fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Inicijativa za uspostavu javnih ustanova za bosanski jezik i bošnjačku književnost

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, uz prethodnu podršku Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća iz Hrvatske, donijelo je zaključak o pokretanju Inicijative o uspostavi javnih ustanova za bosanski jezik i bošnjačku književnost u matičnoj državi Bošnjaka – Bosni i Hercegovini.

Više od 27 godina od međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine kao suverene i nezavisne države, u Bosni i Hercegovini ne postoje javne ustanove ili institucije sa javnim ovlaštenjima za bosanski jezik i bošnjačku književnost, iako se prema službenom Popisu stanovništva iz 2013. godine u BiH, 50,1% građana izjasnilo da su Bošnjaci a njih čak 54% da im je maternji jezik bosanski. Inače, u proteklih 27 godina u BiH nije osnovana niti jedna javna ustanova bošnjačke provenijencije. Drugi narodi u BiH, svakako uz pomoć institucija i ustanova iz susjednih država, odavno imaju uspostavljene javne ustanove za ova pitanja.

U narednom periodu Vijeće će inicijativu dostaviti stručnim institucijama i expertima, prije svih organizacijama bošnjačke provenijencije, kako bi se ova inicijativa razmotrila, te kako bi se nakon usuglašavanja, inicijativa uputila nadležnim organima države i njenim administrativnim dijelovima. Jedan od prijedloga je i taj, da se BZK Preporod dodijele javna ovlaštenja za oblast bošnjačke književnosti, o čemu će se svakako očitovati organi BZK Preporod.

U cilju kvalitetnijeg rada i aktivnosti Vijeća, a zbog kompleksne društvene situacije u državi i regiji, uspostavljeni su savjeti Vijeća i imenovani predsjedavajući savjeta:

– prof.dr. Kasim Trnka, predsjedavajući Savjeta za ustavno-pravna, društvena i politička pitanja;

– prof.dr. Hasan Muratović, predsjedavajući Savjeta za obrazovanje i nauku;

– prof.dr. Dževad Jahić, predsjedavajući Savjeta za bosanski jezik i književnost;

– prof.dr. Mediha Filipović, predsjedavajuća Savjeta za zdravstvo i

– prof. Mevlida Serdarević, predsjedavajuća Savjeta za historiju i promociju očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa

Tijekom mjeseca lipnja održat će se konstituirajuće sjednice Savjeta, u koje će se, pored imenovanih članova VKBI, kooptirati i dodatni članovi, experti iz pojedinih oblasti, koji ne moraju biti članovi VKBI.

Vijeće će u narednom periodu, zajedno sa BZK Preporod, uputiti dopis bošnjačkim predstavnicima na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou izvršne i zakonodavne vlasti za sastancima, jer odnos i financijska podrška koja se od strane institucija BiH i njenih nižih nivoa vlasti, pruža za kapitalne projekte temeljnih elemenata bošnjačkog identiteta, kao što se enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika i Edicija bošnjačke književnosti u 100 knjiga, su više nego skromni, a u nekim slučajevima čak i sramotni, navodi se u priopćenju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});