fbpx

HDZ relativni pobjednik izbora u Hrvatskoj: Što to zapravo znači za Bosnu i Hercegovinu?

Autor: dnevno.ba

Za politička zbivanja u Bosni i Hercegovini značaj izbora u Hrvatskoj varira, ali teško je reći da u našoj regiji ima onih koji su strateški bitniji od njih. Čelni čovjek u Banskim dvorima daje ritam odnosa Zagreba i službenog Sarajeva, a posebno određuje kontekst dešavanja u Hercegovini.

Kolumnista i analitičar Dalibor Milas za Klix.ba kaže kako ne smatra da će se nakon uvjerljive pobjede Plenkovićevog HDZ-a nešto pretjerano promijeniti u odnosu službenog Zagreba i Bosne i Hercegovine. S 11. izborne jedinice HDZ će ovaj put imati tri ruke u saboru, jednu više nego prije četiri godine.

“Republika Hrvatska će nastaviti deklarativno podupirati tzv. evropski put BiH, ali će zbog predstojeće krize i borbe s koronavirusom najviše biti fokusirana na unutrašnje izazove”, smatra Milas.

Dodaje da, iako je većina analitičara bila uvjerena da će SDP-ova koalicija osvojiti izbore, ali teško sklopiti novu vladu te da će HDZ unatoč SDP-ovoj relativnoj pobjedi – uz pomoć manjih pokreta, stranaka i tzv. “žetona” sigurno diktirati novu vladu, pokazalo se na kraju da se SDP-ova politička kriza nastavlja, a da će HDZ bez ikakve muke i neozbiljnih ucjena Škorinih desničara formirati novu Vladu RH.

“Ključna figura ove pobjede je novi-stari premijer Plenković koji je ovu pobjedu iznio sam na svojim leđima”, kaže Milas.

Što se tiče bh. Hrvata i 11. izborne jedinice, nastavlja, pokazale su se još jednom dvije zanimljivosti, veliku većinu bh. Hrvata ne zanimaju ti izbori i ne žele glasati, i drugo, HDZ-ova lista u 11. izbornoj jedinici je bila uvredljiva i potcjenjivačka prema bh. Hrvatima.

“Još se jednom pokazalo da HDZ (i jedan i drugi) na vlastiti narod gleda kao na primitivne ljude bez razuma i vlastitog ‘ja’ kojima mogu podvaliti najgore kandidate. Da stvar bude gora, da HDZ kao nositelja liste postavi pravog pravcatog majmuna – taj simpatični primat bi definitivno završio u Saboru. Ali to ne govori toliko o majmunu, koliko o biračima”, zaključio je Milas.

Ovaj put HDZ-u u dijaspori niko nije mogao ništa. Radikalni Željko Glasnović, koji je imao podršku Miroslava Škore, osvojio je 20,97 posto glasova, a lista Mosta sa kandidatima Hrvatske republikanske stranke BiH samo 11,05.

Trijumf HDZ-a pobjeda je Plenkovićevog trenda izvlačenja ove konzervative i desne stranke prema političkom centru. Zbog tog procesa HDZ su posljednjih godina napustile brojne osobe s desnice koje su sada okupljene oko Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Mostov Nino Raspudić znao je reći da je 80 posto Hrvatske desnije od Andreja Plenkovića.

Od 11 jedinica HDZ je osvojio čak 9. Neosvojive utvrde ostale su tradicionalno IDS-ova Istra i sjeverozapadna Hrvatska. Posebno su zanimljive HDZ-ove pobjede u zagrebačkim izbornim jedinicama i Škorinoj Slavoniji.

Nakon prebrojanih više od 98 posto glasova HDZ-u pripada 66 mandata, 10 manje nego je potrebno za formiranje parlamentarne većine. SDP-ova Restart koalicija doživjela je teški debakl, dobijaju samo 41 mandat. Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret su na 16 mandata, ali suprotno svim predviđanjima, njihovi mandati nisu ključni za sastavljanje vlade.

Most je osvojio osam mandata i time su pokazali da su stranka koja je dobila svoju čvrstu biračku bazu. Najveće iznenađenje je platforma okupljena oko stranke Možemo. Oni su osvojili sedam mandata, uglavnom u Zagrebu, i time stvorili sve preduvjete da na lokalnim izborima budu jedan od glavnih pretendenata na mjesto gradonačelnika Zagreba.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI