fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

INDEPEDENT: Nacionalist Orban preko Hrvatske gradi nogometno carstvo Balkana!?

Autor: Dnevno.ba

OSIJEK - Politika i nogomet usko su povezani – pogotovo kad su u pitanju populističke, nacionalističke i mačističke struje koje su prisutne u politici, piše Jonathan Liew za The Independent. Citiramo u nastavku dijelove teksta.

Nasljeđe nogometa koristi u nacionalističke svrhe, a raspametio se nakon nastupa Hrvatske na SP-u

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je posjetio London sa svojom svitom samo kako bi došao na nogometnu utakmicu u kojoj je Chelsea porazio Vidi 1:0. Taj je čin samo još jedan primjer važnosti nogometa u režimu čovjeka kojeg se često opisuje kao diktatora koji naginje fašizmu.

Možda se povezanost mađarskog nogometa s takvim režimom ne čini ozbiljnom, ali većinu tamošnjih najvećih klubova vode Orbanovi politički saveznici, a sam je Orban, inspiriran uspjehom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, postavio kao cilj razvoj cijele čete nogometaša svjetske klase unutar ovog desetljeća. Na povezanost politike i sporta ukazuje i to da će Mađarska obnoviti više od 32 stadiona novcem poreznih obveznika jer će biti država domaćin Eura 2020.

Orban ovim potezima ne ispunjava samo osobne želje nego stvara i bazu birača. Došao je na vlast 2010. godine zbog ogromnog pokreta koji su uvelike predvodili nogometni huligani i zaštitari na stadionima. A osnutkom svojeg nogometnog kluba, Puskas Akademia, Orban je jasno pokazao da planira iskoristiti mađarsko nogometno nasljeđe za vlastite nacionalističke ciljeve.

Slučaj Brazil

Ova situacija nije specifična samo za Mađarsku jer i drugdje desničari uvelike koriste nogomet kako bi pridobili naklonost birača. U Brazilu je, primjerice, ekstremni desničar i bivši vojni časnik Jair Bolsonaro na dobrom putu da pomete izbore na krilima šovinizma, homofobije i ekološke katastrofe – obećao je građanima dati oružje, prodati značajne količine amazonske prašume rudarskim tvrtkama i rekao da domoroci koji ondje žive ionako žele “struju, televiziju i plavuše”.

Izgleda da je upravo zbog toga, ili usprkos tome, izuzetno popularan među najvećim brazilskim nogometnim zvijezdama, poput Ronaldinha, Rivalda, pa čak i Neymara. To ne znači da će Bolsonaro pobijediti, ali Brazil je u tolikoj mjeri obilježen nogometom da se ondje djela i riječi nogometaša analiziraju više od vremenske prognoze te imaju ogroman utjecaj na javno mišljenje.

Orban širi ideologiju na susjedne zemlje stvarajući širu Mađarsku

Nogomet je oduvijek igrao manje-više istu ulogu za razne moćnike – neofašisti vole plodno tlo na kojem mogu uzgajati kulturološke ratove i nacionalističke ideje. Čak i u Engleskoj, zemlji koja je uvjerena da je slične probleme riješila izuzetno skupim kartama, nogometni klubovi i vijeća počinju uviđati da problem nacionalizma i ideologije nije nestao iz nogometa, već se samo promijenio.

Orban je, recimo, u jednom intervjuu za Guardian izjavio da sad gleda i izvan granica Mađarske kako bi istražio na koji način može nogometom širiti mađarski utjecaj na susjedne zemlje. Njegov je bliski suradnik Lorinc Meszaros već kupio hrvatski nogometni klub Osijek, a Orban je ranije ove godine rekao da sanja o nogometnom carstvu koje će se prostirati preko Balkana, Rumunjske i Ukrajine i obuhvatiti sve zemlje koje pripadaju, kako je on to nazvao, “široj Mađarskoj”.

Uzmemo li u obzir Orbanove izjave i otrežnjavajući podsjetnik na utjecaj nogometa, svi bismo morali uvidjeti da je politička moć nogometa u tome da okuplja golemu i vjernu publiku, uglavnom sastavljenu od muškaraca radničke klase, čime stvara savršen podij za mačističke i nacionalističke fantazije beskrupuloznih populista, zaključuje Liew u članku za The Independent.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});