fbpx

I pokojni Vedran Puljić je bio na biračkom popisu, za koga li je on glasovao?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Opći izbori u BiH 2018 su došli i prošli - kao i svaki drugi cirkus. Na izbore se kandidiralo 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata sa ekonomskim i društvenim programima koji su nalik jedan drugom kao jaje jajetu, s tim da neki od njih imaju naglasak na nacionalno, a drugi na građansko. Izborna retorika i izlaganja kandidata su bila identična kao i svih proteklih godina i kretala su se u strogo zadatim okvirima koje je još prije mnogo godina propisala Europska komisija, MMF, Svjetska banka, USAID, OHR i druge međunarodne institucije koje diktiraju uvjete razvoja manje razvijenih zemalja u interesu bogatih zemalja čije interese zastupaju.

Kao svi prethodni – i ovi izbori su bili neregularni. Najveći krivac za to je Centralna izborna komisija koja provodi izbore na potpuno isti način kao što se to radilo u 19. stoljeću. Primitivan sistem načina provođenja izbora i brojanja glasova omogućava velike izborne krađe koje direktno utiču na rezultate izbora. Iz tog razloga, izbori nikada nisu bili izraz volje građana nego uvijek pokazatelj novčane moći i organiziranosti stranaka da animiraju svoje birače da glasaju za njih, dobrovoljno ili iz straha za svoj položaj ili svojih najbližih, te sposobnosti stranke da ukrade veći broj glasova u odnosu na ostale.

Stranke kandidiraju članove biračkih odbora, kojih na biračkom mjestu može biti od 3 do 5 – umjesto da članovi odbora budu nezavisni članovi kojima bi tek neposredno prije izbora bila određena mjesta na kojima će provoditi izbore. Centralna izborna komisija nameće nerealno kratke rokove za brojanje glasova, sve se mora završiti nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, tako da se brojanje glasova obavlja na brzinu, što naravno povećava greške u brojanju i povećava mogućnost za zloupotrebe. Birački spiskovi nisu ažurirani te se na njima nalaze ljudi koji nisu živi, što omogućava drugima da glasaju umjesto njih. Tragično nastradali mladi navijač FK Sarajevo Vedran Puljić, ne živi samo u srcima svojih drugova sa tribina, nego živi i na biračkom spisku Centralne izborne komisije, što je utvrđeno na biračkom mjestu u OŠ “Mehmed beg Kapetanović -Ljubušak” u Sarajevu gdje je to primijetila njegova majka.

“Koalicija pod lupom” je objavila da će njenih 4000 posmatrača biti na oko 70% biračkih mjesta da bi pratili provođenje izbora. Na taj način EU i USAID koji financiraju rad ove Koalicije, sastavljene od nekoliko nevladinih organizacija, kod građana Bosne i Hercegovine stvaraju pogrešno uvjerenje da se postupak izbora prati i da je tako obezbjeđena kolika tolika regularnost – što je potpuna iluzija.

U stvarnosti, sistem glasanja i brojanja glasova je tako osmišljen da posmatrači sa svojim ovlaštenjima ne mogu primijetiti izborne prijevare, te uglavnom tijekom izbora služe kao “ikebane” što zna svako ko je nekad kao posmatrač sudjelovao na izborima. Posmatrače ove koalicije čine uglavnom učenici i studenti, na brzinu edukovani, koji su na dan izbora proveli na biračkim mjestima 24 sata bez pauze, bez osiguranne ishrane, a sve to za 57 KM iz kojih moraju platiti troškove mobitela koje imaju tokom slanja poruka i razgovora sa centrima Koalicije. Tih zarađenih 50 KM, za 24 sata neprekidnog rada, što iznosi 2 KM za sat, napaćena i ponižena omladina iz nepoznatih razloga ne može naplatiti odmah, nego tek nakon najmanje mjesec dana, a pitanje je da li će ih ikad i dobiti! Na taj način omladina se nemilosrdno eksploatira, njihov uticaj na rezultate izbora je nikakav, a čelnici Koalicije pod lupom odlično zarađuju – tako da jedino za njih postojanje ove Koalicije ima smisla.

Zbog svih nepravilnosti i nelogičnosti vezanih za Opće izbore u BiH, čiji smo samo djelić spomenuli, neophodno je konačno uvesti elektronsko glasanje u Bosni i Hercegovini. One političke snage u Parlamentarnoj skupštini BiH koje odbijaju uvesti moderne tehnologije u cilju sprečavanja izbornih krađa treba sankcionirati oduzimanjem zastupničkih mandata koje su ionako stekli krađom glasova.

Međutim jedina osoba koja bi to mogla učiniti jer ima te ovlasti – Visoki predstavnik u BiH, neće to nikada uraditi jer je postavljen od međunarodne zajednice da zastupa interese stranog kapitala u Bosni i Hercegovini, a ne da se bavi, za njegove nalogodavce nebitnim stvarima, kao što su demokracija i slobodni izbori u BiH, navodi se u priopćenju političke organizacije “Udar ljevice”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI