fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HRVAT ZAGRMIO: ‘Mentalni sklop Bakira Izetbegovića je sklop samoproglašenog turskog vezira!’

Autor: Ivan Crnjac

Predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću nikako nije sjeo poraz njegovog kandidata Zlatka Guzina na izborima za gradonačelnika Mostara. Naime, Guzin je dobio potporu 16 vijećničkih ruku u ponedjeljak što je bilo nedovoljno u odnosu na 17 koje je dobio HDZ-ov kandidat Mario Kordić koji je običnom većinom vijećničkih glasova postao novi gradonačelnik grada na Neretvi.

Vijećnice BH Bloka Irma Baralija i Boška Ćavar su bile suzdržane i tako, zapravo, spriječile Kordićev poraz. Izetbegoviću poraz nikako nije sjeo pa je Irmu Baraliju optužio za “izdaju”.

“Irma Baralija je na žalost izdala Mostar. Izdala je onaj patriotski dio Mostara koji je patio u vremenu agresije, rušenja Mostara, koji je odvođen u koncentracijske logore, koji je prošao granice. Naša stranka nije nimalo naivna i dobro zna što je HDZ radio i u ratu i poslije i što sada radi”, rekao je Izetbegović za sarajevsku televiziju Hayat nakon što je Kordić izabran za gradonačelnika Mostara.

zetbegovićeve izjave o Baraliji, ali i druge oblike govora mržnje upućene Baraliji ranije su za Dnevno komentirali iz Veleposlanstva SAD-a u BiH i Ureda visokog predstavnika. Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž rekao je kako Izetbegović svakog drugog i drugačijeg “smatra osobama niže vrijednosti”.

“Mentalni sklop Bakira Izetbegovića je sklop samoproglašenog turskog vezira u BiH. Neprikosnovenog vlasnika Bosne, bez Hercegovine u imenu, ali s Hercegovinom kada se radi o poreznim davanjima, odnosno haraču. Svakog onog druge vjere i naroda smatra osobama niže vrijednosti, koje mora silom trpjeti, nikada prihvatiti. Svi mi moramo njemu služiti. Kada se uzme u obzir ovaj mentalni sklop, mogu se shvatiti njegove izjave poput ove o Irmi Baraliji”, rekao je Raguž.

Raguž kaže kako Izetbegović traži dežurnog krivca. “Bakiru Izetbegoviću je potreban krivac ne za Mostar, nego za činjenicu da mu se stranka raspada. Sve više ljudi napušta njegovu stranku i prelazi u light verzije te iste stranke kao što su NiP, PDA, i slično. Budući da je on nepogrešiv, mora naći nekog krivca. Danas je to Baralija, jučer je bio Čampara, sutra će to možda biti Zvizdić”, govori nam prvi čovjek HRS-a.

Izdajnici, dodaje Raguž, mogu biti samo vijećnisi SDP-a BiH koji su, po njegovim riječima, izvodili cirkus i na kraju podržali SDA.

“Irma Baralija i Boška Ćavar još debelo prije izbora su izjavile kako one nikada neće podržati bilo koga drugog van BH bloka. Prema tome ne mogu njih dvije ništa i nikoga izdati. Ako Izetbegović želi pričati o izdajama, neka govori o vijećnicima SDP-a koji su uradili cirkus u gradskom vijeću Mostara, da bi na kraju pokazali pravo lice i podržali SDA”, dodaje Raguž.

Politolog Danijel Vidović iz Mostara kaže kako je nužno “razbiti spin” prema kojem je Baralija zaslužna za održavanje izbora u Mostaru.

“Prije svega treba razobličiti medijski spin o zaslugama Irme Baralije ili bilo kojeg drugog pojedinca za održavanje izbora u Mostaru. Unatoč tome što je gđa Baralija svoju pravnu akciju na Europskom sudu za ljudska prava u Starssbourgu iskoristila i za osobnu i stranačku promociju što je legitimno, istina je ipak da je apelacija hrvatskih zastupnika u Domu naroda pokrenuta na inicijativu tadašnjeg Kluba hrvatskih vijećnika u GV Grada Mostara rezultirala odlukom Ustavnog suda iz 2009. i da je ta odluka bila temelj za nova izborna pravila za Mostar. Nažalost izgubili smo previše vremena do provedbe odluke i omogućavanja građanima Mostara da konačno izaberu svoje vijećnike”, rekao je Vidović za Dnevno.

Po Vidovićevim riječima, SDA je uzdrmana mnoštvom afera. To je, kaže, razlog zbog kojeg se priča prebacuje na “teren patriotizma”.

“Kad je riječ o napadima na vijećnice Naše stranke od strane SDA i njihovih političkih saveznika te međusobnih odnosa “probosanskih” stranaka i blokova u glavnom hercegovačkim gradu, svjedoci smo postupaka i izjava koje možemo tumačiti s više aspekata pa ako ćemo biti i pomalo zluradi s aspekta psihopatologije. No neka se time bavi medicinska struka. Ovdje je ipak na sceni nešto mnogo prozaičnije. Nedavno sam za jedan drugi medij izjavio da SDA, koja je u posljednje vrijeme uzdrmana mnoštvom kriminalnih afera kao i evidentnim padom potpore birača, pokušava zamagliti aktualne nepodopštine svojih kadrova i ponovno se prebaciti na teren patriotizma na kojem se, očima bošnjačke javnosti promatrano, puno bolje snalazi nego BH blok, tj. bošnjačka ljevica”, rekao nam je Vidović.

Licemjerno je od Izetbegovića, kaže Vidović, to što vlast dijeli upravo s HDZ-om BiH, a sada se ovako ponaša.

“U isto vrijeme Izetbegoviću i njegovim kadrovima ne predstavlja smetnju svo ovo vrijeme na svim razinama dijeliti vlast upravo s HDZ-om što je krajnje licemjeran pristup. I to dvostruko licemjeran – kako prema vlastitom biračkom tijelu tako i prema političkim partnerima iz HDZ-a”, zaključio je politolog.

Autor: Ivan Crnjac
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});