fbpx

HRVATSKI BLOK BiH: Licemjerje nevladinih udruga i sekti

Autor: Dnevno.ba

ORAŠJE - Diljem svijeta postoje brojne, a pojedine su i nadaleko poznate nevladine udruge i organizacije, koje se unutar određenoga društva brinu o krucijalnim pitanjima čovječanstva. Ponajprije na socijalno-humanitarnom polju, a onda i na svim ostalim područjima. Udružuju se majke, obitelji, studenti, radnici (pa i neradnici), liječnici, filozofi, pjesnici, ratni veterani itd. U BiH se takve vrste udruženja i organizacija nazivaju često krovnim imenom „Nevladin sektor“.

Pitate li se ponekad čemu i kome služe brojne i raznorazne udruge koje su nastale nakon završetka rata? Ako pratite hrvatske medije, možete poprilično lako zaključiti kakva je “udrugaška”politika u Hrvatskoj. Uz dužno poštovanje prema nekolicini plemenitih udruga, koje se doista brinu za dobrobit pojedinca, te ne posustaju u svojoj izvornoj namjeri, ispisanoj u programu, ipak je teško, pa gotovo i nemoguće pronaći neku značajniju građansku udrugu, koja je u potpunosti neovisna.

Jedina pozitivna strana ovdje je činjenica, da se čak i one negativne pojave vrlo brzo nađu u medijima, te potom na udaru javnosti – na stranu, koliko sve to skupa urodi plodom. No, u Bosni i Hercegovini, udruge djeluju pomalo “u sjeni”. Nema ih tako često u medijima. Mnogima se ne zna ni ime ni razlog postojanja.

Zanemarimo na trenutak malobrojne dobrotvorne udruge koje djeluju iz pravih pobuda i pomažu ljudima u potrebi – većina različitih braniteljskih, kulturnih i sličnih udruga su zapravo produžena ruka vladajućih stranaka. One su, ili već odavno osnovane i već su sastavni dio stranačke logistike ili se konstantno, prema potrebi, osnivaju u hodu. Ne rijetko ćete naći i osobe, koje su istovremeno u vodećim funkcijama nekoliko udruga, a da pri tome ni jedna od tih udruga ne prati i ne ispunjava konstantno navedeni program i statut. One se aktiviraju tek prije izbora, uoči planiranih dodjela donacija ili nekih konkretnih investicija, koje valja privući, oprati i proslijediti na višu (stranačku) ili nižu (pojedinačnu) razinu.

Koliko stranačko-udrugaška “ruka ruku mije” može se najbolje vidjeti na raznoraznim događanjima ili akcijama. Nijedna ne prođe, a da se na njima ne pojavi netko od sveprisutnih stranačkih lica. Oni, koji ne pripadaju izabranim krugovima uvijek istih ljudi,se ignoriraju ili štoviše prozivaju i nazivaju izdajnicima. A za obične smrtnike vrijedi,ukoliko nemate odgovarajuću stranačku člansku iskaznicu, niste dobrodošao član ni u tim udrugama.

Može se dakle bez ikakve zadrške zaključiti, način rada i djelovanja ovih udruga je način na koji djeluju sekte. Lijepa obećanja i ugledna imena jako često kriju malverzacije i korupciju. Budući da imaju puno toga za što ne žele da izađe u javnost, članstvo im je uvijek manje-više isto. Svoj krug djelovanja smatraju osobnim vlasništvom i ne dopuštaju pristup nikome tko nije njihov. Vođa tih sekti je uglavnom uvijek isti odnosno dugoročno u samome vrhu, a njegovi nasljednici se „odgajaju“ od trenutka, kada ti isti pokažu određenu pogodnost ili su na bilo koji način ucjenjivi.

Obično i jedno i drugo. I koliko je god teško upasti u taj krug, toliko je teško iz njega izaći, ako si već jednom unutra. Zato ćemo na nevladinoj sceni, identično kao i na našoj političkoj, uvijek uglavnom imati ista lica na vodećim položajima.

Nema sumnje kako ovaj nevladin SEKTor obuhvaća sve naše velike stranke, bez obzira kojeg predznaka. No, nas prije svega zanima onaj hrvatski predznak, jer toliko toga za nas Hrvate ovisi o njemu. Stoga je žalosno i potpuno neprihvatljivo da nakon pada komunizma mi imamo nešto puno gore od same PARTIJE.

Sektaškim metodama se selektiraju podobnii nepodobni, sklapaju se veze s autoritetima iz društvenoga, estradnog pa i vjerskoga života, koji imaju velik utjecaj na pučanstvo. A upučanstvu, evidentiraju se pojedinci,kopiraju osobni dokumenti, obećavaju donacije, druge beneficije i popunjavaju zahtjevi – a sve u svrhu kasnijeg mogućeg ucjenjivanja ili automatiziranog glasovanja na izborima, bez da je glasač vidio glasački listić.

Iako svi govore o nekoj transparentnosti u radu, transparentnosti nema ni u čemu. Bilo bi transparentno da se javno obznane izvori donacija i financiranja tih udruga. Jer, na kraju krajeva, sve se vrti oko novca. I umjesto da se ti novci usmjeravaju onima, kojima najviše trebaju, npr. kao pomoć povratnicima, oni se koriste za „zamazivanje očiju“ raznoraznim projektima koji se obično ostvaruju pred izbore. Sve to zajedno, Hrvate, a i ostale narode u BiH tjera iz države, jer taj političko-udrugaški splet i ima za cilj da nas je sve manje, da se ne vraćamo i da u sve većem broju odustajemo i od pomisli o povratku.

Kratkovidna je to politika. No, politika dugoročnih ciljeva, usmjerena na dobrobit Hrvata, a i drugih naroda koji žive u BiH, nije u stvarnom programu vladajućih stranaka, kao ni njima pridruženih udruga, navodi se u priopćenju Hrvatskog bloka BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI