fbpx

IDENTITET – Povijesni imperativ!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

MOSTAR - Jesu li u pravu oni koji tvrde da je Fedreracija BiH grobnica identiteta? No, oni koji bi ga željeli "đenazirati", moraju znati slijedeće: IDENTITET/I-nema mu/im kraja, dok ne umreš/mo! Ako čovijek nije slobodan, sve umire. Tako umire i IDENTITET! Nismo samo: Hrvati, Bošnjaci, Srbi... Katolici, muslimani, pravoslavni, židovi... Niti nas definira samo krvno-genski ni nacionalni IDENTITET, kao što bi neki voljeli! IDENTITET nije neobična izmišljotina. Čvrsto držim kako NISI NIŠTA...NEŠTO JESI!!!

IDENTITETOM se služimo da se razlikujemo od nekoga drugog-nekih drugih, kod osjećaja pripadnosti nekome: narodu, kulturi, religiji, zajednici, životnom stilu, modnom izračaju, stručnosti, pokretu, organizaciji, posebice kod prihvaćanja i isticanja te pripadnosti. Dakako, da NISI NIŠTA – NEŠTO JESI!

IDENTITETOM prelaziš svoja ograničenja! Ako se ne predstavimo, kako ćemo znati tko smo, ako ne reknemo što smo, kako će nas moći prihvatiti? Pogledajte samo Vaše ljudske-emotivne i sexualne odnose i veze: djevojke-žene dolaze i prolaze, dečki se mjenjaju, prijatelja sve manje, često je jedina veza koja vrijedi, ona koju imate sa svojim IDENTITETOM! Budite nadahnuti IDENTITETOM, napuniti će Vas samopouzdanjem i samopoštovanjem, tako da će Vas svi spremno prihvatiti!

Složiti će te se kako je danas IDENTITET – najosjetljivija tema naše stvarnosti! Naime, iako uopće više nije sporna različitost kolektivnih i osobnih-pojedinačnih IDENTITETA, u bh društvu i dalje, nismo sposobni probuditi i pozicionirati naše različitosti, učiniti ih sastavnicom za budućnost! Zašto je to tako? Svatko tko posjeti ili kratko boravi u BiH, to primjeti i ostane zatečen!? Pitaju se: želimo li ratovati svako malo? Mazohizam su oni izmjestili, u svoje sex-radionice za izmjenu nježnosti! Nama su dali priliku da ih uputimo, no, nitko, bar ne od stožernika, da im pruži odgovarajuće objašnjenje? Ali, zato na svojin prćijama, stožernici udare na sav glas: prčim ti Isu.., nima Rvata do mene, a onda, ha se dofate Bruksela, nema svjetskijeg čovika do njega…Svi bi željeli biti nešto drugo i negdje drugdje!? Željeti biti-nešto drugo i negdje drugdje, nikako ne može biti opravdanje za stožerne i liderske nesposobnosti!

IDENTITETI su područja iznimne krajnosti ali i divljenja, te kao takvi prkose izgledima! Čvrsto držim, kako bi morali prihvatiti IDENTITET, ali isto tako prihvatiti IDENTITETE MEĐU NAMA, jer kako se drugačije pokrenuti?! Kako moći ispuniti mogućnosti i potencijal vešestrukih IDENTITETA!? Kad pomisliš da te je jedan IDENTITET odredio, uslijedi neki novi izazov. Bitno je da ne dozvoliš da Vam/ti pregaze IDENTITET/E, kako bi ipak mogli saznati: tko ste/si i što ste/si doista Vi/ti?! Bitan je ishod, bitno je prihvatiti izazove, zarad: slave-radosti-budućnosti i opstanka IDENTITETA!

Nemam ambiciju rješavati krizu IDENTITETA, kako kod pojedinaca, tako i kod naroda u BiH. Namjera mi je, da Vas nadahnem, da u sebi pronađete IDENTITET, koji Vas neće izdati kao čovjeka vrijedna dostojanstva! Pojedinačni-osobni IDENTITET je najkrhkiji, preko kojeg se na vrlo izravan način, drobi i rastače samopoštovanje i samopouzdanje čovjeka, zarad državnog sustava, kroz koji ta ista država, uzgred budi rečeno, grješnim konstruktom vlasti, nije u stanju odgovoriti društvenim normama i biti u funkciji tog pojedinca i njegova IDENTITETA!

Što ste na kraju naučili: IDENTITET je čudna stvar, neobična izmišljotina-nije, da li stalno nacionalno propitivanje pruža mogućnost za višeznačajnu kombinaciju IDENTITETA, kompleksan je, no, kako ga ogoliti? Kao luk, ljusku po ljusku, i tako doprijeti do čovjekova dostojanstva…

Tribute to the – Josip Mlakić & Semezdin Mehmedinović!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI