fbpx

“Hrvatski Sokole” da li se Andrej raspitivao o sokolici Jelki i Aneksu 8?

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Za vrijeme platformaške vlade potpisan je niz dokumenata između Vlade F BiH i Aluminija d.o.o. Mostar.

Kroz to je Vlada podigla vlasništvo u Aluminiju, sa 24% na 44%, a obvezala se kroz Aneks 8 subvencionirati cijenu struje. Znači postoji ugovor između Vlade i Aluminija, kojeg je Vlada konzumirala i povećala vlasništvo, a aluminijski nije dobio zauzvrat povoljnu cijenu struje.

Ako je ugovor potpisan za vrijeme platforme, možemo shvatiti da ga platforma nije htjela realizirati. Postavlja se pitanje, zašto ova Vlada, sa legitimnim hrvatskim predstavnicima, nije realizirala Aneks 8?

Ako je HDZ-u BiH stalo do Aluminija, a kažu da je, zašto nisu to uradili? Što je radila Jelka? Je li blokirala rad Vlade dok se Aneks 8 ne realizira? Je li blokirala davanja rudnicima i ostalim gubitašima? A ako nisu htjeli realizirati Aneks 8, ili ga smatrali nezakonskim, zašto nisu vratili 20% vlasništva malim dioničarima? Jelka zašto?

Tim potezom bi Vlada i HDZ BiH oprali ruke od Aluminija i prebacili lopticu na male dioničare. U tom slučaju se radnici ne bi skupljali pred središtem HDZ u Mostaru jer im ne bi bio ništa nije kriv.

Postoji i treća varijanta: Da je ugovor valjan ali da bošnjaci nisu ga htjeli ispuniti. Ako je to tako, zašto Jelka nije dala ostavku? Zašto Jelka, ministri, i predsjednik nisu optužili Bošnjake da miniraju Aneks 8?

Ne, Jelka i HDZ BiH su odabrali četvrtu varijantu: Nisu uradili ništa. Eutanizirali su firmu. Svjesno. Ovdje ne treba tražiti odgovornost Dragana Čovića.

On je ovdje žrtva nesposobnosti svojih ministara, isto kao i radnici. Postoji samo jedna sitna razlika: On a ne radnici su predložili te ministre. On nije reagirao kad nisu radili svoj posao. On zato i trpi te posljedice. Do kada?

U nastavku vam donosimo tekst o potpisivanju Aneksa 8 na Sporazum između Vlade FBiH i mostarskog Aluminija od 17. lipnja 2013. iz kojeg se jasno vidi kako je federalna Vlada, blago rečeno, izigrala to poduzeće o čijoj sudbini danas ovise deseci tisuća osoba. Upravo je taj aneks ključ rješenja današnje situacije u kojoj se našao Aluminij. Drugim riječima: Vlada je iskoristila svoja prava iz aneksa, a oglušila se na obveze.

Potpisani Aneks 8 na Sporazum između Vlade FBiH i mostarskog “Aluminija” 17 lipnja 2013.g.

“Premijer Federacije BIH Nermin Nikšić i generalni direktor “Aluminija” d.d. Mostar Ivo Bradvica potpisali su danas u Mostaru Aneks 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između “Aluminija” i Vlade FBiH, kojim će se konačno riješiti pitanje vlasničke strukture tog kombinata.

– Time će državni kapital u Aluminiju iznositi 44 posto, malih dioničara također 44 posto, te Republike Hrvatske 12 posto – kazao je premijer Nikišić, napomenuvši kako će se pomoću potpisanog Sporazuma omogućiti da se “Aluminij” konačno upiše u Registar vrijednosnih papira FBiH, čime će se otvoriti put da svi dioničari, u skladu sa svojim vlasničkih udjelom, kao i Zakonom o privrednim društvim, imenuju svoj predstavnike u upravljačke i nadzorne organe tog društva.

Premijer je napomenuo kako će definiranjem pitanja vlasničke strukture “Aluminija” dobiti priliku da dođe do povoljnijih financijskih sredstava neophodnih za daljnje poslovanje što do sada nije bilo moguće.

– Posebno mi je drago što će biti riješeno i pitanje uvezivanja radnog staža i obeštećenje bivših i sadašnjih radnika, a novac za te namjene osigurati će “Aluminij” – kazao je federalni premijer. Pritom je naglasio kako se potpisivanjem ovog aneksa stavlja van snage prodaja 88 posto kapitala “Aluminija”, pogotovo na način koji je to predviđao sporazum iz 2006. godine, što je naprosto bilo nezakonito jer bi se dogodilo da firma prodaje samu sebe.

Sporazum predviđa i obvezu Vlade FBiH da izradi i provede program subvencioniranja proizvodnje aluminija u mostarskom kombinaru, kao strateške industrijske grane.

Premijer je izjavio kako će od resornoj federalnog ministarstva zatražiti da odmah pristupi pripremi tog programa u suradnji s predstavnicima “Aluminija”.

On je dobacio i špekulacije da će ovim sporazumom “Aluminij” dobiti jeftiniju struju, što, po njegovim riječima, naprosto nije moguće.

– Cijenu struje nastavit će određivati FERK u skladu sa svojim ovlastima i tu niti može, niti će biti ikakve intervencije države – dodao je Nikšić.

– Za nekoliko dana vlasnički udjeli će se upisati u Registar vrijednosnih papira čime će svaki dioničar proći kroz elektronsku formu uknjižbe. što nam otvara mnoge mogućnost – izavio je direktor Bradvica. – Tim će se, primjerice, “Aluminij” moći pojavljivati kod svih banaka, financijskih fondova itd.

Što se tiče uvoza struje iz Republike Hrvatske, Bradvica je kazao:

– Nama ostaje problem koji moramo riješiti do 1. srpnja, a to je snabdijevanje električnom energijom iz Hrvatske za 100 megavata koje smo uzimali i do sada. Međutim, nakon ulaska Hrvatske u EU mijenja se kompletno taj režim, što znači da ćemo s njima morati sklopiti novi ugovor do 31. prosinca ove godine za snabdijevanje tih 100 megavata, naravno ako uspijemo doći do povoljne cijene struje.

Dodao je kako uskoro očekuje sastanak i s predstavnicima Elektroprivrede HZ HB gdje će se također razgovarati o snabdijevanju i cijeni električne energije”, – priopćeno je tada iz Vlade Federacije BiH.

Vratimo se Jelki 

Jelka Miličević. Ambiciozan kadar, stašan u Sokolu. Ali neće pričati o Sokolu. Što je radila prije Sokola?

Jel znate da je ambiciozna skojevka se izborila da ona bude ta jedna od izabranih koja je trčala i nosila štafetu mladosti? Ali nećemo joj to uzeti za zlo. Svatko pravi greške. Ajmo pogledati period nakon Sokola.

Imala je knjigovodstveni servis, i tražila je poslove. Bila je tada i ugledna članica HDZ-a BiH. Ako je to tako, a je, kako je moguće da se javila da radi u odboru za reviziju u Aluminiju 2014?

Znači, Jelka Milicevic, legitimni hrvat, biva izabrana 2014 od strane platformaške skupstine, u odbor za reviziju u Aluminij. Ok, možemo nagađati kako je možda ona bila na “tajnom zadatku” i smatrala da treba platformaše mijenjati iznutra. Ali tada je u Aluminiju vladala Primorka, Feal i mnogi drugi….

Ako je Jelka bila u odboru za reviziju, a jeste, a Primorka i drugi su radili kriminal, a jeste, onda je Jelka to ustanovila kroz svoj rad kroz odbor za reviziju.

Ovim putem Javno pozivamo Jelku Miličević da pokaze izvještaje odbora za reviziju i pokaže jel utvrdila kriminal, ili je utvrdila da je sve po zakonu!

Kad to pitanje riješimo, onda će nam neki njezini potezi, sa mjesta ministrice financija, nakon toga biti jasniji…

SUSRET PLENKOVIĆ – ČOVIĆ: Ključno je osigurati poštivanje sva tri konstitutivna naroda u BiH

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI