fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HOĆE LI HRVATSKA UVESTI EURO? Oglasio se premijer Plenković, evo što kaže!

Autor: Dnevno.ba

Proces pristupanja EU u Hrvatskoj je imao potporu svih sudionika političke scene, a referenduma o uvođenju eura neće biti, rekao je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombovskisom.

Oni su dali izjave u ponedjeljak nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

“Vidjelo se to u procesu pristupnih pregovora i na referendumu”, rekao je Plenković.

Dodao je da je za ulazak u EU u Saboru glasalo 150 zastupnika te kako smatra da je ta tema riješena referendumom i glasanjem u Saboru.

“Hrvatska je tada pravno i politički preuzela obvezu pristupanja u europodručje”, istaknuo je.

Predsjednik Vlade je naglasio da “oni koji se sada protive tome nisu ‘koliko je crno ispod nokta’ pridonijeli pristupanju Hrvatske EU-u”.

“Vidim da ponovno planiraju, kao što su dovodili Faragea, ponovno dovoditi aktere europske scene koji su protiv eura. Hrvatska će usvojiti euro”, rezolutan je Plenković.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis govorio je da će biti potrebno vrijeme da se građani naviknu na uvođenje eura.

Govorio je o latvijskom iskustvu te kako može reći da je moguće spriječiti povećanje cijena zbog uvođenja eura. Spomenuo je primjer Latvije u kojoj su čak i lanci supermarketa sudjelovali u toj kampanji.

Dombrovskis je rekao da će biti potrebno provesti brojne prilagodbe, ali da to “potencijalno znači i niže kamate”.

“Nismo vidjeli da je rasla inflacija u državama koje su nedavno pristupile eurozoni, trima baltičkim državama. To je nešto što ćemo morati pratiti i naći način za rjašavanje, već razgovaramo s hrvatskim tijelima kako izbjeći previsoku inflaciju”, zaključio je Dombrovskis, prenosi Otvoreno.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});