fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IDEMO U EU: Europska komisija Bosni i Hercegovini uputila SPISAK ZADATAKA, evo što još trebamo popraviti

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Sastankom su zajednički predsjedavali Georg Ziegler iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Europske komisije, a u ime BiH Dragan Milović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U kontekstu slobodnog kretanja roba, EU je izrazila zabrinutost da značajan broj institucija nema dovoljno zaposlenih i potakla daljnje napore u izgradnji administrativnih kapaciteta. EU je pozvala BiH da bez odgađanja okonča proceduru imenovanja članova Vijeća za mjeriteljstvo.

EU je potakla sve nadležne organe da se konstruktivno angažiraju na izradi dugo očekivane strategije cijele zemlje za kvalitetnu infrastrukturu neophodne za dalji napredak po poglavlju pravne stečevine o slobodnom kretanju roba i uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

U oblastima poduzetničkih i industrijskih politika, EU je pozvala BiH da napreduje u pravcu stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora pogodnog za ulaganja, uključujući i izradu strategija za cijelu zemlju, u oblastima poput politika za razvoj MSP-a i uz puno angažiranje u komponenti investicija vezanoj za Regionalni ekonomski prostor.

EU je pozdravila napore u oba entiteta da pojednostave procedure registracije poduzeća, ali je također pozvala BiH da ukine dodatne zahtjeve za registraciju u drugom entitetu za poduzeća koja žele biti ekonomski aktivna na cijeloj teritoriji BiH.

Pozvala je BiH da promovira program COSME i ponudila TAIEX radionice, kao i savjetodavne usluge iz Direkcije COSME-a. Od BiH je zatražila da poduzme mjere za dalje poboljšanje koordinacije u pogledu monitoringa, implementacije i izvještavanja po procjeni u svjetlu Zakona o malom poduzetništvu.

EU spremna pomoći BiH u finalizaciji pristupa u WTO

U oblasti poreza, EU je ohrabrila BiH da finalizira svoje propise o PDV-u i akcizama u skladu s najnovijim izmjenama propisa u EU. Također, pozdravljeni su napori za ubrzanje uvođenja elektronskog podnošenja prijava PDV-a za privredna društva.

EU je ohrabrila BiH da prevaziđe poteškoće u uvođenju e-potpisa i osigura interoperabilnost različitih e-potpisa širom zemlje. U oblasti carina, pozvala je BiH da usvoji provedbene akte za primjenu novog Zakona o carinskoj politici BiH. Na znanje je primila nedavna dostignuća u cilju implementacije kompjuteriziranog sustava provoza širom BiH. EU je ohrabrila BiH da se pridruži Protokolu o eliminaciji neovlaštene trgovine duhanskim proizvodima.

Po trgovinskim pitanjima, EU primjećuje da BiH ostvaruje 65 posto svoje vanjske trgovine sa EU i da je od potpisivanja, odnosno stupanja na snagu, SSP-a/Privremenog sporazuma između EU i BiH u 2008. godini zabilježen rast izvoza BiH u EU od 71 posto. EU je pozvala BiH da provede mjere za trgovinu predviđene Programom ekonomskih reformi i da bude u potpunosti angažirana u implementaciji trgovinske komponente Regionalnog ekonomskog područja.

EU ponavlja svoj poziv BiH da pod hitno uskladi svoju shemu za male pivare s pragovima koji se primjenjuju u okviru pravne stečevine (200.000 hl). EU je ohrabrila BiH da intenzivira i u skorijoj budućnosti zaključi bilateralne pregovore s ciljem okončanja pristupnog puta u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

EU u potpunosti podržava sve napore i spremna je da dalje pomogne BiH u finalizaciji pristupa u WTO.

Primila je k znanju zabrinutost BiH u pogledu mogućeg utjecaja konačnih mjera zaštite u oblasti čelika u EU na privredu u zemlji i obavijestila BiH o trenutnom statusu ispitivanja zaštitnih mjera za čelik.

Ključni cilj Evropske komisije je da forma budućih mjera, ukoliko ih bude, ne ometa tradicionalne trgovinske tokove, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});