fbpx

Hoće li Dodikova trvrtka dobiti poslove na izgradnji Pelješkog mosta?

Autor: Express.hr

BANJA LUKA - Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da neće podržati moguću tužbu Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora zbog gradnje Pelješkog mosta, a što zagovaraju njegovi budući kolege u državnom vrhu Željko Komšić i Šefik Džaferović.

“Mislim da to nije produktivno za BiH i neću to podržati iako možda i imam neke razloge zbog opstrukcije Hrvatske u pogledu izgradnje mosta na Savi kod Gradiške”, izjavio je Dodik u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju TV1, a prenijela je Hina.

Dodik je ocijenio da je Komšić “malo prenaglio” u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom, a to otežava mogućnost da novo Predsjedništvo BiH profunkcionira kao partner državama regije.

“Komšić Hrvatskoj prijeti tužbom zbog Pelješkog mosta, a Srbiji govori da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to umanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnoj razini”, kazao je Dodik, a prenosi Hina.

Postavlja se pitanje zašto bi inače ratoborni Dodik stao u zaštitu hrvatskih interesa i to dok istovremeno prijeti postavljanjem zastave Republike Srpske na zgradu Predsjedništva BiH?

Jedan od mogućih razloga leži upravo u gradnji Pelješkog mosta. Naime, na raspisanom natječaju za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka – Šparagović, najniža je ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša u susjednoj Bosni i Hercegovini i iznosila je 321 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost radova je 482 milijuna kuna bez PDV-a i pitanje je hoće li hrvatska strana prihvatiti takav ugovor. Prema nama dostupnim informacijama ugovor Integralom još nije potpisan.

Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji bi to bila tek još jedna vijest, ali riječ je o tvrtki nevjerojatno blisko povezanoj sa samim Dodikom.

Integral je još prije nekoliko godina bio pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnjivog sklapanja poslova s entitetskim vlastima, čitaj Dodikom.

Od 2000. godine do 2008. godine Integral je u BiH izgradio cesta, mostova i drugih objekata u vrijednosti od više od 300 miliona KM. Veći dio poslova tvrtka je dobila zahvaljujući posebnom tretmanu. Recept po kojem su im vladine institucije dodjeljivale poslove sastojao se u tome da bi oni imali najnižu ponudu, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci. Početak kontroverze o izgradnji sjedišta vlade seže u 2005. godinu kada je Integral sklopio ugovor s Telekomom RS vrijedan 34 milijuna KM za izvođenje radova na izgradnji njihove poslovne zgrade.

Vlada RS je kasnije odlučila preuzeti zgradu Telekoma, a potom je preuredila u svoje sjedište. Do tada je Telekom Integralu uplatio deset milijuna KM za izvršene radove. Dodik je 2006. godine ugovore i tehničku dokumentaciju za izgradnju zgrade Vlade RS proglasio tajnom, što mu osigurava mogućnost da zaobiđe Zakon o javnim nabavama BiH. No, umjesto jedne zgrade, kako je bilo planirano, sjedište vlade RS dobilo je dvije, zbog čega je, uz trošak uređenja interijera i trga, te preuzimanje kredita, početna cijena, kako je otkrio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo, narasla gotovo šest puta, sa 34 na 202,4 milijuna KM.

U travnju 2007. godine, vlasnik Integrala, Slobodan Stanković i njegova nekadašnja srednjoškolska kolegica Fatima Fetibegović, ondašnja ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, potpisali su aneks na ugovor kojim se ugovorena cijena radova povećava za blizu 50 milijuna KM za uređenje interijera zgrade, 14 milijuna KM za trg s fontanom i vodoskokom, te 11 milijuna KM za naknadne, nepredviđene radove, i sve to bez raspisivanja novog natječaja. Dodik je 2006. godine potpisao još jedan ugovor s Integralom čime je preuzeo stambeno-poslovni objekt koji je Integral gradio za svoje potrebe u blizini zgrade Telekoma, opisao je prije čitavog jednog desetljeća Poslovni.

Vlada je odlučila preuzeti i otplatu Integralova kredita od 50 milijuna KM koji je podigao kod banjolučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Glavni revizor RS Boško Čeko bio je sumnjičav u vezi s načinom na koji Integral dobiva poslove. “Čini mi da se njemu osiguravaju poslovi unaprijed barem pet-šest godina. I to je poanta. Drugi ne mogu dobiti posao.” Generalni direktor i suvlasnik kompanije Slobodan Stanković kazao je da je sve poslove dobio putem natječaja jer je uvijek imao najnižu ponudi i da mu nitko ne može ništa. “Ne mogu se oni ponašati tako da mi ne odobre ako sam ja najjeftiniji”, kazao je on. “Otišao bi netko u zatvor ako bi dao nekome drugom, a ja najpovoljniji.”

Većina Dodikove imovine vodi se na članove njegove obitelji, rodbinu i najbliže partijske suradnike. Stanković, osim što je vlasnik firme “Integral inžinjering” je vlasnik brojnih firmi u RS-u i Srbiji, za koje pouzdani izvore tvrde da su zapravo Dodikove.

Borko Džajić, predsjednik nevladine organizacije Forum roditelja RS koji se godinama bavi kriminalom Milorada Dodika, ispričao je za e-novine da je njegova organizacija podnijela preko 300 prijava nadležnim institucijama u RS protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih suradnika jer su Republiku Srpsku oštetili za preko pet milijardi maraka. Džajić je ustvrdio da za svaku malverzaciju iza koje stoji Dodik ima dokaze, dokumentaciju i svjedoke, međutim, nijedan sud u Republici Srpskoj do sada protiv njega nije poveo ozbiljnu istragu.

“Svi tužitelji u RS u službi su zaštite njegovog kriminala. Na čelu pravosudne i tužiteljske mafije RS nalazi se Milorad Dodik. On potpuno upravlja sudovima i tužiteljstvom jer je na rukovodeće pozicije postavio sebi lojalne ljude. Zbog toga postoji ozbiljna opasnost da se u potpunosti sruši pravosudni sustav RS. Mi imamo dokaze da je oko 90 privatiziranih poduzeća u Republici Srpskoj njegovo vlasništvo, a sve se vodi na bliže i daljnje rođake i partijske prijatelje koji su samo fiktivni vlasnici. Dodik je organizirao pljačku svih resursa u RS i na taj način postao njen vlasnik, a nijedno tužiteljstvo zbog toga ne smije reagirati”, kazao je Borko Džajić.

Osim propalog natječaja za gradnju dionice cestovnog koridora 5c koji je pod dosta neobičnim okolnostima i poništen, Integral radi na modernizaciji pruge Dugo Selo – Križevci.

“HŽ infrastruktura glavni investitor kapitalnog projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog željezničkog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo – Križevci izvijestila je kako je tvrtka Integral Inženjering iz BiH nakon rješavanja problematike vezane uz dozvole za uvoz radne snage, strojeva, osiguranja smještaja za radnike i slično, u posljednjih nekoliko tjedana intenzivirala sve aktivnosti na gradilištu”, objavio je portal Prigorski.hr početkom kolovoza ove godine i time nesumnjivo potvrdio da je Dodik na mala vrata ušao u hrvatski građevinski sektor.

Integral Inženjering je godinama pokušavao zgrabiti svoj dio kolača, a pogotovo na bogatim ugovorima financiranima uz pomoć EU, ali redovno su dogovori propadali iz ovih ili onih razloga. Vjerujemo da sve ove ranije navedene optužbe im nisu pomagale u dobivanju projekata.

Autor: Express.hr

ZADNJE VIJESTI