fbpx

HSP BIH daje punu potporu studentima: ‘Rektor koristi udbaške metode Miroslava Ćorića’

Autor: dnevno.ba

Hrvatska stranka prava (HSP) daje punu potporu studentima Sveučilišta u Mostaru za ostvarenje svojih prava pa i mirnim prosvjedima, poručili su u svom priopćenju.

Smanjenje školarine za 25 posto je više nego li realan i opravdan razlog, kao i pravo na nastavu i odnos student – profesor, a ne virtualnu „online“ nastavu koja se sastoji od postavljanja materijala, ali ne i mogućnost dvosmjerne komunikacije i postavljanja pitanja.

Za „online“ nastavu trebaju dodatni materijalni resursi samih fakulteta, ali i edukaciju samih profesora, i financijsku mogućnost samih studenata. Takva nastava se godinama provodi na nekim privatnim Sveučilištima, kao što je primjerice američki koledž u Dubrovniku. Međutim, mi za to nismo spremni, a i ti privatni fakulteti i srednje škole su pred zatvaranjem. Ako vodstvo Sveučilišta u Mostaru želi ugasiti jednino sveučilište u BiH na hrvatskom jeziku, neka nastavi sa ovakvom „online“ nastavom.

S razočarenjem gledamo na odnos Rektorata Sveučilišta u Mostaru koje šuti, i iz kojeg se nitko nije obratio studentima. To je intelektualni i ljudski potop. Još je žalosnije da dva profesora tog istog Sveučilišta prof. dr. Franjo Takač i Marin Čuljak, s balkona zgrade Rektorata kamerama snimaju prosvjednike kako bi mogli te materijale koristiti u internoj istrazi „tko je prosvjedovao“.

Isto to je radio i bivši premijer HNŽ-a Miroslav Ćorić, tijekom prosvjeda prosvjetnih djelatnika ispred Đačkog doma u Mostaru. Kasnije bi uži kabinet pregledavao krupne kadrove i gledali tko prosvjeduje, pa može li se nekoga od njih zovnuti preko stranke da to više ne čine. Metoda ista, udbaška i komunistička. Za institucije vlasti, to nas i ne čudi sa ovakvim strankama i ljudima koji su unutra, ali od rektora, profesora i Sveučilišta to nismo očekivali. Pa i od samog rektora prof. dr. Zorana Tomića, previše je!

Pozivao studente da u ovih desetak dana, do novog prosvjeda, svaki put kada naiđu vozilom kraj zgrade rektorata na rondou, da zasviraju sirenom automobila. Neka to bude tihi građanski ili studenski neposluh i pritisak, a policija vas za to ne može kazniti. Imate pravo na studenski neposluh, na trubljenje ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Mostaru.

Tihi otpor može biti i na samim fakultetima, u smislu ignoriranja uplata rata za plaće profesorima i drugih formi „izraelskog modela“ grupiranja i ignoriranja uprave ili nepozdravljanja, a u radikalnim mjerama i zauzimanje rektorata ili fakulteta tijelima. Studenti ne bojte se, nemaju snage pozvati policiju na fakultete, ako odziv bude apsolutan, kao što je već dokazan.

Prijašnja vodstva i rektori su bili oličenje akademske razine i profesorskog zvanja, ali nažalost ova ljubuška struja koja je preuzela dio HDZ BiH, pa i cijelo Sveučilište u Mostaru, na jedan udbaški i mafijaški način želi gospodariti ne samo Sveučilištem u Mostaru, nego i gradom Mostarom i županijom HNŽ.

U pokušaju su i da zagospodare cijelom Hercegovinom, ali imaju otpore u samom Ljubuškom, preko nas pravaša, i još u nekim dijelovima kao što su općine Rama i Tomislavgrad, a uskoro i u Mostaru”, stoji u priopćenju HSP-a koje potpisuje Nikola Raguž.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI