fbpx

‘Hrvatima se mora osigurati predstavnik naroda. Komšić to sigurno nije’

Autor: dnevno.ba

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač bio je gost emisije BHT1 Uživo gdje je odgovorio na pitanje zbog čega je Zagreb protiv izabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

„Nema tu ničeg osobnog, radi se o principu, o onome što se u Hrvatskoj smatra državnom politikom. Stav te politike je da želimo BiH kao stabilnu, funkcionalnu državu. Imamo obvezu promicati ustavni okvir i vrlo je jasno da se, nažalost, ne poštuje većinska volja hrvatskog naroda koji nije izabrao svoga predstavnika u Predsjedništvo BiH, kazao je, između ostalog Kovač.

Rekao je kako je u utorak održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske gdje je iznesen konsenzus u hrvatskoj politici da će nastaviti insistirati da svaki narod u Bosni i Hercegovini sam bira svoje predstavnike.

„To je stav koji je logičan ako se poštuje duh i slovo Daytonskog sporazuma. Želimo europsku BiH koja će s nama biti partner u EU, akobogda i u NATO savezu, pa i Republika Srpska i njeni predstavnici. Ako se želi biti u EU treba poštivati temeljni princip, vladavinu prava. U slučaju Komšića se ona ne poštuje jer je po treći put izabran predstavnik u Predsjedništvo BiH i to ne većinskom voljom hrvatskog naroda. To je činjenica“, kazao je Kovač.

Naglasio je i kako BiH nije visoko na agendi u diplomatskim krugovima i da ga to žalosti te da bi Europska unija trebala pokazati više odgovornosti za područje Jugoistočne Europe.

„Po meni je logično da EU bude glavni čimbenik održavanja sigurnosti i stabilnosti na europskom kontinentu. Svjedočili smo i izboru novog predsjednika SAD-a, gospodina Bidena. Postoje naznake da će njegova administracija pokazati više angažmana kada je riječ o Jugoistočnoj Europi, konkretno Bosni i Hercegovni. Volio bih da se zajedno s prijateljima u SAD-u više angažiramo i pomognemo kolegama u BiH da se izađe iz ove vrlo nezgodne i neproduktivne situacije, da se promijeni Izborni zakon i krene ka blistavijoj budućnosti zemlje” , poručio je Kovač.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI