fbpx

HSP BiH: Čemu “zapaljive” izjave Bakira Izetbegovića nakon posljednjeg napada na Hrvate Bugojna?

Autor: dnevno.ba

Hrvatska stranka prava (HSP) osuđuje napad na hrvatskog učitelja u Bugojnu i s pozornošću prati cjelokupno stanje i radikalizaciju odnosa Bošnjaka i Hrvata u Srednjobosanskoj županiji. Tu je i kamenovanje hrvatskog autoprijevoznika kao i još neka zastrašivanja i napadi na povratnike i hrvatsku imovinu, kao i devastaciju kapela i groblja.

Svjesni smoopasnosti proširenja međunacionalne netrpeljivosti posebice u miješanim kantonima/županijama i tako je zaočekivati da u Hercegovačko-neretvanskojžupaniji, posebice gradovima Mostaru i općini Stolac, dođe do problema.Za to su odgovorni čelnici SDA i njegov predsjednik Bakir Izetbegović koji se u posljednje vrijeme „izvratio“ na Hrvate i Zagreb, te vrijeđa Hrvate pričom o „nacionalnoj manjini“, ali i čelnici HDZ BiH kojiprkose Bošnjacima nekim novim ali nadasve pogrešnim Hrvatsko-Srpskim odnosima. Izetbegović zaboravlja da je gruntovno i katastarski BiH, ali i povijesno, daleko više hrvatska nego bošnjačka ili srpska.

Pravaši su tu davno raščistili i nemaju dvojbe. Nama danas isto misli Milorad Dodik, kao što je nekada mislio i radio Radovan K. ili Momčilo K.,i nemaideološke razlike među njima samo su u pitanju finese i maske. Upravo ta velikosrpska politika je poražena, između ostalih i zahvaljujući postrojbama Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i našim bojovnicima, ali se sada pokušava oživjeti na temeljima sve lošijih odnosa Hrvata i Bošnjaka.

Milorad Dodik podvaljuje da Hrvati se kaju što su 1. ožujka 1992. glasovali za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, a istina je da su svi Hrvati i sa srcem i sa razumom glasovali za Bosnu i Hercegovinu, da BiH izadje iz tadašnje krnje Jugoslavije, odnosno od srpskih nacionalista zamišljene  Velike Srbije.  Za Hrvate Bosna i Hercegovina je neupitna i žestoko se protivimo Dodikovim pozivma na raspad Bosne i Hercegovine,  koje su populističke prirode , ali itekako štete ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine,  jer odbija strane investitore, koji ne ulažu novac u nestabilna područja.

Kada su u pitanju Hrvatsko-Bošnjački odnosi, oni su dosta složeniji i tu mi Hrvati moramo i trebamo, u osobnom interesu, i u interesu Republike Hrvatske ali i u interesu cijele Europe, graditi balansirane i dobre odnose. Bošnjacima su Hrvati jedini istinski prijatelji, kao politički narod i treba konstantno raditi na tome da toBošnjaci razumiju i shvate na jednostavan način.To sepotvrdilo u zadnjih sto godina više puta. Međutim, i oni sami moraju proći svojevrsnu katarzu i pročistiti seod natruha totalitarizma, posebice vjerskog radikalizma, i komunizma kao ideologije u koju su dosta vjerovali u propaloj Jugoslaviji.

Nema više bratstva i jedinstva, kao i socijalizma, nego i sami moraju raditi i pokazati da im je stalo do ovakve Bosne i Hercegovine, kao jednog stolca sa tri noge, a ne da uporno otkidaju dijelove „hrvatskog oslonca“.Bosne i Hercegovina nije, niti će kada biti, Jugoslavija u malom i ne treba nitko o tome sanjati. Bošnjaci znaju tko im je pomogao da postanu narod u Jugoslaviji kada su s malog „m“ dobili status velikog „M“ i da je tome zaslužno Hrvatsko proljeće sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Također, znaju tko ih jepomagao u Domovinskom ratu i tko je primao izbjeglice te preko koga je išla sva pomoć ali i tko je prvi priznao BiH. Možda se na trenutak politički establišment u Sarajevu, zbog osobnog nedostatka političkih rezultata i međusobnog trvenja, želi više svidjeti. Međutim od Austougarske monarhije, prve i druge Jugoslavije, pa i Drugog svjetskog rata, ali i Domovinskog rata, poznato je kako Bošnjaci imaju najbolji status u Europi upravo u Hrvatskoj, najveću džamiju upravo u Zagrebu i najvećeg političkog prijatelja upravo među Hrvatima. Trenutačni odnosi i neka osobna ljutnja i apatija, nije odraz dubljih odnosa i potrebe samih naroda za mirom i blagostanjem, navodi se u priopćenju HSP-a.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI