fbpx

Hrvatska u iduće dvije godine prima do 550 azilanata

Autor: Oslobođenje

ZAGREB - U iduće dvije godine Hrvatska će prihvatiti do 550 izbjeglica iz zemalja izvan Europske unije i tako zajedno s ostalim članicama EU pomoći Grčkoj i Italiji koje trpe pojačan pritisak na azilni sustav, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Vlada je donijela odluku o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja koji ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, javila je Hina.

To je odgovor na brojne humanitarne katastrofe koje se u zadnje vrijeme događaju na Sredozemlju, te posljedično na pojačan pritisak na azilni sustav EU, prije svega Italije i Grčke, u koje dolazi veliki broj tražitelja međunarodne zaštite, kao i veliki broj raseljenih osoba iz Sirije, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Vladina odluka je implementacija zaključaka Europskog vijeća o pružanju pomoći za 60.000 osoba, donesenih krajem juna, kojima se od država članica EU traži da do kraja srpnja usvoje programe premještanja i preseljenja, odnosno pokažu solidarnost u vidu premještanja i preseljenja tražitelja međunarodne zaštite i izbjeglica, dodaje Ostojić.

Tako će se privremeno iz Grčke i Italije u druge članice EU u dvije godine premjestiti 40.000 osoba koje su već na tlu tih dviju zemalja, te preseliti 20.000 osoba kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita.

Hrvatska će prihvatiti 150 osoba po osnovu preseljenja i 400 osoba po osnovu premještanja, a radi toga je osnovana i Međuresorna radna skupina sastavljena od predstavnika tijela u čijoj nadležnosti su poslovi i zadaće u vezi s prihvatom, smještajem i integracijom izbjeglica.

Autor: Oslobođenje

ZADNJE VIJESTI