fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

HRVATI U ZAMBIJI OPET UHIĆENI! Oglasio se resorni ministar: Riječ je o jednoj neobičnoj situaciji

Autor: Dnevno.ba

Ministar pravosuđa Ivan Malenica u utorak je komentirao vijesti iz Zambije prema kojima su Hrvati, pušteni u ponedjeljak na slobodu, u utorak ponovno uhićeni pod nepoznatim okolnostima.

“Hrvatski državljani prešli su graničnu kontrolu i tamo su zaustavljeni u imigracijskom uredu. Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao i prvi puta. Riječ je o jednoj neobičnoj situaciji. Razgovarao sam s ministrom pravosuđa Zambije koji mi je jutros poslao poruku da su naši državljani na putu prema zračnoj luci”, kazao je ministar, prenosi Direktno.hr

“U narednim danima će se održati ročišta u kojima će se pojasniti o čemu se radi. Odvjetnik kaže da su iste optužbe u pitanju, a mi bismo htjeli pričekati onda dotada. Mi ćemo nastaviti našu borbu i pomoć hrvatskim državljanima”, istaknuo je.

Zasad je malo informacija, no Malenica pojašnjava kako pokušavaju saznati što se točno dogodilo.

“Da, cijela priča de facto kreće ispočetka. Vraćene su im jučer putne isprave i mislili smo da je to to. Što se dogodilo u međuvremenu, ja to ne znam”.

“Djeca se nalaze u sirotištu u Zambiji tako da ćemo napraviti maksimalne napore što se tiče zaštite djece, a Hrvati se vraćaju u pritvor”, rekao je i dodao da ”Ministarstvo diplomatskim putem može utjecati da djeca dođu u Hrvatsku”.

Podsjetimo, zambijski odjel za imigraciju ponovno je uhitio osmero Hrvata, samo dan nakon što im je odbačena optužnica za trgovinu ljudima, objavila je u utorak zambijska novinska agencija Mwebantu.

Sud u Ndoli u ponedjeljak je odbacio optužnicu protiv Hrvata i naložio im da u 48 sati napuste zemlju. No ponovno su uhićeni prema nalogu Državnog tužiteljstva (NPA), piše Mwebantu.

Službenik za odnose s javnošću Odjela za imigraciju Namati Nshinka potvrdio je uhićenje parova iz Hrvatske.

“Mogu potvrditi da je osmero Hrvata ponovno uhićeno. Dobili smo nalog od NPA-a za novo uhićenje”, rekao je Nshinka.

Zašto su danas zaustavljeni i odvedeni iz zračne luke zasad nije poznato. Ni Mwebantu nije objavio informaciju o tome.

MVEP se još nije oglasio o novonastaloj situaciji.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

U ponedjeljak je sud odbacio optužnicu i naložio im da u 48 sati napuste zemlju.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});