Parlamenta FBiH iz Unsko-sanske županije nositelj je Tomo Jurić koji je bio na državnoj listi iz 2018. U izbornoj jedinici 402, koja obuhvaća dio Posavine, Zeničko-dobojske županije i Distrikta Brčko nositelj je Mijo Matanović, aktualni zastupnik u Parlamentu BiH, a bio je i premijer Posavske županije.

Drugoplasirana Delfa Dejanović aktualna je zastupnica u Parlamentu FBiH. Nositelj liste za izbornu jedinicu 403 iz dijela Tuzlanske županije je Danijel Nikolić, tamošnji šef županijskoga HDZ-a BiH. Druga na listi je Tamara Tufekčić koja se natjecala za Gradsko vijeće Tuzle na listi HDZ-a BiH 2020. Iz drugoga dijela Tuzlanske županije za izborno područje 404 nositelj je Jozo Banović. Aktualni ministar prostornog uređenja Josip Martić predvodit će listu HDZ-a BiH u izbornoj jedinici 405 koja uz Žepče obuhvaća i Usoru te Zenicu. Na drugoj poziciji tamo je Dajana Matošević, aktivistica angažirana u Omladinskoj banci. Iz izborne jedinice koja obuhvaća Kakanj, Vareš i dio Zeničko-dobojske županije na čelu liste je profesor njemačkog Igor Hinger, a slijedi Maja Jurkić. U izbornoj jedinici 407, koja obuhvaća dio Sarajevske županije, na čelu je Ivon Jerković, predsjednik ŽO Mladeži HDZ BiH Vrhbosna, a slijedi Daniela Miloš. Izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara na čelu je liste HDZ-a BiH u izbornoj jedinici 408 koja obuhvaća Jajce, Dobretiće, Donji Vakuf, Travnik, Bugojno, Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Busovaču, Fojnicu i Kiseljak. Na drugom je mjestu aktualni ministar unutarnjih poslova Feliks Vidović. Za federalni Parlament iz izborne jedinice 409 koja obuhvaća Hercegovačko-neretvansku županiju dolaze dva liječnika.

Nositeljica je dr. Vlatka Martinović, aktualna direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH te dr. sc. Antonio Sesar, prodekan za poslovanje i razvoj Medicinskog fakulteta i jedan od utemeljitelja HDZ-a BiH. Dosadašnji zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije iz ŽZH-a Stanko Musa nositelj je liste, a slijedi predsjednica Općinskog vijeća Gruda Franka Leko. U izbornoj jedinici 411 koja pokriva dio Sarajevske županije nositeljica liste HDZ-a BiH je Vesna Alagić, slijedi Igor Radovanović.

Na županijskoj razini dva su premijera nositelji lista. Aktualni premijer Posavske županije Đuro Topić predvodi HDZ-ovu listu za Posavsku županiju, a na drugome mjestu je ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavske županije Ana Andrić.

U Zapadnohercegovačkoj županiji premijer Zdenko Ćosić je nositelj liste, slijedi zamjenica predsjednika Skupštine Županije Ivana Barišić. Hercegovačko-neretvansku županijsku listu HDZ-a BiH i partnera predvodi šef mostarskog HDZ-a Slaven Zeljko, a na drugome mjestu je Iva Raguž koja je i aktualna zastupnica u federalnome Parlamentu.

Legendarni zapovjednik i general HVO-a Ilija Nakić nosi županijsku listu u Središnjoj Bosni, a slijedi zastupnica iz aktualnog saziva Suzana Krišto. U Zeničko-dobojskoj županiji na čelu liste je brigadir HVO-a Iva Tadić, koji je i izaslanik u Domu naroda, slijedi Anita Paurić, članica Središnjeg odbora HDZ-a iz Zenici. U Hercegbosanskoj županiji još jedan časnik HVO-a Dragan Konta na čelu je županijske liste, a slijedi Marija Bagarić iz Mladeži stranke iz Tomislavgrada

U Sarajevskoj županiji nositelj za Županijsku skupštinu je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Dražen Trlin, slijedi Ana Rašo. U Tuzlanskoj županiji bivši ministar u Vladi Božo Antunović je na čelu liste, slijedi Jasminka Mijatović. U Unsko-sanskoj županiji Saša Sokač nosi listu, a slijedi Tomislav Dujmović koji je bio nositelj 2018, piše Večernji list.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI