Inspektor SIPA-e u Banjoj Luci uhićen zbog korupcije i zloupotrebe položaja

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - U akciji Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužiteljstvu BiH uhićen je Darko Marčetić, rođen 1974. godine u Prijedoru, uposlen kao inspektor SIPA-e u Banjoj Luci.

Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu, proveli su akciju uhićenja  i pretresa, u okviru aktivnosti na procesuiranju osumnjičenih za zloupotrebu položaja i koruptivne aktivnosti.

Marčetić je osumnjičen da je djelujući u dogovoru sa osobama koje su izvršile ilegalan uvoz sportskih medikamenata i određene količine opojne droge marihuana, zloupotrijebio svoj službeni položaj i od osumnjičenih iznuđivao novac, kako bi nezakonito posredovao u njihovoj zaštiti od kaznenog procesuiranja.

Tokom istrage, utvrđeno je da je osumnjičeni zloupotrijebio mogućnost pristupa policijskim i drugim evidencijama, kako bi uzimao podatke koje je koristio prilikom iznude novca od osumnjičenih.

Nakon uhićenja  izvršeni su pretresi objekata i prostorija koje koristi osumnjičeni.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga odučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI