IMA LI KRAJA? Stotine slučajeva dnevno! Nova nepoznata upala pluća potencijalno smrtonosnija od novog koronavirusa!

Autor: dnevno.ba

Nova “nepoznata upala pluća” koja je potencijalno smrtonosnija od novog koronavirusa ove je godine u centralnoazijskoj zemlji Kazahstanu uzela više od 1.700 života, navodi se u upozorenju koje su kineski dužnosnici objavili u četvrtak.

“Kazahstansko ministarstvo zdravlja i druge agencije provode komparativna istraživanja i nisu definirali prirodu virusa pneumonije”, navodi kinesko veleposlanstvo u Kazahstanu u izjavi tamošnjim građanima, prenosi CNN.

Novi slučajevi neidentificirane upale pluća znatno se povećavaju od sredine lipnja u cijeloj zemlji, kaže veleposlanstvo i dodaje da na nekim mjestima vlasti dnevno prijavljuju stotine novih slučajeva.

Rast je do sada koncentriran u regijama Atyrau, Aktobe i Shymkent, koji zajedno imaju gotovo 500 novih slučajeva i više od 30 kritično bolesnih pacijenata, navodi se u izjavi veleposlanstva pozivajući se na lokalne medije.

Bolest je ove godine usmrtila 1.772 osobe, od kojih su neki bili kineski državljani, prema podacima veleposlanstva. 628 tih smrti dogodilo se samo u lipnju.

“Ova je bolest mnogo smrtonosnija od Covid-19”, kaže se u priopćenju.

Broj slučajeva upale pluća u glavnom gradu Nursultanu više se nego udvostručio ovog lipnja u odnosu na isto vrijeme prošle godine, javlja istaknuta kazahstanska novinska agencija Kazinform, koja je citirala službene podatke.

“Svakodnevno se u bolnice prima do 200 ljudi. Osim toga neki primaju liječenje kod kuće”, rekao je šef nursultanskog odjela za zdravstvo, izvijestio je Kazinform.

Kineska ambasada upozorila je stanovnike u regiji da ograniče koliki su broj van i da izbjegavaju gužve na javnim površinama. Također je potaknuo preventivne mjere poput nošenja maske, dezinfekcije prostora, čestog pranja ruku i omogućavanja dobre cirkulacije zraka u zatvorenim prostorima.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI