fbpx

HRVATSKI PREMIJER POTPUNO PRELOMIO! Uvodi sankcije onima koji ne budu poštivali covid potvrde! Održan je i hitan sastanak po tom pitanju!

Autor: Index.hr

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici vlade izjavio da vlada uvodi sankcije za nepoštovanje odluke o covid-potvrdama. Na sjednici je naložio ministrima pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, zdravstva Viliju Berošu i unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da vide kako će promijeniti potrebne zakone.

Nakon sjednice vlade održan je hitan sastanak o tome, što nam je potvrđeno iz Ministarstva uprave i pravosuđa. Međutim, još uvijek nije donesena nikakva konkretna odluka na koji bi se način ove sankcije uvele, koliko će iznositi prekršajne kazne te kad se to uvodi. Zasad sve ostaje na tome da se kreće u analize u tri gore navedena ministarstva.

“Službe resornih ministarstva će provjeriti svoje zakonske okvire, sve će analizirati i potom donijeti odluke u kojem se propisu treba što mijenjati kako bi se vidjelo u kojem smjeru će se uspostaviti zakonski okvir za sankcije. Premijer Plenković je zadužio tri ministra da to riješe, a to su ministar Malenica, Božinović i Beroš”, kazala je za Index glasnogovornica Ministarstva uprave i pravosuđa Martina Andrijević.

Ministar Malenica danas je nakon sjednice vlade dao izjavu za medije u kojoj je istaknuo da je odluka Stožera o covid-potvrdama zakonita.

“Demantirao bih jedan medijski tekst u kojem stoji da sam ja rekao da je odluka na razini preporuke. To nije istina, odluka Stožera je zakonita i u okviru zakona ćemo razmotriti sankcije za poslodavce koji ne poštuju odluke Stožera. U okviru njih ćemo donijeti promjene koje će omogućiti sankcije za one koji odbijaju poštivati te odluke i zakone”, rekao je Malenica.

Naveo je kako su to su zakoni o civilnoj zaštiti te o sprječavanju širenja zaraznih bolesti.

Nije otkrivao detalje hoće li Milanovića obuhvatiti sankcije.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković danas je na sjednici vlade izjavio da covid-potvrda nije obavezno cijepljenje te da ona omogućuje cijepljenima da imaju kontakt s necijepljenima koji imaju test, a necijepljenima s testom omogućava da rade i ulaze u javne i državne institucije.

“Taj test je benigni bris koji traje jednu sekundu, nije nimalo invazivan, koji je od svih medicinskih zahvata nešto najkraće i najjednostavnije. Ispada da se ovi prosvjedi zbivaju zbog testiranja, a ne cijepljenja. A to je bris koji traje jednu sekundu. Ako je taj bris toliki problem velikom broju ljudi, onda je to neobično. Na prosvjede potiču politički eksponirani ljudi, ne vjerujem da je njima bris problem. Pogotovo onima koji potiču na prosvjede, a primili su jednu, dvije ili tri doze. Zaštićeni su kao lički medvjedi, a potiču na neposluh”, rekao je.

Istaknuo je kako je to razlog što je najavio uvođenje sankcija za poslodavce koji će kršiti odluke Stožera.

“Zato sam naložio ministrima da uvedemo sankcije za one koji odluke koje Stožer donosi na temelju zakona bagateliziraju, ignoriraju i pozivaju na građanski neposluh. To ne dolazi u obzir. Tu ćemo biti čvrsti i ustrajati u ovome i zato očekujem promjene zakona, prekršajne sankcije za one koji misle da su tako jako pametni, pametniji nego većina ljudi na svijetu. E nisu. Nisu pametni. Demagogija, populizam i podilaženje nepotrebnim strastima nisu normalni ni korektni. Ako imaju neku drugu političku ambiciju, onda neka to kažu, nego da glume velike slobodare, a zaštićeni su booster dozom kao lički medvjedi”, rekao je.

 

 

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI