fbpx

HRVATSKI NARODNI SABOR ŽESTOK Izetbegovićevi istupi nisu put prema bilo kakvom kompromisu

Autor: Dnevno.ba

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se u nedjelju priopćenjem za javnost u kojem poručuju predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću da se “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ne može nikome davati ili ne te da je to ustavna obveza potvrđena u svim presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava”.

“U posljednjih mjesec dana vremenskog okvira za postizanje konačnog političkog dogovora u rješavanju svih diskriminacija te svih neustavnih anomalija Izbornog zakona u cilju potvrđivanja europskih vrijednosti, gospodin Izetbegović pomiče (vlastite) granice u javnom i medijskom prostoru”, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Uz elementarno nepoznavanje povijesti i mitomanske poruke, ratnohušačko isticanje planova o kojima priča kao o nečemu sasvim normalnom, negiranja ratnih zločina i pokolja, ističe se u priopćenju, on nastavlja promovirati “našu Bosnu i Hercegovinu u svijetu kao ‘amanet i babovinu’, kao SDA-ov begovat gdje će, ni manje ni više, on nekome nešto dati”.

To je valjda, smatraju u HNS-u, ta državna suverenost i dominacija kako ju promišlja unitaristička bošnjačka politika.

Ukoliko su ove poruke pokušaj jačanja nekakve pregovaračke pozicije, iz HNS-a poručuju da ucjene nisu nešto što zajedništvo hrvatskog naroda može zastrašiti.

Ukoliko je ovo predizborni mitomanski skup, ističu u HNS-u, samo nastavite lažima obmanjivati vlastiti narod.

“Gospodine Izetbegoviću, negiranje nečijeg identiteta je kulturocid. Ovakve poruke u jednom višenacionalnom društvu produbljuju podjele i ovo društvo vode u dodatnu nestabilnost”, navodi se u priopćenju.

Iz HNS-a pozivaju Izetbegovića da preuzme odgovornost i “prestane trovati svoj vlastiti narod”.

“To nije put prema bilo kakvom kompromisu. Bosna i Hercegovina nije privatni begovat bilo koga. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda se ne može nikome davati ili ne, to je ustavna obveza potvrđena u svim presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava- poručuje u priopćenju HNS BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI