fbpx

Indija i Rusija potpisale sporazume o trgovini i oružju

Autor: dnevno.ba

Indija i Rusija održale su sastanak na vrhu u New Delhiju. Na dnevom su redu, uz regionalne i globalne teme, bili konkretni dogovori o razmjeni tehnologija u obrambenom i u nizu drugih sektora.

Vladimir Putin, u svojem rijetkom izlasku iz Rusije, doputovao je na susret s premijerom druge najmnogoljudnije zemlje svijeta. Indija Rusiju vidi kao prijatelja, Moskva pak New Delhi osim prijateljem, naziva i velikom silom.

– Svakako nas zabrinjava sve vezano uz terorizam, borimo se protiv terorista, organiziranog kriminala i trgovine drogom. U tom smislu, razvoj situacije u Afganistanu zabrinjava, rekao je Putin.

– Potpisani sporazumi bit će od koristi u nizu područja. Zajednički razvoj i proizvodnja ojačat će našu obrambenu suradnju. Napreduje i zajednički rad u sektorima svemirskog i civilnog nuklearnog programa, kazao je Modi.

Prethodno su se susreli ministri obrane i vanjskih poslova. Raspravljali su o brojnim regionalnim temama od Afganistana do Sirije, kao i globalnim odnosima. Indija već neko vrijeme ima zaoštrene odnose s Kinom.

– Pandemija, ali i izvanredna militarizacija i naoružavanje u našem susjedstvu i ničim izazvana agresija na našim sjevernim granicama, od ljeta 2020-e, donijeli su nam nove izazove. Indija se s njima nosi snažnom političkom voljom i sposobnošću svojih ljudi. Naše razvojne potrebe su goleme, a obrambeni izazovi legitimni, stvarni i aktualni. Zato tražimo partnere koji će odgovoriti na naša očekivanja i potrebe, rekao je indijski ministar obrane Rajnath Singh.

– Svjedočimo pokušajima SAD-a da potkopa ovu suradnju i Indiju prisili da se podčini njihovim nalozima i viziji razvoja ove regije. A naši indijski prijatelji jasno su i čvrsto objasnili da su oni suverena zemlja i sami će odlučivati čije će oružje kupovati i tko će u tom području biti njezin partner, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Sastanci na vrhu dviju zemalja počeli su održavati 2000., a ovo je prvi put da su sudjeluju i ministri obrana i vanjskih poslova.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon razgovora Putina i Modije rečeno je da su Rusija i Indija ponovile svoju namjeru za jačanjem obrambene suradnje, uključujući i zajednički razvoj proizvodnje vojne opreme.

Uz sporazum da će Indija proizvesti jurišne puške AK-203, Rusija je rekla da je zainteresirana da Indiji i dalje isporučuje sustave protuzračne obrane S-400.

Indijski ministar vanjskih poslova Harsh Vardhan Shringla rekao je da su dvije zemlje potpisale 28 investicijskih sporazuma, uključujući i sporazume o čeliku, brodogradnji, ugljenu i energiji. Dodao je da se trenutno primjenjuje sporazum iz 2018. godine o raketnim sustavima S-400.

– Isporuke su počele ovaj mjesec te će se nastaviti, rekao je, misleći na S-400.

Sporazumom s Moskvom o kupovini vojne opreme Indija riskira američke sankcije.

Ruska naftna kompanija Rosneft rekla je da je potpisala ugovor s tvrtkom Indian Oil o opskrbi Indije s oko 2 milijuna tona nafte do kraja 2022. godine.

Dvije zemlje također su potpisale memorandum o razumijevanju prema kojemu Rusija Indiju treba neprekidno opskrbljivati ugljenom u svrhu podrške njezinoj proizvodnji čelika.

Putin i Modi su također raspravljali o situaciji u Afganistanu, izrazivši svoju obvezu da osiguraju da zemlja više nikad ne postane sigurna luka za međunarodni terorizam.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI