fbpx

IDE VASO PREKO ROMANIJE: Kakva je Brkićeva sudbina?

Autor: Dnevnoba

ZAGREB - Vodstvo HDZ-a do okončanja USKOK-ove istrage u aferi lažni SMS-ovi ne planira nikakve sankcije, suspenziju ili uklanjanje zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića s mjesta potpredsjednika Sabora, reklo nam je više dužnosnika iz samog vrha stranke, piše Jutarnji list.

Curić i Varga su pijuni u puno dubljoj priči u kojoj u ovoj zemlji postoji kasta nedodirljivih i zaštićenih, kao što je donedavno bio Zdravko Mamić.

– Sa zanimanjem iščekujemo što će se događati s istragom. Prije okončanja istrage ne možemo prejudicirati rasplet – bilo bi to od nas neozbiljno, pa i neodgovorno. Stranka je do sada izricala suspenzije, ali to je bilo u slučajevima koji su bili potpuno jasni, a ovaj put nije tako. Iako, indicije postoje. Uhićen je njegov kum i bivši vozač, ali nemojte od HDZ-a očekivati nešto takvo (sankcioniranje Brkića ili njegovo uklanjanje s mjesta potpredsjednika Sabora, nap. a.).

A nije realno očekivati da će nešto u tom smjeru inicirati i sam Brkić jer bi time, zapravo, na neki način priznao krivnju. Osim toga, ovaj slučaj je preozbiljna stvar, curile su povjerljive informacije o istrazi – ustvrdio je visoki dužnosnik vladajuće stranke te dodao da je sada sve isključivo u rukama nadležnih istražnih tijela.

“Nije sukob”

– To nije fraza, doista je tako. Unatoč tome što se u javnosti stvara slika da netko drugi upravlja tim procesima, da je ovo unutarstranački sukob i slično, to nije točno. Jedino što mi želimo kao državni dužnosnici jest da nadležna tijela rade najbolje što mogu i da im mi samo osiguramo podršku kako bi mogli neovisno raditi. Ali ono što me osobno zabrinjava jest ima li ova druga strana, koja je s one strane zakona, utjecaj na rad institucija. Slučaj Franje Varge i Blaža Curića koji mu je odao povjerljivu informaciju apsolutni je dokaz da postoje ljudi koji su zloupotrijebili sustav.

Na kojoj razini oni djeluju, je li riječ o pojedinačnim slučajevima ili je stvoren paralelni sustav, pitanje je na koje ja nemam odgovor. Na to pitanje trebaju odgovoriti nadležne institucije. Zašto su te informacije došle do Curića, s kime je povezan, tko mu je javio, to će pokazati istraga. Nadam se. Najgori ishod istrage bio bi kada bismo ostali bez odgovora na ta pitanja – kaže izvor iz vrha HDZ-a.

Aferu je jučer komentirao i premijer Andrej Plenković, upitan je li curenje informacija čin ugrožavanja nacionalne sigurnosti i hoće li zbog toga biti sazvana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

– Očekujem da se istraži cijela ta situacija. Naravno da nije dobro da iz sigurnosnog sustava – ne znam iz kojeg segmenta – izlaze informacije prema nekima koji s njim nemaju nikakve veze i onda ih prosljeđuju. To treba istražiti u okviru za to nadležnih tijela. Vidjet ćemo hoće li biti sazvana sjednica Vijeća. Puno je situacija koje su problematične i kada se predsjednica vrati, razgovarat ćemo – rekao je Plenković.

Pitanje prosvjeda

Još jedan visokorangirani dužnosnik HDZ-a tvrdi da stranačka tijela zasad ne planiraju službeni sastanak o aferi lažni SMS-ovi te da neće potezati pitanje političke odgovornosti Milijana Brkića za štetu koju ona čini ne samo njemu nego i čitavoj stranci.

– Naravno da afera nanosi štetu HDZ-u. Ali kako mi možemo znati tko plasira sve te informacije? Vjerujem da je Brkić odgovoran političar i da neće učiniti ništa što bi naštetilo stranci. Da u svojim izjavama i javnim istupima neće učiniti ništa neprimjereno. Uostalom, i Brkić je sam rekao neka institucije rade svoj posao – rekao nam je naš sugovornik, kojeg smo pitali i što će stranka učiniti dođe li Brkić na prosvjed u Vukovar usprkos jasnom naputku šefa stranke da visoki dužnosnici HDZ-a tamo nemaju što raditi, navodi Jutarnji list.

– Nemojmo prejudicirati hoće li ići u Vukovar ili ne. Svi se trebamo potruditi da taj prosvjed bude što manje povezan s politikom – istaknuo je.

Autor: Dnevnoba

ZADNJE VIJESTI