fbpx

IGRA PRIJESTOLJA: Dodik i Čović poigravaju se sa budžetom i izborima! Hoće li izdržati zbog sastava CIK-a?

Autor: dnevno.ba

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH za srijedu je zakazao hitnu sjednicu na kojoj će se naći Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH.

Prije toga će komisija Kolegija na čijem čelu su Nebojša Radmanović (SNSD), Borjana Krišto (HDZ) i Denis Zvizdić (SDA) pokušati postići saglasnost o budžetu, kojeg su na prošlosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma, sada se već može reći ciljano i proračunato, oborili zastupnici SNSD-a i HDZ-a.

Ukoliko komisija Kolegija ne postigne saglasnost onda ide ponovljena procedura glasanja u kojoj tokom glasanja za prihvatanje budžeta ne smiju biti više od dvije trećine iz oba entiteta protiv te odluke.

Iako je Radmanović, netom nakon prošlosedmične sjednice, nemušto pokušao “objasniti” da je SNSD bio protiv budžeta, jer nisu ispoštovani dogovori koje su ranije imali, njegov stranački šef Milorad Dodik danas je, ipak, ogolio cijelu situaciju.

Tako je čitavu “pokerašku igru” oko budžeta objasnio jedinim i stvarnim problemom kojeg imaju i SNSD i HDZ, a to je sastav Centralne izborne komisije, koji im nije po volji.

Dodik je tako izjavio da “nezakonito imenovanje Centralne izborne komisije BiH stvara rascjep za malverzacije i probleme i da je očigledno da su njen sadašnji sastav izabrali SDS i SDA samo da bi se svetili drugim političkim partijama”.

“Sva njihova galama o tome kako je CIK ovo ili ono radila u prošlom sazivu pada u vodu jer se zna da je to bilo pod njihovom upravom. Njihovi ljudi su bili kandidati, članovi su CIK, oni su ih birali sa njihovih lista, a sada su dobili one koji će biti poslušnici”, rekao je Dodik komentarišući objavljeni konkurs CIK-a za zapošljavanje novih članova.

Potpredsjednica HDZ-a BiH i Predstavničkog doma Borjana Krišto prošle sedmice je izjavila kako HDZ nije glasao za budžet zbog prethodno izigranog dogovora na sjednici Vijeća ministara, čiji su dnevni red ministri iz ove stranke, uzgred, minirali i to prvi put otkad postoji Vijeće ministara.

No, i njen stranački šef Dragan Čović u javnim istupima uopće ne krije šta je stvarni problem, a to je, opet, sastav CIK-a. Ili prevedeno činjenica da u njemu nema kadrova HDZ-a.

Ali, ključno je pitanje u kojoj mjeri će vodeće ambasade u BiH predvođene američkom, tolerirati ovu situaciju u kojoj se dovodi u pitanje održavanje lokalnih izbora zakazanih u novembru budući da sastavni dio budžeta čine sredstva za lokalne izbore.

Sam predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija dao je danas indikativnu izjavu kako je “CIK izabran kako je izabran”.

“Mnogo je propusta u toj proceduri. Kažu da su najmanje tri greške napravljene u proceduri izbora, ali neko ko može da kontroliše situaciju, bar za sada, daje ovlaštenje CIK-u da radi to što radi”, izjavio je Tegeltija aludirajući na činjenicu da je ovo završena priča i činjenica s kojom se i Dodik i Čović moraju u konačnici pomiriti.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI