fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HRVATI IZAŠLI NA ULICE: Nasilje nije obiteljska stvar

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - "Hrvatskoj je potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje", poručili su u subotu prosvjednici okupljeni na Trgu kralja Tomislava s ciljem iskazivanja solidarnosti sa žrtvama nasilja te su pročitali zahtjeve koje će u ponedjeljak uputiti Vladi.

Na Trgu kralja Tomislava okupilo se više stotina prosvjednika u “pet do 12”, od kojih su mnogi nosili transparente, s porukama protiv obiteljskog nasilja: “Ljubav ne boli”,  “Nasilje nije obiteljska stvar”,  “Nemojmo popuštati”,  “Svi smo odgovorni”,  “Zločin, a ne prekšaj”,  “Nulta stopa tolerancije”, “I ja sam žrtva nasilja”,  “Žrtva nikad nije kriva”,  “Hrabri ljudi”, “Djela, a ne riječ” i drugi.

Prosvjed je počeo čitanjem imena žrtava nasilja, nakon čega je uslijedila minuta šutnje. Desetak građana pridužilo se glumcima na pozornici te su istaknuli podatke o obiteljskom nasilju.

Posebno su istaknuli da postoji porast kaznenog djela nasilja u obitelji. Izmjenama Kaznenog zakona 2015. godine ponovno je uvedeno kazneno djelo nasilja u obitelji te je do kraja 2015. zabilježeno 145 kaznenih djela, 2016. godine 330 kaznenih djela, od čega 279 nad ženama, dok je 2017. broj kaznenih djela iznosio 552, od čega 464 nad ženama.

Organizatori su istaknuli kako se 90 posto slučajeva nasilja u obitelji procesuira kao prekršaj. Broj prekršaja nasilja u obitelji pada, ali se bilježi velik broj te je tako 2015. bilo 16 tisuća prekršaja, iduće godine 13 tisuća, a 2017. godine 12 tisuća prekršaja.

Naglasili su kako je u proteklih pet godina ubijena 91 žena u Hrvatskoj, što čini 47 posto svih ubojstava, a u 70 posto tih ubojstava, počinitelji su ženama bliske osobe te u više od polovice slučajeva njihovi intimni partneri.

Zajedno su, zatim odgovornima uputili 56 pitanja koja se tiču oblika nasilja, kazni, prava žrtava i zaštite djece, koja su nagrađena pljeskom i zvižducima okupljenih.

Organizatori inicijative #Spasime zatražili su neodložno provođenje svih mjera nužnih za smanjenje stope nasilja, naročito onog u obitelji, koje bi bi povoljno utjecale na rad institucija, bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti.

Pozivali su predstavnike vlasti i institucija da ozbiljnije u praksi pristupe problemu obiteljskog nasilja, a postupno i uređenjem zakonske regulative.

Između ostalog, zahtijevaju da sustav prestane jednako tretirati žrtve i nasilnike, efikasniju suradnju Državnog odvjetništva, policije i centara za socijalnu skrb, kao i zaštitu dostojanstva i sigurnosti žrtve prilikom provođenja sudskih postupaka.

Zahtijevaju i dodatnu edukaciju profesionalaca koji u sustavu rade sa žrtvama nasilja – u policiji, pravosuđu, centrima za socijalnu skrb, medicinskim i odgojno/obrazovnim ustanovama. Traže i ulaganje više novca kako bi se osigurali primjereniji uvjeti rada udruga kako povećala se učinkovitost u zaštiti žrtava nasilja.
Jedna od organizatorica prosvjeda inicijative #Spasime, Jelena Veljača, na kraju skupa obratila se okupljenima i poručila žrtvama da nisu sami.

“Čujemo vas, vidimo vas i nikada više nećete biti sami. Svi ovi ljudi su s vama. U ponedjeljak nosimo zahtjeve, uručujemo zahtjeve i čekamo dijalog. Nećemo stati dok ne dobijemo odgovore”, najavila je.

Prosvjed je uslijedio je nakon što je početkom ožujka glumica i scenaristica Jelena Veljača na Facebooku otvorila grupu nazvanu #spasime, koja je okupila  više od 48.000 ljudi, i pozvala  građane na prosvjed. Prosvjed i grupa potaknuti su zločinom na Pagu gdje je otac s balkona bacio svoje četvero djece.

Prosvjed podrške žrtvama nasilja održan je i u Dubrovniku pred crkvom svetog Vlaha, te u Šibeniku, gdje se stotinjak prosvjednika okupio pred šibenskom Gradskom upravom.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});